Odla på litet utrymme

Hydrokultur, klätterväxter, "window farming" och badkarsförvaring. Landskapsingenjör Nina Ingvarsson tipsar om hur du kan förvandla din rostiga betongbalkong till en prunkande trädgård.

pelargon
Att odla växter på en liten balkong är inte lätt. Det är sällan tillåtet att hänga blomlådor över kanten och krukor på balkonggolvet tar upp värdefullt benutrymme. Nina Ingvarsson tycker att klätterväxter är bra alternativ om balkongen inte rymmer små träd eller andra skrymmande arter.

– En vägg är alltid bra eftersom den samlar värme och odlar man till exempel på en hylla så kan man utnyttja det. Ska det vara lättskött, ska man ha så stor jordvolym som möjligt, vilket kanske säger emot balkongprincipen, och så ska man ha torktåliga arter.

Inspirerad av naturen

Landskapsingenjör Nina Ingvarsson jobbar inom Umeå kommun på avdelningen Gator och parker. Hon kommer från Småland och har en lång tradition av lantbrukare på sin pappas sida av släkten. Utbildningen gjorde hon på SLU i Alnarp, Skåne, och har specialiserat sig på träd, men tycker mycket om att experimentera med alla sorters växter.

– Det har gått lite i vågor. När jag var tonåring ville jag hellre sitta inomhus på rasten, men som barn gillade jag också växter och odling. Jag har ett allmänt naturintresse, gillar att vara ute i skogen och så där. Det är ju i naturen man hittar inspiration i mitt yrke.

Åka bort

Växter behöver tid och omsorg, men det är mycket annat som ska hinnas med i livet.
– Om man åker bort under dagen så behöver man inte ha växterna i solen, utan kan placera dem i skuggan. Istället för att göra dräneringshål undertill på krukan så kan man välja att ha dem på sidan, på så sätt bildas ett litet vattenmagasin. Sedan måste man räkna med att växter och odling tar tid och planera in det
i sitt vardagsschema.
Nina Ingvarsson, Gator och parker
– När jag åker bort i några dagar brukar jag lägga en handduk i duschen, ställa krukväxterna på den och sätta kranen på dropp, men ytterst lite. Handduken suger då i sig vattnet och så kan krukväxterna i sin tur suga upp det vatten de behöver. Men det är ju ganska mörkt i duschen och helst ska man inte lämna växterna tycker jag. Är man borta i en hel vecka så är det bättre att be någon man litar på att vattna dem.

Plantera i möbler och säckar

– Man kan ta vad som helst och odla i. Till exempel kan man klä insidan av gamla byrålådor med bubbelplast. Sedan finns ju också klassikern att sätta till exempel en tomatplanta eller något annat näringskrävande direkt i gödselsäcken. Då mår den bra.
– Tyvärr är det svårt att övervintra växter på en balkong, men det är möjligt om man tänker på det i förväg. Eftersom jorden fryser betydligt snabbare i en liten kruka än den gör i marken, så behöver man isolera krukan ordentligt innan man planterar i den. Men på så sätt kan man få till exempel ett litet träd att överleva.

Tips och fortsättning

Anders Kjellsons blogg Ensamma trädets plantskola är något som Nina Ingvarsson vill tipsa om. Han gillar hydrokultur och "window farming", som innebär att man har sina plantor i näringslösning istället för i jord, hängande eller stående i ett fönster, vilket också sparar plats.
– Bloggen är inriktad på odlingsmetoder och framför allt sådant man kan odla och sedan äta. Det finns även massor med roligt på Youtube man kan kolla på.
 
– Egentligen är det träd som intresserar mig mest, men de kan vara svåra att få plats med på balkongen. Däremot så kan man göra bonsaiträd av nästan vad som helst som är vedartat! Men det är ett helt eget kapitel.
 
Hur du sätter frön och odlar ditt eget bonsaiträd kommer Nina Ingvarsson och Minabibliotek att berätta om i en senare artikel.
Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Anna Östman och Photos.com


Nina Ingvarssons favoritkrukväxter


Häckfuchsia
– Den upptäckte jag en helt ny grej med så sent som igår, nämligen att man kan äta frukterna av den. De smakar som söta körsbär, men är små och lite avlånga.
Pelargoner
– Det måste jag faktiskt säga, eftersom jag har sex sorter hemma och eftersom de är så lättförökade. En riktig krukväxt.
Kryddväxter
– Saker som luktar gott, så alla kryddväxter egentligen, men timjan och rosmarin är jättebra eftersom de tål att torka ut. De kommer ursprungligen från torr miljö.
Från närbutiken
– Jag gillar allt man kan köpa i affären och bara sätta i jorden, typ citron och avokado. Om fröna gror så kan de till och med bära frukt! Kanske inte precis likadan som den man köpte i affären, eftersom alla frukter vi odlar för att äta är förädlade, ympade eller klonade, men ändå - frukt!

Ensamma trädets plantskola
Nina Ingvarssons favoritblogg.

Landshare Sweden
En enkel webbtjänst som förmedlar odlingsytor. Vem som helst, som har en bit odlingsbar jord som inte används, kan annonsera om den så att någon jordlös men odlingsvillig kan ta kontakt med dem.
 
Botanisk ordlista
på Wikipedia.

 1. Boken om träd

  Undertitel: en illustrerad beskrivning av inhemska och främmande träd och deras odling i vårt land
  Av: Nitzelius, Tor
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1958
  Klassifikation: Särskilda grupper av växter
  Finns som: Bok
 2. Tulpanfeber

  Av: Moggach, Deborah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Orkidétjuven

  Av: Orlean, Susan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Fanerogamer: gömfröiga (Magnoliophytina)
  Finns som: Bok
 4. Köksträdgård på liten yta

  Undertitel: odlingstips för balkonger, terrasser och uteplatser
  Av: Segall, Barbara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 5. Gröna balkonger

  Av: Eiworth, Kaijsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 6. Växter för balkong & uterum

  Undertitel: [blommande växter, grönsaker, sydfrukter, kryddor, inredningstips]
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 7. Sköna balkonger & terrasser

  Av: Engstrand, Kerstin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 8. Trädgård i stan

  Av: Clevely, Andi
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 9. 200 pelargoner och hur du sköter dem

  Undertitel: [från frö eller stickling, skötselråd, frågor och svar]
  Av: Rosén, Susanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 10. Kryddväxter

  Undertitel: [odling, användning, lexikon] : våra trädgårdsväxter
  Av: Hansson, Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 11. Sommarblommor

  Undertitel: förnya i rabatter och krukor
  Av: Palmstierna, Inger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 1. Trädgård i kallt klimat

  Av: Sandström, Maria Tipsat av: Helen Forsberg

  En genomgång av de växter som fungerar i zon 5-8.

 2. 12 trädgårdar

  Av: Nordfjell, Ulf Tipsat av: Sonja Andersson

  Ulf Nordfjell, uppvuxen i den norrländska landskapet, är en av Sveriges mest (er)kända landskapsarkitekter. Han arbetar med både privata och offentliga trädgårdar.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 19 maj 2011