Mio och Harry

Det finns många likheter mellan Harry Potter och Mio, i Astrid Lindgrens bok Mio min Mio. Två pojkar som kämpar mot ondskan.

Harry Potter och de vises sten av JK Rowling
Har du hört om pojken som växer upp hos en fosterfamilj som egentligen inte vill ha honom? Som får höra att hans riktiga pappa var en odugling? Som till slut får veta sanningen om sig själv av en stor varelse som tar med honom till en annan värld?

Kampen mot ondskan

Ja, du känner säkert igen historien. Pojken får en bästa vän som aldrig viker från hans sida, hur farligt det än blir. Det visar sig också att pojken har ett uppdrag. Han är den enda som kan besegra ondskan och rädda världen, och det måste han göra själv fastän han bara är en pojke.

Många likheter

Men vet du att det finns två (eller kanske fler) sådana pojkar i böckernas värld? Jag tänker på Harry och Mio. det finns så många likheter mellan boken Mio, min Mio av Astrid Lindgren och böckerna om Harry Potter av J. K. Rowling att jag undrar om J. K. Rowling kanske har läst om Mio.

Mio, min Mio är en fantasy-bok som innehåller allt en fantasy ska ha: två världar, kampen mellan gott och ont, en liten men modig hjälte, magi och fantasivarelser.

Likheter mellan böckerna om Mio och Harry:

Mio, min Mio Harry Potter och de vises sten
Fosterfamilj: Tant Edla och farbror Sixten Fosterfamilj: Familjen Dursley
Inför färden till landet i fjärran: Tant Lundin ger Bosse ett kort och ett äpple Inför färden till Hogwarts: Hagrid ger Harry ett brev och en tårta
Fader konungen Dumbledore
Jum-Jum Ron och Hermione
Jum-Jums snälla föräldrar Rons snälla föräldrar
Uppdrag: Kämpa mot ondskan Uppdrag: Kämpa mot ondskan
Riddar Kato Voldemort
Magiskt svärd Trollstav/Gryffindors svärd
Döda skogen Mörka skogen
Katos spejare Voldemorts dödsätare

Du kanske kan komma på fler gemensamma nämnare? Läs böckerna och jämför! Skriv gärna in dina upptäckter under Besökarnas kommentarer längst ner på den här sidan.

Inspiration från Bibeln

Mio min mio av Astrid Lindgren
Både Astrid Lindgren och J. K. Rowling har hämtat inspiration från Bibeln och kampen mellan Gud och djävulen. Både Mios Fader konungen och Harrys Dumbledore liknar standardbilden av Gud med långt vitt skägg och lång ljus klädedräkt. Harry och Mio är precis som Jesus utsedda att rädda världen från ondskan.

I alla tider har kristna trott att det varit farligt att säga djävulens namn. Hos Mio vissnar blommor och människor darrar när Katos namn sägs högt. Harry blir hela tiden hyssjad av vänner och lärare när han utmanar Voldemort genom att säga hans riktiga namn.

Andra sagor och historier

Det är förstås inte bara Bibeln som har inspirerat författarna. Astrid Lindgren berättade att hon tänkte mycket på en saga hon hörde som barn när hon skrev Mio, min Mio. Sagan heter Prins Florestan. J. K Rowling tycker nog om humorn i Roald Dahls böcker och har kanske blivit inspirerad av dem. Som många andra fantasyförfattare använder hon också mytologiska varelser i sina berättelser, till exempel jättar, kentaurer och drakar.

Om du vill veta mer om J. K. Rowling och bakgrunden till Harry Potter-böckerna kan du läsa:
•  Harry Potters magiska värld av David Colbert
•  Den lille trollkarlen av Evastina Törnqvist

Om Astrid Lindgren har det skrivits massor, men två boktips är:
•  Århundradets Astrid av Anna Maria Hagerfors

Av: Bross, Helena
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Svensk litteraturhistoria

Harry Potter och de vises sten

Av: Rowling, J. K Tipsat av: Helen Forsberg

Den ondskefulla Voldemort dödar Harrys föräldrar när han är en liten bebis. Voldemort försöker döda Harry också men misslyckas. Harry överlever och Voldemort försvinner.

Mio, min Mio

Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Mattias Löfqvist

Den enda bok jag vet hur den såg ut där den stod i min bokhylla när jag var tio år är "Mio, min mio" av Astrid Lindgren.

Ordning på serien: Harry Potter

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här är listor med alla delarna i serien om Harry Potter, så att du vet i vilken ordning böckerna kommer. En lista med de svenska titlarna och en lista med de engelska.

Skrivet av: Åsa Grenholm den 19 augusti 2008