Mark Millar skriver gärna om historien

Mark Millar är uppskattad för sitt sätt att presentera gamla serieberättelser och karaktärer i ny tappning. Han sätter fokus på berättelsen och har en känsla för serien som medium.

Mark Millar på San Diego Comic con 2013
Mark Millar är en skotsk serieskapare som på 1990-talet jobbade med många av de, för oss i Sverige kanske okända, brittiska serierna som 2000 AD och Big Dave.

Det amerikanska serieförlaget DC Comics fick tidigt upp ögonen för hans talang. Han hann göra bland annat Swamp thing, The Authority – för det då DC-ägda Wildstorm, och den väldigt hyllade serien Superman: Red son innan DC:s största konkurrent Marvel fick över honom på sin sida.

Kända förebilder

Mark Millars första jobb för Marvel var att skapa nyversioner av seriehjältarna X-men i Ultimate X-men. Med en modern stil och med tydliga influenser från Alan Moore sätter Mark Millar fokus på berättelsen och han har även en känsla för serien som medium.

En annan av hans inspirationskällor är Frank Miller. Förutom att de nästan delar efternamn påminner Mark Millar mycket om Frank Miller i hans goda förmåga att presentera gamla berättelser och karaktärer i ny tappning.

Många filmatiseringar

Mark Millar tänker i nya banor och han tar ofta hand om just nyversioner av de klassiska hjältarna som riktar sig till en lite äldre publik. I The Ultimates tog hans sig an Marvels Avengers, som även filmen med samma namn från 2012 är löst baserad på. Hans egna serier har också blivit filmatiserade, som till exempel serien Wanted samt Kick Ass. 2015 kommer filmen Fantastic four som är baserad på Mark Millars version av fantastiska fyran, Ultimate fantastic four.

Mark Millar är en aktuell och nyskapande seriemakare och har flera gånger blivit kritiserad. Många av hans serier är våldsamma och tar upp mer vuxna teman än vad många serieläsare är vana med. Men i grund och botten är hans serier äventyrsserier av klassiskt slag fast i lite modernare tappning.

Text: Tommy Bildström, Hällnäs bibliotek
Foto: Gage Skidmore/Flickr enligt Creative commons 2.0

1. Kick-Ass

Publiceringsår: 2011
  2. Kick-assPrelude : hit-girl

Publiceringsår: 2013
  3. The ultimates

Undertitel: ultimate collection
    Publiceringsår: 2010
  4. The Ultimates 2

Publiceringsår: 2005
  5. Jenny Sparks

Undertitel: the secret history of the Authority
    Publiceringsår: 2001
  6. Civil war

Undertitel: a Marvel Comics presentation
    Publiceringsår: 2007
  7. Ultimate X-men

Undertitel: ultimate collection
    Publiceringsår: 2006
  8. Superman: Red Son

Publiceringsår: 2014
  1. Superman: Red son

Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

Superhjältar, politik och mörker

Skrivet av: Torbjörn Rolandsson

Alan Moore är en av världens mest inflytelserika serieskapare. Här introduceras han genom sina tre mest framstående verk.

Skrivet av: Tommy Bildström den 11 maj 2015