När allting klaffar

När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.

Fågelhund med ripa
Många gånger de senaste åren har jag frågat mig om jag egentligen är riktigt klok. Vilken normal människa kastar sig i bilen efter jobbet på fredagskväll, kör närmare 40 mil, sover några timmar och kliver upp i gryningen, för att traska omkring på fjället en hel dag. Oavsett väder, i regn och rusk, utan några som helst garantier för att slitet ska ge något resultat, utom ömmande muskler och skoskav.

Ganska många är svaret. Fågeljägare är ett hängivet släkte som inte ger upp i första taget. Motgångar är till för att övervinnas och det kan ju alltid gå bättre i morgon. Det är få bland dem som jagar med stående fågelhund som skjuter på allt som rör sig, i alla fall bland de seriösa. Det är mycket som ska stämma för att skottet ska falla.

Först och främst måste det finnas fågel i markerna, något som det varit ont om de senaste åren. Sedan måste hunden hitta fågeln, visa var den sitter, få den att resa sig på kommando, sätta sig blixtsnabbt så fort fågeln lyfter och slutligen ska skytten träffa.

På vägen finns det mängder av faktorer som kan gå fel. Hunden kanske inte känner lukten av fågeln av olika anledningar, väderförhållanden eller sjukdom. Hunden kanske känner lukten av fågeln men så tar den till vingarna. Eller så jagar hunden på egen hand och springer efter fågeln själv. Vissa saker kan bero på brister i hunddressyren och dessa går att åtgärda. Svårare är det att påverka de förutsättningar som naturen ger.

En fågelhund står för fågel
När det fungerar är det som magi. Ett samspel så vackert att det är svårt att inte bli tårögd. I synnerhet om du vet hur mycket arbete det ligger bakom ett lyckat resultat.

När jag skaffade stående fågelhund hade jag ingen aning hur stor del av mitt liv träningen och jakten skulle få. Det är ett intresse som hela tiden växer och utvecklar mig som människa. Jag har fått en ökad insikt i och förståelse för hur vårt ekosystem hänger ihop. För hur enkelt balansen kan rubbas i naturen och hur årtusenden av evolution kan förstöras på ett ögonblick.

Vistelserna i fjällen har gjort mig mer ödmjuk inför naturens krafter och dess storslagenhet. Tillfället när du kommer upp ur fjällbjörkskogen upp på kalfjället och viddernas skönhet slår emot dig, gör mig alltid mållös. Tänk att vi har denna rikedom inom vårt land och att det är alldeles gratis att ta del av den.

Så vare sig ni jagar, fiskar, eller fjällvandrar önskar jag er en underbar höst!

Text: Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek
Foto: Mikael Wikström

 1. Fågelhundar

  Undertitel: dressyr och jakt
  Av: Christoffersson, Sten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 2. Vandra Kungsleden

  Undertitel: från Abisko till Hemavan
  Av: Grundsten, Claes
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 3. Fjällboken

  Av: Grundsten, Claes
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Elenor Lindberg den 6 oktober 2010