Minnen från Umeå stadsbibliotek

Umeå stadsbibliotek flyttades till Rådhusesplanaden år 1985. Nu när det åter är dags att flytta, till det nya kulturhuset Väven, minns Maria Westerlund tiden som har varit.

Nu i dagarna påminns vi som jobbar här om att stadsbiblioteket i nuvarande byggnad på Rådhusesplanaden sjunger på sista versen. En del av oss var med redan 1985, i flytten från Kungsgatan 80 där stadsbiblioteket hade legat sedan 1954. Det blev ett riktigt lyft att få biblioteket mitt i stan, nära busstorg, Folkets hus och Norrlandsoperan.

Jörgen Fogelquists konstverk i lanterninen på Umeå stadsbibliotek vid Rådhusesplanaden
Jag och många med mig var nyanställda då, 1985. Det var spännande att uppleva hur det jobbades in i det sista med att färdigställa olika detaljer inför öppnandet. Jag minns till exempel när konstnären Jörgen Fogelquist och hans medhjälpare stod på stegar i lanterninen i foajén och gjorde målningsarbetet i stuccolustroteknik i blått och gult.

Vi förstod snabbt att Umeåborna uppskattade det nya biblioteket. Besökarna strömmade till och lånesiffrorna fördubblades.

Det har varit många nyheter och förändringar under årens lopp. Tänk bara att så sent som på 1990-talet fanns informationen om bibliotekets böcker endast på papperskort i ett så kallat katalogskåp, eller på mikrokort som det krävdes en förstoringsapparat för att läsa. Nu är det en självklarhet att söka böcker och information på nätet.

Umeå stadsbibliotek på Rådhusesplanaden
Ljusgården som idag används för program och utställningar var från början tänkt som läsplats, möblerad med sittgrupper och stora gröna växter.

Böcker har också flyttats om för att göra dem mer lättillgängliga. Från början fanns skönlitteraturen längst in och idag är den så nära entrén som möjligt.

Kanske var den största förändringen tillkomsten av ytterligare ett våningsplan 2002. Dit flyttades tidskrifter och biblioteket fick ett välbehövligt tillskott av grupprum och datorplatser. Utrymmet för barn och unga utökades också.

Det har ända från början funnits ett café på hörnet. Under en kort period hette det Kafka och till för inte så länge sedan Bibliotekscafeét. Nu jobbar de vidare utan oss under namnet Familjen Valls kafé.

Efter 29 år tar vi farväl men utan nostalgi. Var sak har sin tid och vi ser fram mot att flytta in i Väven.

Text: Maria Westerlund, Umeå stadsbibliotek
Konstverket i lanterninen: Jörgen Fogelquist
Foton: Anders Jonsson (från vykort)

Här finns information om flytten av stadsbiblioteket, och hur det kan påverka dig som låntagare