Nobelpriset 2008 till Le Clézio

Fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio belönas med nobelpriset i litteratur 2008.

Le Clézio
Svenska Akademiens motivering lyder ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Jean-Marie Gustave Le Clézio föddes i Nice den 13 april 1940. Vid åtta års ålder flyttade han till Afrika, där fadern arbetade som fältläkare. I sina romaner har Le Clézio återkommit till kontinenten, och särskilt till ögruppen Mauritius utanför Madagaskar. Delar av hans släkt utvandrade dit strax efter franska revolutionen 1789.

Tonsätter erfarenheter

Författaren själv brukar säga att han inte skriver självbiografiskt, men "tonsätter" sina egna erfarenheter. Han skrivit ett 40-tal böcker och debutromanen Rapport om Adam (Le procès-verbal) kom ut 1963.

Ulla Bruncrona, som översatt flera av Le Clézios romaner till svenska, säger i en radiointervju att Le Clézio räknas som en modern klassiker i Frankrike. Hon beskriver hans språk som ”musikaliskt och sensuellt”. Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl anser att Le Clézio är lågmäld, sympatisk och noggrann med detaljerna.

Tommy Sundin, bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek, tycker att man ska ta sig an Le Clézios verk ”bakifrån” och börja med hans senaste romaner.

- Han debuterade ung och skrev då väldigt exklusivt och svårläst i den skola som brukar kallas Le nouveau roman eller Den nya franska romanen. Med tiden blev han mycket mer lättillgänglig. En bra bok att börja med är Allt är vind som gavs ut på svenska förra året. Den handlar dels om hans släkt i Mauritius, dels om hans barndom i Nice.

Vad är det som gör att Le Clézio får nobelpriset?
- Han är en kosmopolit som vet mycket om olika delar av världen och skriver med en sval och elegant stil. Personporträtten är oftast lysande, bland annat i den tunna romanen Afrikanen som handlar om hans far.

Le Clézio är den fjortonde franskspråkige författare som tilldelas nobelpriset i litteratur. Senast det begav sig var 1985, då Claude Simon belönades.

Text: Örjan Westberg, minabibliotek.se

Läs mer i bibliotekets databaser:

Jean-Marie Gustave Le Clézio En utförlig författarbiografi på Alex Online.

Övriga nobelpris 2008:

Medicin: Harald zur Hausen, Tyskland, Françoise Barré-Sinoussi, och Luc Montagnier, Frankrike. För upptäckten av de virus som orsakar livmoderhalscancer respektive hiv.
Fysik: Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi och och Toshihide Maskawa, USA och Japan. För upptäckten av mekanismen för spontant symmetribrott inom den subatomära fysiken och för upptäckten av ursprunget till det symmetribrott som förutsäger att naturen måste ha minst tre familjer av kvarkar.
Kemi: Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Tsien, USA. För upptäckt och utveckling av grönt fluorescerande protein (GFP).
Fred: Martti Ahtisaari, Finland. "För den stora insats han lagt ned på flera kontinenter och genom tre decenniers arbete för att lösa internationella konflikter."
Ekonomi: Paul Krugman, USA. "För hans analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet."

1. Raga

Publiceringsår: 1963
  1. Afrikanen

Av: Le Clézio, Jean-Marie Gustave Tipsat av: Tommy Sundin

Författaren J.M.G. Le Clézio har med boken Afrikanen skapat ett gripande fadersporträtt.

Skrivet av: Örjan Westberg den 9 oktober 2008