"Min far läste dem som godnattsagor"

Sherlock Holmes skrevs ursprungligen som vuxenlitteratur. Men de flesta läsare hittar till Arthur Conan Doyles detektivberättelser redan i unga år. Hanna Widman blev introducerad av sin pappa.

Hanna Widman
– Min far läste Sherlock Holmes som godnattsaga när jag var liten. Jag tyckte att han var väldigt spännande som person; skarpsinning, kylig och dekadent. Allt var lite farligt och Sherlock Holmes rörde sig utanför ramarna. Han visste så mycket och det var jätteroligt att följa alla steg i hans slutledningar, säger Hanna Widman, låntagare från Umeå och student i Biblioteks- och informationsvetenskap.

Hur fortsatte din relation med Sherlock Holmes?
– Jag började läsa berättelserna själv under mellanstadiet. Och sen återkom jag till dem på gymnasiet. Det var egentligen samma saker som fascinerade då. Att Sherlock Holmes är hyperintelligent och kan så mycket om allting. Han står lite utanför andra människor och utanför samhället också. Det är inte så att han är en jättepräktig rättrådig polis som är snäll mot alla. Istället är han kylig och logisk och hemlighetsfull. Man får ju till exempel inte veta så mycket om hans bakgrund eller privatliv.

– När jag läste om dem roades jag ännu mer av att själva mysterierna var som gåtor och att man så detaljerat får följa alla de där små stegen för hur Sherlock Holmes kommer fram till en lösning. Dåtidens vardagsliv beskrivs också väldigt detaljerat i och med att det är sådant som Sherlock Holmes observerar. Hur folk levde, hur de var klädda.

Sherlock Holmes i arbete
Har du några favoriter bland berättelserna?

– Sherlock Holmes återkomst är en av de bästa som ju börjar med att han är död. Jag tycker också om De dansande figurerna som fått sitt namn av ett chiffer som består just av figurer som dansar. Man får veta exakt hur han gör när han löser chiffret och redan när jag var liten tyckte jag om den och började hitta på egna chiffer minns jag.

Vad har du för bild av Doktor Watson, den trogne följeslagaren?
– Jag har ingen särskild bild. Han är ganska vag och ordinär på något vis. En jordnära person som inte gör så mycket väsen av sig. Men det är nog bra att han finns. Sherlock Holmes behöver någon sorts motvikt, någon som står för lite verklighetsförankring, säger Hanna Widman.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Illustration: Sidney Paget