Målande romaner om konstverk

Du behöver inte åka till ett konstmuseum för att uppleva konst – på biblioteket finns böcker som tar dig på en guidad tur hemma i soffan.

Förutom konsthistoriska översiktsverk och konstnärsbiografier finns det också en hel del skönlitteratur som handlar om konstverk. Här är några romaner vars författare gör sina egna tolkningar av kända målningar.

Leonardo da Vinci

Da vincikoden
En av de mest uppmärksammade böckerna om konstverk är Dan Browns Da Vinci-koden, som tar läsaren med till Louvren i Paris för att beskåda Leonardo da Vincis Mona Lisa.

En inte lika känd historia är Javier Sierras Nattvardens hemlighet, som även den handlar om ett av da Vincis mästerverk. Här får vi uppleva 1400-talets Milano och bli bekant med en Leonardo da Vinci som är i färd med att måla Nattvarden i klostret Santa Maria delle Grazie.

Leonardo da Vincis religiösa motiv ger upphov till spännande tolkningar med koder och hemliga budskap gömda i målningarna. För författaren finns det också en hel del fakta om konstnären att tillgå. Detta är inte fallet med alla konstnärer, som till exempel Johannes Vermeer.

Johannes Vermeer

Vermeer gjorde vad vi vet bara 35 målningar under sin livstid och ytterst lite är känt om honom och uppkomsten av hans verk. Detta har Tracy Chevalier utnyttjat i Flicka med pärlörhänge, där hon själv ger konstnären en livshistoria.

Konstmysteriet
Berättelsen handlar om tjänsteflickan som kommer in i Vermeers hushåll och i hemlighet blir hans modell för tavlan Flicka med pärlörhänge. Samma målning dyker upp i nutid i en ungdomsdeckare – Konstmysteriet av Blue Balliet.

Balliet väver skickligt in tavlans motiv i en uppdiktad historia om hur den stjäls på väg till en utställning och om hur slumpen och ödet leder till stöldens uppklarande.

Damen med enhörningen

Damen med enhörningen är namnet på en serie vävda tapeter från 1400-talet, och har fungerat som inspirationskälla för en annan av Chevaliers romaner, Damen med enhörningen.

Dessa tapeter hänger också på väggen hemma hos Amelia Spencer i Anna-Karin Palms roman Faunen. Dess motiv vävs här samman med en historia som berättas i romanen (vilken för övrigt består av tre olika historier).

Piero di Cosimo

I Faunen finner vi också den florentinske målaren Piero di Cosimos målning Procris död, som föreställer en faun som knäböjer invid en liggande kvinna. Denna målning tolkas på flera plan i romanen och fungerar som sammanbindande länk för de tre historierna.

Här nämnda författare närmar sig konstverken var och en på sitt sätt. En nyfiken läsare kan sedan gå vidare till konstlexikon och konstnärsbiografier och uppleva konstverket på sitt eget sätt.

Fördelen med att läsa romanen, oavsett om man känner till verket i fråga sedan innan eller inte, tycker jag är upptäckten av nya bekantskaper - både vad gäller verk och tolkningar.

Av: Jenny Berggren, Robertsfors bibliotek

Mer information om konstverken i romanerna:

Leonardo da Vinci Johannes Vermeer Damen med enhörningen - Musée national du Moyen Âge
Damen med enhörningen - Wikipedia

Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  1. Nattvardens hemlighet

Av: Sierra, Javier Tipsat av: Jenny Berggren

Det går rykten om att Leonardo da Vinci målar in hemliga budskap i sitt senaste storverk i Milano. Fader Augostino Levre, inkvisitor och kod-expert, kallas in från Rom för att utröna om det stämmer.

2. Flicka med pärlörhänge

Av: Chevalier, Tracy Tipsat av: Bittan

Ett flickporträtt målat av den holländske konstnären Vermeer på 1600-talet. Vilken är historien bakom?

3. Faunen

Av: Palm, Anna-Karin Tipsat av: N N

När Amelia år 1888 får syn på en faun i sitt arbetsrum förändras hennes liv radikalt. Faunen blandar sig i hennes liv och tvingar henne att se nya sidor hos sig själv.

Skrivet av: Jenny Berggren den 7 oktober 2008