Mary Shelleys Frankenstein

Mary Shelleys roman Frankenstein handlar om vad som händer när en vetenskapsman väcker liv i en varelse gjord av död materia. Två hundra år efter att den först publicerades är den fortfarande väldigt skrämmande och spännande!

Mary Shelley var bara 18 år när hon reste genom Rhendalen i Tyskland tillsammans med sin blivande man poeten Percy Shelley och deras vän poeten Lord Byron. För att roa sig tävlade de med varandra om vem som kunde hitta på den bästa skräckhistorien. Mary Shelleys berättelse blev en klassiker som älskats av läsare i två hundra år.

En ensam varelse

Romanen handlar om Viktor Frankenstein som studerar kemi och söker efter hemligheten bakom livets uppkomst. Han skapar en människoliknande varelse och lyckas ge den liv. I förskräckelse över vad han gjort och skrämd av sin skapelses monstruösa utseende flyr han från platsen.

Varelsen söker efter sällskap men alla den möter blir rädda och tror att den är ett monster. När varelsen möter Viktor Frankenstein igen förbannar den honom och undrar varför den blivit skapad till att vara ensam och fruktad. Varelsen hotar att förstöra Frankensteins liv om han inte skapar en kvinnlig varelse som kan bli dess följeslagare.

Frankenstein är ett tidigt exempel på vad vi idag kallar för skräck och science fiction. Den har gjorts till film och tv-serie många gånger om och inspirerat till många efterföljare.

Låna boken

 1. Frankenstein

  Av: Shelley, Mary Wollstonecraft
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Ett år av klassiker

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Under ett år uppmärksammade vi en läsvärd klassiker varje månad. Här kan du botanisera bland våra klassiker-artiklar och se om du hittar något som passar dig.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Terje Nordin den 2 oktober 2018