Vägar till meningsfullhet
Kognitiv beteendeterapi, ACT och mindfulness är verktyg vi kan ta till när kaos präglar tillvaron och social distansering genomsyrar vår vardag. Vi tipsar om böcker som kan hjälpa dig att bevara din psykiska hälsa.
Begreppet "social distansering" har blivit allmängods i dagens samhälle med dagliga uppmaningar från Folkhälsomyndigheten att hålla avstånd. Begreppet påverkar hur vi rör oss, hur vi umgås med varandra och inte minst hur och vad vi tänker om varandra. För visst oroar vi oss för den egna hälsan med coronaviruset så tätt inpå oss, men också för hälsan hos våra nära och kära.
WHO, FN:s organ för världshälsofrågor, definierar hälsa som inte bara frånvaro av sjukdomar utan ett tillstånd av fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande. Att främja det psykosociala välbefinnandet i samhället är något vi alla kan hjälpas åt med. De av oss som tillhör en riskgrupp för coronaviruset och de som arbetar på distans hemifrån kan nog stämma in i att en mycket liten gest kan göra stor skillnad för välmåendet i isolering. Nu gäller det att vara uppfinningsrik och hitta på nya sätt att umgås och knyta an, så att så många som möjligt kan bevara sin hälsa. Det kan vara ett telefonsamtal, fika på en parkbänk, ett samtal vid ytterdörren eller ett vykort.
Ingen är helt frisk enligt "kasam"
Sociologen Aaron Antonovsky undersökte varför vissa som överlevt fångenskap i nazitysklands koncentrationsläger ändå kunde uppleva ett bra psykiskt mående. Han kom fram till att faktorer som ger upplevelse av hälsa är:
- om individen kan tolka och förstå det som händer runt omkring
- ifall det som händer upplevs som hanterbart
- om livet uppfattas som meningsfullt
Aaron Antonovsky sammanfattade sin forskning i begreppet "kasam", en känsla av sammanhang och att ingen människa är helt frisk, utan att vi alla rör oss i spannet mellan känslor av kaos och meningsfullhet.
Myndigheter, ansvariga politiker och massmedia försöker nu i maj 2020 ge en så tydlig bild som möjligt av det nya coronavirusets spridning och påverkan och ger råd om hur vi kan agera i vår förändrade vardag. Det bidrar till att vi alla har goda förutsättningar att förstå vad som händer och gör situationen mer hanterbar, vilket förhoppningsvis bidrar till bättre hälsa för alla.
Metoder för mer välmående
Det finns en handfull dominerande metoder som psykologer och terapeuter använder för att hjälpa oss att uppfatta livet som mer meningsfullt. Dessa metoder är mindfulness, ACT och KBT.
KBT, kognitiv beteendeterapi, bygger på att vi kan träna bort de flesta av våra oönskade tankar, känslor och beteenden och byta ut dem mot önskade tankar och beteenden. Träningen bygger på att iaktta sig själv och bli medveten om hur jag reagerar och agerar i olika givna situationer, för att med handlingsalternativ kunna träna in ett mer önskvärt beteende.
ACT, acceptance and commitment therapy, eller - training, är en vidareutveckling av KBT, som syftar till att stötta individen att acceptera sina svårigheter och problem genom att bli medveten om sina tankar, känslor och reaktioner och medvetet välja att avstå från att reagera på dessa och istället sätta sig över dessa. Målet för ACT är att nå de värden jag ställt upp i livet, att till exempel få ett rikare socialt liv.
Mindfulness är en typ av ACT och går kortfattat ut på att leva i nuet. Det innebär att inte låta sig styras av sina känslor, utan att uppmärksamma alla sinnesintrycken utan att värdera, döma eller agera på dem. Idéerna kommer ursprungligen från buddhismen och deras tankar om att frigöra sig från världsliga begär och nå upplysning genom meditation och medveten närvaro.
På biblioteken finns böcker att fördjupa sig i dessa olika metoder.