Marilyn Monroe – en tragisk ikon

Marilyn Monroe är mer än ett namn. Det är ett kultförklarat fenomen. Ett namn som väger tungt av ord som sex, blondin, gudinna, filmstjärna, objekt, gåta, tragedi och död.

Marilyn Monroe på ett frimärke från 1994
Marilyn Monroe är en kvinna vars vita klänning blåser upp över ett ventilationsgaller i New York, en hes röst som sjunger Happy birthday Mr President och som ser på oss med sina stora sorgsna ögon från bilder vi alla någon gång sett. Men vem var hon? Vem var Norma Jean Baker?

Från barnhemsbarn till hyllad filmstjärna

Marilyn Monroes liv fortsätter att fascinera oss snart 50 år efter hennes död. Hennes liv var tragiskt från första början. Trots all den glamour som omgav henne verkar hon ha förblivit en ensam stjärna i strålkastarljuset, utnyttjad av den industri som skapade henne, som omvandlade Norma Jean Baker till Marilyn Monroe, blekte hennes hår och på så sätt skaffade sig en säker inkomstkälla.

Hon föddes 1 juni 1926 i Los Angeles av en ensamstående mor, Gladys, som själv jobbade som filmklippare. Efter en kärlekslös barndom med ideliga byten av fosterföräldrar togs Gladys in på mentalsjukhus när Norma Jean var ungefär sju år. Norma Jean kom också att präglas djupt av Gladys fixerade tro på kyrkan Christian Science.

Vid 16 års ålder gifte hon sig med den några år äldre Jim Dougherty. Äktenskap nummer två med den legendariske baseballspelaren Joe DiMaggio varade i åtta månader. Med dramatikern Arthur Miller var hon gift mellan åren 1956 och 1961.

En produkt skapad av Hollywood

Marilyn Monroe på omslaget till tidningen Playboy
I böckerna om henne står att hon önskade sig barn men förblev barnlös efter flera aborter och missfall, liksom att hennes drogberoende efterhand eskalerade. Utan en stöttande familj stod hon ensam i en stenhård industri med bara manliga rådgivare. Hon insåg nog själv sin utsatta situation och skriver i boken Mitt liv: "Jag vill inte bli såld till allmänheten som något slags afrodisiaka av celluloid".

Under en period tog hon upp kampen med det hon kallade "bolaget" och tog timeout för att försöka sig på en seriös karriär inom teatern i New York. Hon ville bli sedd som en seriös skådespelerska.

Oavsett om man läser Joyce Carol Oates roman Blonde, som inspirerats av hennes liv, eller någon av de flertal biografier som skrivits om henne, inklusive hennes egna ofullbordade, så framstår hon som en ung kvinna som berövades sin barndom. En produkt skapad av filmindustrin men med en dröm att bli skådespelerska och att göra sina rollgestalter rättvisa. Men rollerna som tilldelades henne förstärkte bara bilden av henne som en vacker och sexig blondin.

Spekulationer kring hennes död

Marilyn Monroe som barn på stranden
Det finns två författare som skrivit om Marilyn Monroe med några års mellanrum och som visar upp två olika versioner av i synnerhet hennes affärer med bröderna John F. och Robert Kennedy och spekulationerna kring hennes död. Journalisten Anthony Summers gav ut sin biografi Gudinnan – Marilyn Monroes hemliga liv, som pekade mot att hennes död inte var självmord utan att hon i själva verket fick hjälp eller bragdes om livet. Biografiförfattaren Donald Spoto skrev 1993 en bok han kallade Marilyn Monroe, som såg på saken ur en annan vinkel.

Hennes död 1962 tycks ha föranlett flera underliga sammanträffanden. Många källor pekar på att såväl FBI som maffian hade ett finger med i spelet. Eftersom det verkar ställt utom allt tvivel att hon hade affärer med bröderna Kennedy är det förståeligt att allt omgavs av stort hysch-hysch.

John F. Kennedy stod på topp, Kubakrisen var på dagordningen och året efter skulle han falla offer för en mördares kula. Det var en mörk period i USA:s historia och Marilyn Monroe fanns mitt uppe i allt detta. Polisutredningen som blev officiell 1985 var endast en tiondel av den totala rapporten som "förkommit".

Turerna kring hennes död finns beskrivna i ett flertal källor. I boken Historiens största mordgåtor har Lars Ulwencreutz samlat skrivna fakta kring dygnen före, och efterspelet av, hennes dödsfall.

