Min vän, Mrs Dalloway

Efter första läsningen förstod jag mig inte på boken. Den andra läsningen blev en av mina största läsupplevelser, och Clarissa Dalloway är sedan dess min följeslagare i livet.

Virginia Woolfs roman Mrs Dalloway gavs ut 1925, när författaren var 43 år. Första världskriget var över och världen hade förändrats för alltid.
virginia woolf
Det var en tid av nytänkande. Freuds idéer, kubism och feminism diskuterades i salongerna. Storbritannien hade fått sin första labour-regering. Virginia Woolf var en av dem som betydde mest för den moderna litteraturens utveckling. Tidigt experimenterade hon med den så kallade Stream-of-consciousness-tekniken.

Stream-of-consciousness innebär att författaren försöker efterlikna människors tankebanor när hon skriver, med associationer, "flashbacks" och liknande. Människornas tankar styr berättelsen, utan att avbrytas eller kommenteras av författaren.
 

Hittat sin berättarröst

När hon skrev Mrs Dalloway kände Virginia Woolf att hon hittat sin egen berättarröst. Hon skriver i sin dagbok hösten 1922: "There’s no doubt in my mind that I’ve found out how to begin (at 40) to say something in my own voice, & that interests me so that I feel I can go ahead without praise".

Virginia Woolf blev både risad och rosad för romanen när den gavs ut, och inte förrän på 1980-talet fick Woolf sin välförtjänta plats i litteraturhistorien.

Tur att jag läste om den

1990 läste jag Mrs Dalloway första gången, under B-kursen i engelska på universitetet. Jag var 20 år och förstod inte så mycket av romanen, vilket frustrerade mig. Tur att jag läste den en gång till, och diskuterade den med min föreläsare. Den andra läsningen blev nämligen en av mina största läsupplevelser, och Clarissa Dalloway är sedan dess min följeslagare.

Jag minns hur jag efter första läsningen klagade för föreläsaren över Clarissas prydhet och förfasade mig över hur hon kunde leva med en man som hon inte ville dela allt med. Jag förstod för mitt liv inte hur hon hade kunnat välja Richard Dalloway framför den passionerade Peter Walsh. "Men är de verkligen sådana? Försök lära känna dem bättre", sa föreläsaren.

Omslag från olika utgåvor av Mrs Dalloway
 

En människa med brister

Helt enligt Virginia Woolfs intentioner är inte Clarissa Dalloway en allt igenom beundransvärd hjältinna. Clarissa är en äkta människa, med många brister. Visst är hon pryd och reserverad, sentimental, fåfäng. Numera, efter många läsningar, förlåter jag henne allt, och känner ibland generat igen mig själv i hennes svagheter.

Ändå älskar man Clarissa Dalloway, för hennes livsglädje, för hennes intuition och klokhet, och för känslan av att verkligen få lära känna henne, under den enda dag som romanen utspelas. En dag av förberedelser för societspartyt som ska hållas på kvällen. En dag när gamle vännen Peter Walsh kommer på oväntat besök och väcker minnen till liv. En dag som leder mot att Septimus Warren Smith tar sitt liv i en annan del av staden.

Psykisk sjukdom

Septimus Warren Smith är krigsveteran och har drabbats av psykisk sjukdom. Virginia Woolf använder hans person i romanen dels för att spegla Clarissa Dalloway, och dels för att kritisera psykvården och läkarnas inställning till psykiskt sjuka. Woolf hade själv drabbats av flera psykoser i sitt liv och visste vad hon skrev om. 1941 skulle hon komma att begå självmord.

Virginia Woolf har ett eget användande av Stream-of-consciousness-tekniken och hennes romaner är avsevärt mer lättlästa än till exempel James Joyces Odysseus. Mrs Dalloway rekommenderas varmt, inte bara för sin plats i modern litteraturhistoria, men ännu mer för att det är en roman som stannar kvar hos läsaren och förmedlar djupa insikter om människans natur.

Minnesvärd

Peter Walsh beskriver Clarissa:
"She came into a room; she stood, as he had often seen her, in a doorway with lots of people round her. But it was Clarissa one remembered".

Precis så är det med romanen Mrs Dalloway: Bland alla böcker omkring mig är det denna jag minns.

 
Av Åsa Grenholm, Robertsfors bibliotek
 1. Mrs Dalloway

  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1977
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Mrs Dalloway

  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1925
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Timmarna

Tipsat av: Elenor Lindberg

Vissa filmer träffar som ett slag i magen och känslan sitter kvar... Länge. Timmarna är en sådan film.

Ett eget rum

Av: Woolf, Virginia Tipsat av: Annelie Bränström Öhman

Annelie Bränström Öhman, universitetslektor vid Institutionen för kultur och medievetenskaper på Umeå universitet, tipsar om sin favoritbok av Virginia Woolf. - Det är min öde ö-bok, säger hon.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Grenholm den 17 december 2007