Nordiska väsen

Skrivartävling för årskurs 5 och 6 på temat nordiska väsen. Låt Nordens mystiska väsen komma till liv i din berättelse. Skicka in ditt bidrag senast 1 november så kan du vinna ära, pengar och böcker.

Näcken, skogsrån, vittran, hustomten, spöken och vitormen från nordisk folktro. Alla sammankopplade till en helhetsbild. Bild: Tobias Johansson
Går du i årskurs 5 eller 6 och gillar att fantisera ihop berättelser? Då ska du passa på att vara med i föreningen Krumelurs skrivartävling. Du kan vinna ära, 500 kronor, och fina böcker.

Tema nordiska väsen

Förr i tiden trodde många på övernaturliga väsen. I höstens skrivartävling är temat just nordiska väsen i folktron. Välj ett eller flera väsen som du vill skriva om.

Kanske handlar din berättelse om en människa som träffar ett sådant väsen. Eller tvärtom. Ska det vara en rolig, sorglig, läskig eller spännande historia? Du bestämmer.

Det vinnande bidraget publiceras här på Minabibliotek.se och på Krumelurs webbsida.

Några kända väsen

Näcken spelar fiol vid vattendrag för att locka folk till sitt vattenrike där de blir fångar.

Skogsrån är skogens härskarinna och med sin skönhet förför hon människor som gått vilse.

Hustomten hjälper till på gården och kan straffa människorna om de glömmer att ta hand om sina djur.

Vittran liknar en människa och kan skapa olyckor om hon störs.

De här och många fler väsen kan du läsa om i den fantastiska boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Superbra inspiration för din berättelse.

Tips när du ska skriva

• Var utspelas berättelsen? Finns det en eller flera platser i berättelsen? Hur ser det ut där?
  • Vem, vad eller vilka är huvudperson(er)? Vilka andra personer finns med? Vad har de för relation till varandra?
  • Det är ofta bra om det händer något tidigt i en berättelse. Till exempel en stor förändring för din huvudperson. Det är också effektivt att låta huvudpersonen få motgångar, hur ska hen lyckas trots det?

Din berättelse får vara max tre A4-sidor lång, med typsnittet Times New Roman storlek 12 och 1,5 radavstånd, eller något som är ungefär likadant.

Mejla ditt tävlingsbidrag till:
anna.lindstrom.2@umea.se

Senast fredag 1 november 2019 måste du skicka din berättelse.

Prisutdelning

Torsdag 28 november är alla som vill komma välkomna till prisutdelning klockan 18.30 på Umeå stadsbibliotek. Då är illustratören och författaren Johan Egerkrans på plats och delar ut priset till vinnaren. Sedan berättar han om sina bilder och böcker.

Inspiration i böcker och på webben

Många författare säger att det är bra att läsa mycket när en vill bli författare. Längre ner hittar du några böcker om olika väsen. Massor med idéer för den som vill skriva finns i boken Skriv om och om igen. Läs mer i tipset här nedanför. Kika också in i Skrivhörnet på Barnensbibliotek.se, där finns ännu mer inspiration.

Lycka till!

Mer information och skrivtips i tävlingsfoldern, ladda ner som pdf:

.

Toppenbra skrivpeppbok

1. Skriv om och om igen

Av: Karlsson, Ylva Tipsat av: Åsa Zetterström

En annorlunda bok om att skriva. Den sprudlar av kreativitet, visar på hundratals möjligheter och får skrivande att verka lustfyllt, en nästan oemotståndlig sysselsättning. Det är bara att sätta igång!

Böcker med nordiska väsen

1. Nordiska väsen

Av: Egerkrans, Johan
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  2. Nidstången

Av: Larsson, Åsa
    Publiceringsår: 2014
  3. Staden under berget

Av: Trydal, Susanne
    Publiceringsår: 2015
  4. Vittran

Av: Hedman, Annalena
    Publiceringsår: 2019
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  5. Djupgraven

Av: Sten, Camilla
    Publiceringsår: 2016
  6. Väsenologi

Undertitel: en lättbegriplig vetenskapligt grundad faktabok om väsen i nordisk folktro
    Av: Korsell, Ingela
    Publiceringsår: 2019
    Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi

Jury och kontakt

Tävlingen ordnas av Krumelur - föreningen för unga ord i norr, tillsammans med Kulturföreningen Pilgatan, Umeå stadsbibliotek och Studieförbundet vuxenskolan. Föreningen Krumelurs styrelse bestämmer vilken berättelse som vinner. De hör av sig till vinnaren så fort de vet vem det är.

Om du har frågor kan du kontakta Anna Lindström, se mejladress i texten här ovanför. Eller på mobiltelefon: 070-330 37 13.

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 16 oktober 2019