Mytens och verklighetens vargar
Vår bästa vän hunden har en ökänd släkting i vargen. Hans Millgård har undersökt vad detta rovdjur har för traditionell, ekologisk och politisk betydelse i Sverige.
I boken Vargen i myt och verklighet berättar Elisabeth Brundin och Rolf Kjellström om hur man sett på vargen i folktron och vilka knep som användes för att försöka hålla den på avstånd, som att stoppa stål under tröskeln till ladugården eller blanda vargträck i djurfodret.
Ekologi och tradition
En gedigen grundbok i vargkunskap är Vargen, viltet, ekologin och människan, av Jens Persson och Håkan Sand. Här finns det mesta att hitta om utbredning, historia, vargens roll i ekosystemet och hur synen på vargen förändrats genom tiderna. Traditionell samisk kunskap om vargen möter vi i Vargen är värst av Olov J Sikku och Eivind Torp samt i Ren och varg – samer berättar av Yngve Ryd.
Om vad som hänt därefter berättar Tommy Hammarström initierat och medryckande i Vargen kommer. Sen 1980-talet är han bosatt i Värmland, jagar själv och har på nära håll följt konflikten mellan varghatare och vargkramare. Kring frågan om hur det kom sig att vargen återkom har förklaringarna och konspirationsteorierna varit många. Själv förespråkar Tommy Hammarström en tredje väg som tillåter begränsad jakt och därmed bidrar till en livskraftig vargstam.
Att tämja en varg
Torsten Boberg som var en erfaren färdledare, författare till handböcker och turbeskrivningar till fjällvärlden och en av landets mest anlitade föreläsare, gav det ett försök. I Bortom stigarna berättar han om hur en vargunge som av en slump fått behålla livet hamnade hos honom och uppfostrades som en vanlig hund.
Om rätten att freda sina renar och i förlängningen sin livsstil handlar Daniel Alfredsons film Varg. Peter Stormare gör ett trovärdigt porträtt av enstöringen och renskötaren Klemens. Han och brorsonen Nelja hamnar på kollisionskurs med samhällets lagar och paragrafer när de gemensamt tar saken i egna händer. Att på samma gång vara fåordig och uttrycksfull är en konst i sig och Peter Stormare behärskar den till fulländning.
Rädder för vargen
En varg hade hållits i fångenskap och vant sig att få all sin föda av människorna. När den sen släpptes fri sökte den sig tillbaka till bebodda trakter och resultatet blir förrödande. Vargar som vant sig vid människor utgör en större fara än de vilda. Bjärwalls slutkläm är att vi ska ha respekt för vargen, men behöver inte vara rädda för den.
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Bild: Photos.com