Nobelpriset i litteratur

Årets nobelpris går till den norska författaren och dramatikern Jon Fosse. Här hittar du hans böcker på biblioteket.

Svartvitt porträtt av ansiktet en man med skägg och mustasch Foto: Tom A. Kolstad
Svenska akademins motivering lyder

"För hans nyskapande drama och prosa som röst åt det osägbara".

Jon Fosse är en prisbelönt författare, en hyllad dramatiker som också skrivit romaner, poesi, barnböcker, låttexter och essäer. Han föddes 1959 i Haugesund och är uppväxt på den norska landsbygden. Landskapet med fjäll och fjordar finns med som bild och ton genom hans författarskap, liksom tystnad, meditiativa repititioner och speglingar.  

Jon Fosse debuterade 1983 med boken Raudt, svart. Under två decennier var han en mycket produktiv och hyllad dramatiker men han har uttryckt att han inte klarade av den tillvaron. Istället har han framför allt ägnat sig åt romankonsten. 

Det senaste verket "Septologin" är i utgivet i tre band. Första delen heter Det andra namnet och åtföljs av Jag är en annan och Ett nytt namn. De handlar om två karaktärer med samma namn, de är vänner eller ett slags versioner av varandra, som vandrar genom genom livet parallellt. Förlaget beskriver det som en berättelse "om konst, Gud, vänskap, alkoholism och tiden som går". 

I texten "Pjäserna kan leda till existentiell klåda" beskriver teaterkritikern Lars Ring Jon Fosses dramatik. Du kan komma åt texten i Svenska dagbladet (från 6/10 2023) via bibliotekets tjänst Pressreader.   

Här är en lista på de böcker av Jon Fosse som finns på biblioteket. Om köerna är långa går det att låna Trilogin som e-bok.

På svenska

På norska

Som e-bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 5 oktober 2023