En bild som känns äkta

Marilyn Monroe
Arthur Miller har i sin självbiografi Tidskurvor gett sin bild av åren med Marilyn Monroe – en bild som känns äkta och inte på något sätt spekulativ. Han var också den som kom att leva längst tillsammans med henne. Det finns ett antal intervjuer med honom på Youtube där han öppenhjärtigt berättar om sin respekt för henne och om äktenskapet där han till slut snarare blev hennes vårdare än äkta man.

En manlig blick från en som aldrig fick träffa henne har författaren Norman Mailer i boken Marilyn. Vill du däremot ha en kvinnlig ingång så finns boken Marilyn av tidningsredaktören och feministen  Gloria Steinem, som även hon vill fokusera på människan Norma Jean Baker. Men kanske kommer du ändå allra närmast Marilyn i Joyce Carol Oates roman Blonde

Fotografen George Barris bilder, som togs i juli strax före hennes död, visar andra mjukare sidor av stjärnan. Bland de fyrtiotal författare som skrivit om henne var det bara ett fåtal som stod henne nära. De flesta har byggt sina böcker på research och intervjuer.

Marilyn Monroe i filmerna

Omslag till filmen Niagara
1946 skrev Marilyn Monroe kontrakt med Twentieth Century Fox och hennes första lilla roll var i The Shocking Miss Pilgrim, men det var först med I asfaltens djungel hon slog igenom. Sedan följde flera stora filmsuccéer som Allt om Eva, Niagara, Herrar föredrar blondiner, Bus stop och I hetaste laget som hon även fick en Golden Globe för.

Filmen Niagara påstås vara den verkliga upptakten till hennes karriär. Där spelar hon Rose, en kvinna som planerar att mörda sin svartsjuke man. Marilyn Monroe medverkade i över 30 filmer men hennes sista film, Something's got to give blev aldrig fullbordad då hon dog mitt under inspelningen. Några scener från filmen finns dock att se på Youtube.

Hon kom att filma med kända regissörer som John Huston, Fritz Lang och Billy Wilder och hade motspelare som Clark Gable, Montgomery Clift, Tony Curtis, Jack Lemmon, Bette Davis, Lauren Bacall och Laurence Olivier.

En komisk ådra

I filmen Bus stop flyter ibland rollgestalten och verkligheten samman då rollfiguren Cherie blir Marilyn och tvärtom. Men att hon hade talang betvivlar man inte för flera av hennes roller är lysande. Inte minst hennes komiska ådra märks tydligt.

Affish till filmen Bus Stop
Mycket har skrivits om hennes krav på omtagningar av scener men också hennes egenhet att komma för sent och mot slutet få inspelningar att avstanna då hennes psykiska hälsa vacklade. Det som är mindre känt är att hon faktiskt drev ett eget filmbolag, Marilyn Monroe productions, som bland annat producerade Bus stop.

Efter att ha studerat vid Actor's studio i New York ville hon visa att hon verkligen kunde agera. Manuset till hennes sista fullbordade film, De missanpassade, hade Arthur Miller skrivit för henne.

Myten om Marilyn och Norma Jean

Marilyn Monroes, eller Norma Jean Bakers, liv har allt som lägger grunden för mytbildning. Det finns fortfarande många gåtor och obesvarade frågor kring hennes liv, att hon kommer att fascinera och spekuleras kring även i framtiden.

Hennes öde var hennes skönhet, hennes berömmelse blev hennes fängelse och alla bilder, även dem hon hatade att se av sig själv, finns nu i tusental på Internet. Till och med i döden exponeras hennes ansikte i makabra bårhusbilder. Kan man då tala om att hon nu vilar i frid? Knappast.


Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Bild: Virgin media, Dr. X samt film- och tidningsomslag och ett frimärke.
Källor: Fakta baseras på böckerna i texten och webbsidor om Marilyn Monroe.

Intervju med Arthur Miller på Youtube

 1. Blonde

  Av: Oates, Joyce Carol
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Mitt liv

  Av: Monroe, Marilyn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1975
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 3. Marilyn

  Av: Steinem, Gloria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 4. Marilyn

  Undertitel: [Marilyn Monroe] : en biografi
  Av: Mailer, Norman
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1973
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Okänt
 5. Tidskurvor

  Undertitel: ett liv
  Av: Miller, Arthur
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 6. Marilyn Monroe

  Av: Spoto, Donald
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 7. Gudinnan

  Undertitel: Marilyn Monroes hemliga liv
  Av: Summers, Anthony
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 8. Historiens största mordgåtor

  Undertitel: [ouppklarade mord som fortfarande förbryllar]
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Rättsväsen
  Finns som: Bok

Blonde

Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

En ordrik tät roman och en stark läsupplevelse. Joyce Carol Oates målar ett ömsint och fängslande porträtt av en amerikansk ikon.

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 19 maj 2010