Mod och flyttfåglar

Drottninglandet är en poetisk berättelse om längtan. En fotobok med ett tillhörande soundtrack. Elin Berge och Frida Hyvönen har tillsammans målat en bild av thailändska kvinnor i Västerbotten.

Drottninglandets omslag
Elin Berge
kom genom sitt arbete som fotograf att intressera sig för de thailändska kvinnor som emigrerat till Västerbotten. Hon blev nyfiken på deras motiv och fick förtroendet att följa några av dem i deras vardag.
 
Resultatet blev boken, skivan och fotoutställningen Drottninglandet. Döpt efter området mellan Fredrika, Dorotea och Vilhelmina men också med anspelning på drömmen om att leva som en drottning.

En friare berättelse

Det är en septemberkväll 2009 och Elin och Frida Hyvönen gästar Grubbebiblioteket för att visa ett bildspel utifrån projektet och för att berätta lite om arbetet med det.
– Omslagsbilden tog jag tidigt under arbetet. Den föreställer en älghund som kommer springandes mot mig när jag sitter i en bil. Bilden blev en symbol för min egen resa med att lära känna Västerbotten tillsammans med de här kvinnorna men också för deras möte med något nytt och okänt, säger Elin Berge.
Hon säger att det lätt kan bli så att mottagaren förväntar sig ett sanningsdokument av ett dokumentär arbete det men att hon hellre velat berätta en poetisk och friare historia.

Fotografi och musik

Idén att ta med Frida Hyvönen i projektet var något som dök upp efterhand. Elin Berge hade lyssnat mycket på Fridas musik, visste att hon var från Robertsfors och frågade om hon ville vara med.
– Och det ville jag. Jag blev väldigt peppad. När jag fick frågan var jag precis på väg tillbaka till Västerbotten efter att ha bott tolv år i Stockholm och blev ganska nyfiken på att det existerade en rörelse och företeelse här som inte fanns i mitt medvetande. Jag tyckte också att det skulle vara roligt att göra ett samarbete med en annan konstnär och när vi träffades så fann vi varandra, säger Frida Hyvönen. 

Självständigt arbete mot samma mål

Rent praktiskt så har de jobbat väldigt självständigt berättar de. Men ibland följde Frida med när Elin var ute och fotade och tillsammans gjorde de även en resa till Thailand.
 
Elin Berge signerar boken Drottninglandet
– Det fick sedan bli en överraskning om foto och musik skulle passa ihop, men det känns som att vi har berikat varandra under arbetet, säger Elin Berge.
 
– Många frågar om jag tonsatt bilder men det har jag inte. Det är mer som två parallella spår gentemot samma ämne. Jag är inte en dokumentärmusiker över huvudtaget. Jag fördjupar mig i det mänskliga psyket och går in i känslor och förhåller mig till dem, säger Frida Hyvönen.
 

Egna erfarenheter

Bild

Elin Berge och Frida Hyvönen signerade böcker under sitt besök på Grubbebiblioteket.

– För mig har det här handlat om längtan och saknad och viljan att flytta på sig för att hitta något bättre. Jag har funnit symboler för det och omsatt dem till musik. En återkommande symbol är flyttfågeln, både den thailändska flyttfågeln och den finska flyttfågeln. Fåglar som kommer farandes, men som också längtar tillbaka.
 
Den finska flyttfågeln är Frida Hyvönens egen farfar som kom flyttandes till Västerbotten från en plats utanför Rovaniemi efter finska vinterkriget.
 

Frågan om äkta kärlek

Elin Berge följde 20 par och fotografierna föreställer glimtar ur deras vardag. Tillsammans med musiken utgör de en tankeväckande skildring av en mångbottnad företeelse.
 
Den vanligaste frågan Elin brukar få när hon är ute och berättar om Drottninglandet är huruvida det verkligen handlar om äkta kärlek mellan de thailändska kvinnorna och deras svenska män eller om det bara en krass verklighet som uppstått för att det finns rikare och fattigare länder och en maktordning där män har mer makt än kvinnor. Men hon ger aldrig något svar på det.
 
– För att jag som person inte kan svara på det och för att det också är en väldigt komplicerad filosofisk fråga om vad äkta kärlek är. Vem får definiera det och hur vet vi ens säkert att vår egen kärlek är mer äkta än någon annans, säger hon. 
 

Se likheterna och inte olikheterna

Hennes fokus har istället legat på kvinnorna, deras livshistoria och bakgrund. Hon har försökt förstå varför de kommer hit och har funnit ett enormt mod och sett både deras sårbarhet och den styrka som manifesteras i att de kämpat och lyckats förändra sin situation och skapat sig ett nytt liv.
 
– Jag tycker att det är viktigt när man gör berättelser om andra människor att inte se det som är olika utan att försöka se det som är lika hos oss människor. Det kanske inte går att säga att man är i samma sits, men jag tycker det är sympatiskt att försöka hitta sådant man känner igen sig i. På så vis tror jag att bilderna i boken lämnar mycket öppet åt betraktaren att hitta själv, säger Elin Berge.
 
Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
 
 
 1. Drottninglandet

  Undertitel: Dindæn rachinī
  Av: Berge, Elin
  Språk:
  Svenska Thailändska Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Paket
 2. Slöjor

  Av: Berge, Elin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: Bok
 3. Until death comes

  Av: Hyvönen, Frida
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Singers/songwriters (visrocksångare)
  Finns som: Musik, CD/LP
 4. Silence is wild

  Av: Hyvönen, Frida
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Singers/songwriters (visrocksångare)
  Finns som: Musik, CD/LP
 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 8 oktober 2009