Med tåg på semestern

Intresset för att resa med tåg ökar. Miljöskälen väger tungt, men det finns många andra fördelar. Annika Winning länkar till merläsning, tips och inspiration för dig som vill resa på räls.

Bild på person på perrong som väntar på tåg
Foto: Tirachard Kumtanom/Bigstock
Under de första fyra månaderna 2018 såldes 110 procent fler interrailkort i Sverige än under motsvarande period 2017 läser jag i Råd och rön (nummer 5 2018).

Det är inte helt förvånande. Uppmärksamheten för tågresande tycks ha exploderat i media. Många tidningar har haft reportage om tågresor och i DN:s artiklar om olika resmål redovisas numera hur man tar sig dit med tåg (där detta är möjligt) före flyg. Diskussioner och nyheter om tåg, tåglinjer och tågbokning hittar man i tidningar, TV och radio var och varannan vecka.

Fler och fler tar beslutet att av miljöskäl inte längre flyga. De fungerar också som praktiska exempel för andra som visar att det visst ofta går riktigt bra att ta sig fram på räls.

Det är möjligt att det också spelar roll att den stora tågluffargenerationen, de som reste på 1970-och 80-talen, nu närmar sig pension och börjar få tid att åter uppleva Europa från rälsen. Men också många barnfamiljer testar denna lugnare resform, där själva resan är en viktig del av upplevelsen.

Två stötestenar diskuteras ofta i samband med tågresande i Europa. Det ena är svårigheterna att planera och boka en resa genom fler än ett land. Det finns inget gemensamt bokningssystem och nationella regler och standarder sätter käppar i hjulet för tåglinjer över gränser. Mycket få svenska resebyråer befattar sig också med internationella tågbokningar, även om det finns tecken som tyder på att de blir fler.

Det andra är att många nattågslinjer i Västeuropa har lagts ner. För oss i Sverige innebär det att det är svårare att snabbt ta oss med tåg till Paris eller Bryssel. Nattåg söderut från Köpenhamn eller Hamburg var tidigare en given start på tågluffen för många svenskar.

Men det finns alternativ och det finns hjälpmedel för att söka och boka Man kan hitta bra tips från andra resenärer på nätet och i tidningar och tidskrifter. Och väldigt många svenskar tänker alltså testa i år, även om antalet sålda interrailkort inte kommer att komma i närheten av de 70 000 som såldes årligen i början av 1990-talet (källa: Dagens industri). Alla som reser med tåg i Europa köper ju inte heller interrailkort.

Samtidigt som många nattågslinjer i Europa alltså läggs ner planeras eller diskuteras utbyggnad och utveckling av järnvägen på andra håll. I Tyskland satsas det på höghastighetståg och österrikiska järnvägsbolaget ÖÖB har tagit över vissa nattågssträckor när tyska DB lagt ner.

Bild på lokaltåg som reser på räls kantad av blommande körsbärsträd
Foto: Prasit Rodphan/Bigstock

På andra håll i världen satsas det också – tydligen har en järnväg genom Azerbajdzjan, Turkiet och Georgien byggts, som binder ihop Europa med Kina utan att passera Ryssland. (Där verkar det dock än så länge bara transporteras gods, så vi resenärer får nöja oss med Transsibiriska.) Och hur det går i Sverige med höghastighetståg och Norrbottniabanan får vi ju se.

För den som verkligen vill att själva tågresan ska vara huvudsaken väntar massor med upplevelser, allt från svenska Inlandsbanan till lyxtåg som sydafrikanska Shongololo express och japanska Shiki-shima och så förstås riktiga långsträckor som Transsibiriska järnvägen och australiensiska The Ghan.

Tidskriftsartiklar och bloggar

DN 28/4 2019 Fem populära utlandsresor med tåg - och handfasta tips för resenären 

ETC 7/2 2018: Intresset ökar för att åka tåg

Vagabond 7/11 2017: Ny järnvag tar dig från Europa hela vägen till Kina

Vagabond 22/9 2016: Tågresor du måste göra innan du dör

Allt om resor 30/3 2018: När tåg är snabbare än flyget

Underbara Clara: Tågluffa med familjen - 15 tips...

Bild på ett tåg som svänger, i naturen.
Foto: Eremey90/Bigstock

The secret gardener: Ta tåget till kontinenten

Mitt i Stockholm: Hon tar tåget på semestern - varje år

Vagabond nummer 5 2018 med bland annat en lista på Europas vackraste tågresor

Camino magasin nummer 51, ett temanummer om att tågsemestra och semestra på nära håll med bland annat en guide till hur man tar sig med tåg till olika platser i Europa.

Radioprogram

Klotet 13/12 2017: Hur kan tåget matcha flyget?

TV

UR play:  Genom USA med Billy Connoly (2016)

Fler artiklar om tåg

 1. När framtiden kom till Norrland

  Skrivet av: Hans Millgård

  När Inlandsbanan invigdes förklarades järnvägen tillhöra en passerad epok. Men tågtrafiken har sedan dess tagit revansch. Hans Millgård skriver om järnvägens historia i Västerbotten.

 2. Järnvägen i fokus i Vännäslitteraturen

  Skrivet av: Ing-Britt Olofsson

  Flötverks-Abraham, Gud i ladan, Fläskpackarbaronen och alla de andra. Förr fanns Vännäs knappt på den litterära kartan, men på senare år har det skrivits en del romaner och texter om Vännäs.

Böcker att låna

 1. Med tåg genom Europa

  Av: Thorbjörnsson, Anna W
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Europa: allmänt
  Finns som: Bok
 2. Tågsemester

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok
 3. Europe by rail

  Undertitel: the definitive guide for independent travellers
  Av: Gardner, Nicky
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Europa: allmänt
  Finns som: Bok
 4. Trans-Siberian Railway

  Av: Richmond, Simon
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Geografi och resor gällande Asien
  Finns som: Bok
 5. Inlandsbanan

  Av: Sandhammar, Bengt
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Järnvägar och spårvägar
  Finns som: Bok
 6. Främling på tåg

  Undertitel: hur jag med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika
  Av: Diski, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Amerika
  Finns som: Bok

Boktips

 1. Mordet på Orientexpressen

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  En illa ansedd man mördas ombord på ett insnöat tåg. Mördaren verkar finnas kvar ombord, men det gör även en skicklig detektiv.

 2. Nattåg till Lissabon

  Av: Mercier, Pascal Tipsat av: Annika Winning

  Det här är en bok som jag valde mycket för titelns skull. Resor. Tåg. Lissabon. Perfekt. Och jag blev inte besviken, även om det inte var riktigt en sådan bok som jag väntat mig.

 3. Kupé nr 6

  Av: Liksom, Rosa Tipsat av: Sonja Viklund

  En tågresa genom Sibirien med en burdus främmande man som enda sällskap i Kupé nummer 6.

 4. Kvinnor på ett tåg

  Av: Nair, Anita Tipsat av: Petra Mörtvik

  Vad är frihet? Frågan ställer Akhila sina medresenärer i damkupén på tåget. Detta är en resa genom det indiska landskapet och även en resa genom sex kvinnors erfarenheter av kärlek, längtan, drömmar, liv och lust.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 29 juli 2019