Med talang för boktipsande

Hon är utbildad bibliotekarie, en trogen låntagare och en av våra flitigaste boktipsare. Vi kunde inte låta bli att be Andrea Ejelöv, en Nordmalingsbo med livslångt bokintresse, om en intervju.

Andrea Ejelöv
Andrea Ejelöv är låntagare i Nordmaling och en av de flitigaste boktipsarna på Minabibliotek.se. I skrivande stund har hon tipsat om 46 böcker.

Andrea Ejelöv säger att det är roligt att tipsa om böcker för att andra människor då får upp ögonen för dem. Många böcker är ganska anonyma när de kommer ut och böcker som gavs ut för några år sedan kan få nya läsare genom att någon läser ett boktips.

Vem är du?
– Jag är född och uppvuxen i Nordmaling, är utbildad bibliotekarie och läste böcker redan innan jag kunde läsa själv. När jag var liten memorerade jag böcker som min mamma läste högt för mig. Jag har haft ett bokintresse hela livet.

Vilka slags böcker läser du?
– Jag läser allt som jag tycker är intressant. Mina favoritgenrer är fantasy och deckare. Men jag läser böcker ur alla genrer. Främst skönlitteratur, men även en del facklitteratur.

Vad läser du just nu? 
– Tiger's curse av Colleen Houck. Jag läser skönlitteratur på både på engelska och svenska.

Största läsupplevelsen?
– Det var när jag läste Narniaböckerna vid 10-11 års ålder. Jag fick hela samlingen i julklapp. Det var de första fantasy-böckerna jag läste.

Hur väljer du böcker?

Redwall - Cluny gisslaren av Brian Jaques
– Det är blandat. Jag tar del av andras boktips på Minabibliotek.se, läser recensioner i tidningar, ser boktips på TV. Ofta ser jag en titel eller ett bokomslag på biblioteket eller i bokhandeln som ser lockande ut.

Vilken bok har du läst flest gånger?
– Redwall av Brian Jacques. Den har jag läst fem gånger.

Vilken litterär gestalt skulle du vilja ha som vän?
– Asher i The innocent mage. Han är så härligt barsk och rakt på sak. Skulle vara kul att möta honom och bli vän med honom.

Hur sorterar du din bokhylla?
– Bokhyllan är överfull! De böcker som jag läst har jag sorterat efter språk och genre – vuxenböcker, ungdomsböcker, deckare, fantasy. De ännu olästa ligger spridda här och var därhemma. Sättet att sortera böckerna har inte förändrats sedan jag gick bibliotekarieutbildningen. Jag har så ont om plats i bokhyllan.

Vilka författare läser du allt av?
– MaryJanice Davidson, R.J. Anderson, Brian Jacques, Camilla Läckberg, Eoin Colfer.

Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? 
– Jag slutar läsa om jag tycker boken är tråkig. Om det är en bok på 200-300 sidor så ger jag den 50 sidor. Har den inte fångat mitt intresse då så får det vara. En tjockare bok ger jag kanske 100 sidor innan jag slutar läsa – ju tjockare en bok är desto segare kan den vara i början. Men helst ska böckerna fånga mig redan från första sidan.

Jag vet att du skriver en del själv också – berätta lite om ditt eget skrivande.

Undead and unwed
– Redan när jag gick på dagis och under de tidiga skolåren började jag skriva och rita och göra böcker om sådant jag till exempel såg på TV. Skrivandet kom igång på riktigt i och med att mina föräldrar skilde sig. Det var ett sätt för mig att bearbeta det som hände då. Sedan dess har det bara flutit på.

Du fick "Artediskolans stipendium för exceptionellt goda kunskaper och färdigheter inom skrivande, skapande och samhällsmedvetenhet" när du gick i nian. Har du fått fler utmärkelser för ditt skrivande?
– Jag gick estet och i årskurs nio fick vi själv skriva ett manus. Jag skrev en stor del av det manuset och fick pris för det. När jag gick gymnasiet deltog jag i en skrivartävling, men den gången var det Julia Sandström som tog första priset.

