Min mormors historia

Min mormor var yngst av tre barn och fick en bra uppväxt trots fattigdom. Jag tänker mycket på hur min mormors liv blev och jag ångrar att jag aldrig ställde de frågor jag ville ha svar på medan jag kunde.

äldre fotografi
Den 9 juli 1924 föddes Gunhild Augusta Viktoria Larsson i Grevbäcks socken i Västergötland. Hon var yngst i syskonskaran med en storasyster Signe och en storebror Erik. När hon var lill-liten flyttade familjen till Hansatorpet som låg på Ekhammars Herrgård där pappa Karl gjorde dagsverken.

Familjen levde ganska fattigt men hade det ändå inte eländigt. Så mycket mer vet inte jag om min mormor Gunhild. Hon pratade aldrig om sin barndom och familj. Jag har förstått att de inte hade det så gott ställt eftersom hon vägrade slänga mat.
 
När hon var 11 år dog hennes storebror Erik i lunginflammation och jag har funderat mycket på hur mormor reagerade på det, vad hon tänkte och kände men tyvärr pratade vi aldrig om det. Mormor var min allra bästa vän och mitt stora stöd i livet. Jag var hennes favoritbarnbarn och jag var jättemycket hos henne och morfar under min uppväxt.

Det var stunderna hos henne som var de bästa så även när jag flyttade hemifrån träffades vi ofta och pratade mycket i telefon. Trots detta är jag ledsen att säga att jag inte vet någonting om hennes uppväxt. Men det har gjort att jag älskar att läsa arbetarlitteraturen från 1920 och framåt för jag tänker att jag då får en liten del av hennes historia. 

1944 träffade hon min morfar, Erik Svensson. De slutade träffas ett tag men då mormor märkte att hon väntade barn blev de tillsammans igen. De gifte sig dock inte på en gång. Morfar var inte 21 år och myndig så de skulle måsta skriva till kungen. Dessutom skulle morfar in i lumpen så mormor bodde kvar hos sina föräldrar och födde sin son Gunnar, min morbror.

De gifte sig 1947 sedan och flyttade ihop när morfar muckat. Då flyttade de till Skövde där de sedan bodde resten av sina liv. Morfar dog i förtid 1985 när han bara var 59 år och mormor var aldrig tillsammans med någon annan. Efter det blev det ännu mera hon och jag.

Min skolgång var inget vidare så jag var mycket hos mormor och blev omhändertagen. Hon hade tid bara för mig och det var som en lisa för själen. Min största sorg var när hon på nyårsafton 2000 dog av cancer. Det är otaliga gånger som jag tänkt att jag ska ringa och prata men kommer på att hon är borta och det gör mig fortfarande ledsen.

Även om inte mormor läste så mycket är det tack vare henne jag blivit så intresserad av kvinnolitteratur och kvinnohistoria. Hon är min stora förebild och jag bär henne alltid med mig.

Text: Helen Forsberg, Robertsfors

 1. Mor gifter sig

  Av: Martinson, Moa
  Språk:
  Publiceringsår: 1973
  Finns som: Bok
 2. Att föda ett barn

  Av: Sandberg, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Bara en mor

  Undertitel: (Rya-Rya) : roman
  Av: Lo-Johansson, Ivar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Slumpvandring

  Undertitel: [roman]
  Av: Axelsson, Majgull
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Anna, Hanna och Johanna

  Av: Fredriksson, Marianne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Min mormors historia

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Helen Forsberg den 31 maj 2011