"Mina vänner har blivit immuna"

Hon kan inte låta bli att strö boktips omkring sig. Är lika snabb på att fastna för som att förkasta böcker. Röbäcksbon Saga Mattsson har alltid gillat att läsa.

Saga Mattsson

Fakta Saga Mattson

Läser: Varsomhelst. Tar gärna en lång lässtund mitt på dagen nu när jag är pensionär.

Bok eller film? Jag förstör ständigt för dem jag går på bio med, jag tycker alltid boken är bättre än filmen.

Mina tre favoritböcker:
Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt, den återkommer jag till.
Simon och ekarna av Marianne Fredriksson
Det är mycket med det jordiska av Gerda Antti, den finner jag fortfarande trösterik.

Bok jag skulle vilja hälsa på i: Snäcksamlarna av Rosamund Pilcher. Det är så vackert i gården där huvudpersonen lever, och maten är så god!

Favoriter just nu: Just nu tycker jag om berättande författare, som Anita Salomonsson. En nyläst favorit är Hur man botar den som dödats av blixten av Gail Anderson-Dargatz från Kanada.

Vad betyder böcker för dig?
– Oj, det beror på vilken sinnesstämning jag är. Böcker kan vara ett rent nöje, förströelse, något att fördriva tiden med när man reser eller skänka tröst när man behöver det.

Vad läser du helst?
– Jag läser allt möjligt. På vintern blir det blandade romaner, på sommaren är det ofta deckare. Men jag vill inte att de bara ska innehålla mord staplade på varandra och elände, jag tycker om när det är personliga beskrivningar av människorna. Håkan Nesser är till exempel bra på det.

Varför tycker så många om att läsa deckare, tror du?
– Ja, det kan man verkligen undra. Kanske är det så att vi människor har en sida som dras till det spännande, vi gillar ond bråd död - så länge det inte är på riktigt. Deckare är ju också lättlästa och fängslande.

Hur har ditt läsande sett ut genom åren?
– Jag har alltid tyckt om att läsa mycket, ända sedan jag lärde mig läsa som barn. Det är klart, litteraturen har skiftat. Som ungdom läste man de stora svenska arbetarförfattarna. Under småbarnsåren blev det förstås mest sagor, det kan jag fortfarande tycka är roligt; Nalle Puh och Tove Janssons Mumindalen är egentligen lika mycket för oss vuxna som för barnen.

– Nu har jag börjat lyssna på ljudböcker också, det är härligt – bara jag lyckas hålla mig vaken, säger Saga och ler. Ljudböcker kan vara så fascinerande, om det är en bra uppläsare. Det är också bekvämt, man kan göra annat samtidigt; som att städa, diska, stryka. Jag ligger ofta i sängen och lyssnar, men då somnar jag ju...

Hur väljer du böcker?
– Jag behöver konkreta tips. Om jag går in på biblioteket utan att veta vad jag ska ha, blir jag vilsen och går därifrån. Jag går på tips från andra; bibliotekarier, vänner eller något jag läst om i tidningen och blivit nyfiken på.

Vilka böcker har påverkat dig mycket?
– Jag tror att det delvis berott på vilken sinnesstämning jag varit. En bok som gjort väldigt starkt intryck är Gerda Anttis Det är mycket med det jordiska. Det var när jag arbetade inom psykiatrin, vi hade det jobbigt på arbetet och sjukhusprästen skulle komma och ge tröst. Men han hade just då ingen tröst att ge. Han sa: ibland behöver man inte tröstas, utan man måste unna folk att ha det svårt. Och så tipsade om denna bok, som gjorde starkt intryck på mig. Jag blev väldigt berörd.

– De böcker jag läste som väldigt ung har också satt starka spår. Per Anders Fogelström som skrev om spinnhusen i Stockholm och Moa Martinsons Kvinnor och äppelträd och Mor gifter sig. Det var de tiderna när folk hade haft det så fattigt och svårt och det så småningom blev bättre, jag kom själv från en arbetarkultur och det fanns mycket igenkänning.

Har du någon favoritförfattare?
– Nej. Om jag har en så ändrar jag mig senare. Om jag gillar en bok får jag för mig att alla böcker av den författaren är bra - och sen blir jag besviken. Jag kan också bli besviken efter att ha läst någon omtalad och prisbelönt bok, som Svinalängorna eller Linn Ullmanns Nåd.

Sparar du böcker?
– Förut gjorde jag det. Men de samlar mycket damm! Sen upptäckte jag att det inte är alla böcker jag vill läsa om, så jag gallrade ordentligt i bokhyllan och lärde mig att låna böcker i stället. Jag behåller bara vissa som jag inte vill skiljas från, som jag vill återkomma till.

Hur påverkas du av de böcker du läser?
– Jag blir väldigt tagen av historien, sådär så att jag gråter ibland. Jag går och funderar, läser om vissa stycken. Begrundar. Vill inte att boken ska ta slut. Men sedan tonar det ju bort och jag tar mig an nästa historia.

– Jag tipsar ständigt vänner om de böcker jag fastnar för. Jag vill dela läsupplevelsen med andra, men de har blivit immuna, säger Saga och skrattar. Men det är ju så personligt vad man tycker om böcker, man delar aldrig samma upplevelse.

Text: Jenny Eklund, minabibliotek.se

Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  1. Svinalängorna

Av: Alakoski, Susanna Tipsat av: Arnold Kjellberg

"Voi Herran Jomala!" känns som ett bra uttryck efter att ha upplevt en mycket levande skildring av den kärva och brokiga tillvaron för en finsk familj i det skånska bostadsområdet som i folkmun kallas Svinalängorna.

Skrivet av: Jenny Eklund den 5 september 2007