Nytt bibliotek på Teg

I höst flyttar Tegsbiblioteket till nya lokaler i en nybyggd del av Tegs centralskola. Fler ungdomsböcker, ett rum för program, närmare till bussen, bokinkast och meröppet blir några av de positiva förändringarna.

Ingången till Tegsbiblioteket på Bryggargatan. Foto: Anna Sahlén
Maria Engström tömmer återlämningslådan utanför bibliotekets entré.
Tegsbiblioteket i Umeå har hållit till i sina nuvarande lokaler på Bryggargatan sedan 1980. Flyttplaner har funnits i många år och nu blir de äntligen av.

Bibliotek på Tegs centralskola

– Jag var skeptisk till att det skulle bli verklighet den här gången och vågade inte tro på det förrän jag såg att de hade gjutit betonggrunden, säger Olle Öhman som jobbat på Tegsbiblioteket i drygt 20 år. 

Tanken är att verksamheten ska öppna i sina nya lokaler den 1 oktober. Det nya biblioteket blir ett kombinerat folk- och skolbibliotek och kommer att ligga i en ny tillbyggnad till Tegs centralskola. 

– Jag som har jobbat här längst tycker att det ska bli roligt med nya lokaler. De här är så gamla och uttjänta. Luften är dålig och där borta i hörnet har vi en fuktskada som jag känner av så fort jag kommer på morgonen, säger han. 

Hur ser reaktionerna ut bland era besökare?

– Det är lite olika. Det finns några som har kommit hit under lång tid i olika skeden av livet och som tycker att det är tråkigt att inte kunna komma tillbaka och återuppleva. Samtidigt finns det de som tänker att allt har sin tid och att nu påbörjas något nytt, säger Maria Engström. 

– Jag tror att de flesta är positiva. det är några som tycker att det är lite synd. Att de nuvarande lokalerna är så mysiga. Men när man berättar att det inte är så jättemysigt att jobba i lokalerna så förstår de, säger Olle Öhman.  

– Vi har heller inte möjlighet att vara kvar, det finns andra planer för fastigheten, säger Maria Engström. 

Stamgästerna kommer att känna igen sig

En man i blå t-shirt och en kvinna i svartgrönrutigt framför en bibliotekshylla. Foto: Anna Sahlén
Olle Öhman och Maria Engström framför romanhyllan på Tegsbiblioteket.

I designen inuti det nya biblioteket har inredningsarkitekterna utgått från vilken typ av stadsdel som Teg är, det har fått styra materialval, färgpalett och val av textilier, berättar Maria Engström. 

Personalen kommer att vara densamma på det nya biblioteket. Förutom Maria Engström och Olle Öhman ingår också Åsa Nilsson som redan jobbar halvtid på Tegs centralskola som skolbibliotekarie. Inför flytten har de tagit in synpunkter och önskemål från besökarna via en enkät. 

– Många är nöjda med utbudet så det kommer inte att ske några större förändringar förutom att vi planerar att satsa på en lättläst-sektion och en feelgood-hylla. Vi passar på att göra någonting lite nytt utifrån det som efterfrågas, säger Maria Engström.

– Det är flera som tycker att det varit jättebra med parkering här och som hoppas att det kommer att bli bra på det nya stället. Men det är sådant vi på biblioteket inte kan styra över. 

Program och meröppet

Det kommer också bli mer ungdomslitteratur, en tydligare barnsektion och ett programrum som kommer göra det möjligt att arrangera författarbesök, föreläsningar och skapa bättre förutsättningar för att ta emot klassbesök. 

Vi har passat på att fråga våra besökare om vilken slags program de är intresserade av så att vi har lite kött på benen när vi ska planera dem, säger Maria Engström. 

Öppettiderna kommer att vara ungefär som idag, men det planeras för att biblioteket ska kunna vara meröppet. Det vill säga att det blir möjligt att få tillgång till biblioteket under vissa tider då det normalt är stängt. Ett bokinkast kommer också att finnas med möjlighet att få ut ett återlämningskvitto. 

Flytt och längre lånetid

Tegsbiblioteket har nu öppet till och med fredag 27 augusti i sina gamla lokaler. Sedan är det stängt för flytt, och det nya biblioteket invigs den 1 oktober.

Du får gärna hjälpa till med flytten genom att komma och låna böcker, tidskrifter och filmer, senast 27 augusti. Då får du förlängd lånetid till 11 oktober, och kan komma och lämna tillbaka i det nya biblioteket på Teg.

Ett bibliotek i en före detta affärslokal. Foto: Anna Sahlén

Pågående byggnation vid Tegs centralskola. Foto: Olle Öhman

En tegelbyggnad med fönster längs långsidan. I bortre kortänden fortsätter byggnaden i en nittiogradig vinkel. Foto: Leif Mårtensson, Umeå kommun
Skiss på Tegs centralskola med nytt bibliotek. Skiss: White arkitekter

  1. Tegsbiblioteket

    Bibliotek

    Hösten 2021 flyttade vi till nya lokaler i Tegs centralskola. Varmt välkommen att besöka vårt fina bibliotek!

    Telefon: 090-16 53 32

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 19 augusti 2021