Mytens och verklighetens vargar

Vår bästa vän hunden har en ökänd släkting i vargen. Hans Millgård har undersökt vad detta rovdjur har för traditionell, ekologisk och politisk betydelse i Sverige.

varg mosaik glas
Få djur har varit så hatade i vårt land som vargen. Ett vilddjur som en gång i tiden av många med kyrkans bifall uppfattats som djävulens verk. Ordet varg kom till som ett ersättningsnamn för ulv och betydde från början våldsverkare. Andra omskrivningar var Tassen, Gråtassen, Den grå, Gråbenet, Odjuren och Ohyran.

I boken Vargen i myt och verklighet berättar Elisabeth Brundin och Rolf Kjellström om hur man sett på vargen i folktron och vilka knep som användes för att försöka hålla den på avstånd, som att stoppa stål under tröskeln till ladugården eller blanda vargträck i djurfodret.

Ekologi och tradition

En gedigen grundbok i vargkunskap är Vargen, viltet, ekologin och människan, av Jens Persson och Håkan Sand. Här finns det mesta att hitta om utbredning, historia, vargens roll i ekosystemet och hur synen på vargen förändrats genom tiderna. Traditionell samisk kunskap om vargen möter vi i Vargen är värst av Olov J Sikku och Eivind Torp samt i Ren och varg – samer berättar av Yngve Ryd.

Vargavinter av Torsten Boberg
Fram till mitten av 1960-talet bedrevs krig mot vargen i Sverige med alla tänkbara vapen och jaktsätt. Gropar grävdes, stängsel byggdes, gift lades ut och fällor gillrades. 1966 fridlystes vargen men i början av 1980-talet grävdes stridsyxan upp igen och tjuvjakten tog vid.

Om vad som hänt därefter berättar Tommy Hammarström initierat och medryckande i Vargen kommer. Sen 1980-talet är han bosatt i Värmland, jagar själv och har på nära håll följt konflikten mellan varghatare och vargkramare. Kring frågan om hur det kom sig att vargen återkom har förklaringarna och konspirationsteorierna varit många. Själv förespråkar Tommy Hammarström en tredje väg som tillåter begränsad jakt och därmed bidrar till en livskraftig vargstam.

Att tämja en varg

Torsten Boberg som var en erfaren färdledare, författare till handböcker och turbeskrivningar till fjällvärlden och en av landets mest anlitade föreläsare, gav det ett försök. I Bortom stigarna berättar han om hur en vargunge som av en slump fått behålla livet hamnade hos honom och uppfostrades som en vanlig hund.

Vargungar
Han fick namnet Warra, det samiska ordet för blod. För att bli så tam som möjligt fick han sova i husses säng, en vana som med tiden fick besvärliga konsekvenser. Husse blev helt enkelt utsparkad ur sängvärmen! När vargen sedan kommit i slyngelåldern var han inte längre att lita på. Situationen blev ohållbar och han förpassades till de sälla jaktmarkerna.

Om rätten att freda sina renar och i förlängningen sin livsstil handlar Daniel Alfredsons film Varg. Peter Stormare gör ett trovärdigt porträtt av enstöringen och renskötaren Klemens. Han och brorsonen Nelja hamnar på kollisionskurs med samhällets lagar och paragrafer när de gemensamt tar saken i egna händer. Att på samma gång vara fåordig och uttrycksfull är en konst  i sig och Peter Stormare behärskar den till fulländning.

Rädder för vargen

Vargunge som ylar
Hur är det då med vargens farlighet? Utgör den ett hot mot människan? Anders Bjärvall som jobbat mer än ett kvarts sekel vid Statens Naturvårdsverk och på Svenska naturskyddsföreningen ger lugnande besked i Trettio år med rovdjur – och människor. Rädslan för vargen tycks tillta ju längre söderut man kommer. De historier som fortfarande lever handlar många gånger om händelser som ägt rum långt tillbaka i tiden rent av på 1800-talet som de tragiska händelserna i Gysinge kring 1820 då nio barn dödades och och elva skadades.

En varg hade hållits i fångenskap och vant sig att få all sin föda av människorna. När den sen släpptes fri sökte den sig tillbaka till bebodda trakter och resultatet blir förrödande. Vargar som vant sig vid människor utgör en större fara än de vilda. Bjärwalls slutkläm är att vi ska ha respekt för vargen, men behöver inte vara rädda för den.
 
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

Bild: Photos.com

 

  1. Ren och varg

    Undertitel: samer berättar
    Av: Ryd, Yngve
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Samer
    Finns som: Bok
  2. Vargen i myt och verklighet

    Av: Brundin, Elisabeth
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1998
    Klassifikation: Däggdjur (Mammalia)
    Finns som: Bok
  3. Vargen kommer!

    Av: Hammarström, Tommy
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Däggdjur (Mammalia)
    Finns som: Bok
  4. Vargen är värst

    Undertitel: traditionell samisk kunskap om rovdjur
    Av: Sikku, Olov J
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Samer
    Finns som: Bok
  5. Varg

    Språk:
    Svenska Danska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Svensk film och tv
    Finns som: DVD

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 21 maj 2010