Om inte om hade varit

Kontrafaktisk historia utforskar vad som skulle ha hänt om utfallet av en historisk händelse hade blivit en annan. Tommy Bildström skriver om begreppet och tipsar om sina favoriter i genren.

Alexander den store avbildad på ett frimärke
Kontrafaktisk historia, eller alternativ historia som det ibland kallas är en litterär genre som gränsar till science fiction. Det handlar om historiska romaner som utspelar sig i en annan tidslinje än den vi själva lever i.

Om historien hade tagit en annan vändning

Det kan vara böcker och berättelser som utforskar funderingar som vad som hade hänt om Hitler hade dött under första världskriget eller om Tyskland hade vunnit andra världskriget. Det senare gör till exempel Robert Harris bok i sin bok Faderland. Det kontrafaktiska historietänkandet rör sig mycket kring enskilda personer, eller utgången av stora världsomfattande händelser, framför allt krig.

Redan på romartiden skrevs kontrafaktisk historia. Den romerske författaren Livius fantiserade om vad som skulle ha hänt om Alexander den store valt att expandera åt väster istället för öster.

I kontrafaktisk historia förekommer ibland tidsresor som ändrar historiens gång. Stephen King utforskar detta i sin bok 22/11 1963. I Robert J. Sawyers bokserie The Neanderthal parallax som inleds med Homonids får vi uppleva en tidslinje där neanderthalarna varit den dominerade arten. Det finns också böcker som utforskar alternativa versioner av påhittade världar som Mark Millars Superman: Red Son.

Om rymdvarelser hade attackerat oss

Flygande tefat ovanför en människa i mörker
Bredden inom genren är stor. Författaren Harry Turledove slänger helt sonika in attackerande rymdvarelser i sin serie Worldwar, medan Philip K Dick i Mannen i det höga slottet berättar en metahistoria om en kontrafaktisk historiker som skriver om en värld där Tyskland inte vunnit andra världskriget och kommenterar på så sätt både mänskligheten, historien och historietänkandet på en och samma gång.

Det kan också vara intressant att använda kontrafaktisk historia i pedagogiska syften. Att fundera kring de stora skedena, hur olika faktorer påverkar varandra och vad individer spelar för roll. Isaac Asimovs bokserie Stiftelsetrilogin som utspelar sig i en framtid men med det romerska imperiet som förebild tar upp den senare frågan på ett roligt och intressant sätt.

Bra kontrafaktiska historieromaner får gärna vara trovärdiga och genomarbetade, men det viktigaste är kanske ändå att de är spännande och underhållande. Nedan hittar du mina lästips.

Text: Tommy Bildström, Vindelns bibliotek
Bild: Boris15/Bigstock, Mike_Kiev/Bigstock

 

 1. Vad hade hänt om

  Undertitel: åtta kontrafaktiska historier
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. Mannen i det höga slottet

  Av: Dick, Philip K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Den befjädrade ormen

  Av: Alfredson, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok CD
 4. The guns of the South

  Undertitel: a novel of the Civil War
  Av: Turtledove, Harry
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Stiftelsetrilogin

  Av: Asimov, Isaac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Faderland

  Av: Harris, Robert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 4 juli 2016