Var får du inspirationen till ditt skrivande ifrån idag?
– Sådant jag läst, sett på tv, film med mera. Från livet omkring mig. Just nu skriver jag bara fantasy. Det är roligt att få hitta på egna världar.

Till sist, kan du ge oss ett Dagens boktips?
– Det skulle i så fall vara Camilla Läckberg, Fyrvaktaren. Hon slår aldrig fel. En av mina favoritförfattare när det gäller svenska deckare.
 
Text och foto: Annika Eriksson, Nordmalings bibliotek

 1. Tiger's curse

  Av: Houck, Colleen
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. The innocent mage

  Av: Miller, Karen
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Knife

  Av: Anderson, R. J
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Fyrvaktaren

  Av: Läckberg, Camilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok CD
 1. The innocent mage

  Av: Miller, Karen Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Han kom för att söka rikedom, men det han skulle finna var sitt öde.

 2. Mellan himmel och helvete

  Av: Colfer, Eoin Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Megs problem är inte som vanliga tonåringars. De är av helvetiska mått. Djävulen är ute efter hennes själ och för att få komma in genom pärleporten måste hon hjälpa en gammal man att uppfylla hans sista önskningar innan han dör.

 3. Redwall

  Av: Jacques, Brian Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Den här boken har allt! Första boken om Redwall, Cluny Gisslaren, innehåller spänning, vänskap, svek, krig, kärlek och mod.

 4. Udda verklighet

  Av: Ormes, Nene Tipsat av: Andrea Ejelöv

  I hela sitt liv har Udda drömt mardrömmar och hallucinerat. När hon och hennes vän Daniel bestämmer sig för att undersöka en av hennes drömmar inser de att drömmar kan vara sanna. Sedan försvinner Daniel.

 5. Bäddat för mord

  Av: Robb, J. D Tipsat av: Andrea Ejelöv

  En mördare som lovat slå till igen jagas i ett framtida New York.

 6. Finns inte på kartan

  Av: Hjulström, Carin Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Frida Fors ska ut på sin första praktik som journalist. Det blir dock inte på en av dem större tidningarna som hon hade tänkt sig.

 7. Dödens mästarinna

  Av: Franklin, Ariana Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Fyra råa barnamord skakar det medeltida Cambridge. En italienska mästarinna i dödens konst kommer till ett kallt land för att hitta mördaren.

 8. Den hungriga prinsessan

  Av: Herrström, Christina Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Vad händer då en mor och fru börjar ifrågasätta allt som finns runt omkring henne? Hur reagerar omgivningen då hon vill ta ut svängarna och kliva utanför den välansade gemenskapen? Vad händer då hon inser att hon vill ha något mer av sitt liv? Det kommer Aurora få reda på.

 9. Syster Carlie

  Av: Byars, Betsy Tipsat av: Andrea Ejelöv

  En sommar kommer två pojkar och en flicka till ett fosterhem för att bo där tillsammans.

 10. Fergus Crane

  Av: Stewart, Paul Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Vad skulle du göra om ett flygande silverskrin knackade på ditt fönster vid midnatt?

 11. Sprinkle with murder

  Av: McKinlay, Jenn Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Medan hon kämpar för att bevisa sin oskuld i ett mord och för att rädda sitt bageri hamnar Melanie Cooper i spåren på en mördare.

Lucka 22: Sonja Viklund

Skrivet av: Minabibliotek

En av våra allra flitigaste boktipsare här på Minabibliotek.se är Sonja Viklund som numera jobbar som bibliotekarie och är bibliotekschef i Mora. Klart vi ville låta henne dela med sig av sina tips i vår julkalender.

"Barnen säger att jag är bokoman!"

Skrivet av: Sofia Flank

Fembarnsmamman Annica Wiesler Sten har alltid en bok på gång. Ibland flera titlar samtidigt. Hennes ”lilla svarta” är en guldgruva av boktips och själv säger hon sig vara sjukligt intresserad av böcker. – Barnen säger att jag är bokoman, ler Annica.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Eriksson den 28 juni 2013