Lyrik och prosa om trädgård

Bokbussens Astrid Jonsson har hittat en författare som använder trädgården på bästa sätt i sina texter. Henrik Valentin har skrivit fabler, dikter och en roman där växtligheten frodas.

Bild på en ros
Trädgårdsdikter, kan det vara något att gå igång på? Ja, när upphovsmannen heter Henrik Valentin så kan du ge dig den på att du åker dit redan vid första genomläsningen.

Han skrev en dikt om rosor

Men
Inte fan kan en man
En man
Skriva en dikt om rosor!

En man
som kan rensa avlopp
mura en hel vägg
hugga en kubikmeter björkved
fickparkera en Volvo 745
och som till och med
ja, till och med
har hår på ryggen.
Inte kan en sån man
Skriva en dikt om rosor?

Klurigt och eftertänksamt

Så börjar dikten "Taggrosens tolk" av Henrik Valentin, poet, författare och trädgårdsamatör. Den finns i diktsamlingen Rosenlängtan, som är bräddfull med kluriga, luriga, eftertänksamma, kåserande stycken. Jag lovar att när du får den i handen hittar du massor av favoritdikter.

Bokomslaget till Rosenlängtan
Min riktiga favorit är nog "Tryggarekan":

Idag kom sommaren på allvar
Med posten
Kostade 429 och femti med administration
Och moms

Ute plus en och en snöblandad verklighet

(...)

Lugnad längtan
Jag har fått ett helt mirakel
Mot postförskott
Tryggarekan.

Men det är faktiskt så att det är svårt att lyfta fram en favorit. För när du hittat en och torterat din omgivning med högläsning av den, hittar du nästa, och nästa ända tills familjen hotar att flytta från dig. Bäst är då att lämna tillbaka boken till biblioteket, ett tag i alla fall.

Livet och trädgårdslivet

Bild på en trädgårdsbänk
För attt klara av abstinensen kan du då ägna dig åt prosaläsning. Samme författare har gett ut Trädgårdsfabler för asfaltmättta. Det är en samling berättelser i fabelstil som speglar dramatiken i en trädgårdsstäppa. Rosor och tistlar, igelkottar och ogräs får göra sina röster hörda. Och där finns tydliga paralleller mellan trädgårdens karaktärer och kufarna i verkliga livet.

Hösten 2009 kom trädgårdsromanen Ödelagd: en kvinna, en man en trädgård – en skilsmässa. Boken handlar om trädgårdsfanatikern Helena vars man över efterrätten – krusbärskompott på bär från den egna trädgården - en vardagsmiddag förklarar att han han vill bryta upp från det inte längre så passionerade äktenskapet.

Från makens första utspel över krusbärskompotten, genom sorgen över att mista maken (eller om det är den fantastiska trädgården?) till en hel del nytt och spännande. Livet går vidare visar det sig.

Växter och odling

Du bör nog ha en viss kärlek till trädgårdsodling för att tycka om boken. Växtbeskrivningarna är tämligen detaljerade och det droppas namn minst lika tätt som i kändisjournalistikens premiärreportage, i form av växtnamn och odlingsmetoder.

I dessa moderna tider har boken naturligtvis en hemsida där bokens huvudperson Helena har en egen blogg.

Text: Astrid Jonsson, Bokbussen
Foto: erperlman/Thinkstock, collection: istock; Altin Osmanaj/Thinkstock, collection: istock

1. Ödelagd

Undertitel: en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa
    Av: Valentin, Henrik
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur

2. Rosenlängtan

Undertitel: dikter vid grinden till doftande njutningstider och grönaste odlingsfröjd
    Av: Valentin, Henrik
    Publiceringsår: 1994
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk

3. Larrys gäster

Undertitel: roman
    Av: Shields, Carol
    Publiceringsår: 1998
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

Jag har hittat mitt eget träd

Skrivet av: Kerstin Hasselgärde

Från en tårdrypande film om en gran till bekantskap med fru Björk, skriver Kerstin Hasselgärde i sin krönika.

Humlor i Sverige

Av: Mossberg, Bo Tipsat av: Sonja Viklund

Plötsligt får vi syn på det enkla och omärkliga runt omkring oss och upptäcker hur fantastiskt det är. Så är det att läsa boken Humlor i Sverige, som är skriven av Björn Cederberg och underbart illustrerad av Bo Mossberg.

"Jag är jävligt bra på att odla potatis"

Skrivet av: Anna Sahlén

Elin Unnes läste allt hon kunde komma över om odling i två år. När hon sedan fick en egen kolonilott fick hon revidera det mesta. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter i boken The secret gardener.

Hennes gröna passion

Skrivet av: Anna Sahlén

Gunnel Carlsons trädgård får ibland vara kök, ibland sovrum, ibland vardagsrum men aldrig finrum. Trädgårdar ska man använda, vara i och trivas i, säger hon.

Taggar:

Skrivet av: Astrid Jonsson den 19 maj 2014