Lucka 6: Viktor Enström

Viktor Enströms vardag handlar mycket om datorer och internet. Han kommer från Granö men är bosatt i Umeå. I vår julkalender tipsar han om allt från lyrik till arkivhumor.

Viktor Enström tipsar i Julkalendern 2011
Viktor Enström kommer från Granö utanför Vindeln, men bor numera i Umeå och arbetar med datasupport. Han är ett stort Ulf Lundell-fan och en av personerna bakom det vardagshumoristiska och nyhetssatiriska Twitter-kontot Tystnadensom.

– Granö var mitt huvudbibliotek tills jag började högstadiet. Då skulle man alltid vara cool och låna Stephen King-böcker. Man tog alltid den tjockaste, till exempel Det, och trodde att man förstod vad den handlade om. Jag har planerat att läsa om den och se om jag förstod någonting alls.

– Jag gillar Ulf Lundells bok En öppen vinter. Det är inte riktigt poesi, utan en samling vardagsbetraktelser av sådant som hände medan han skrev. Den handlar mycket om hur det är att bli gammal och stämmer inte alls med bilden av Ulf Lundell som en superromantisk gubbe. Han skriver om saker han ångrar och är lite bitter över att han har varit en dålig pappa.

Kalle Lind gjorde världens bästa radioprogram Hej domstol! och har en blogg som heter En man med ett skägg. I bloggen skriver han ofta om biografier av folk som egentligen aldrig har varit speciellt kända och skriver långa inlägg på ett både gammaldags och kul språk där han recenserar böckerna. Till exempel så har vissa av de här personerna väldigt höga tankar om sig själva.

– Han har skrivit en del barnböcker också och några lättlästa böcker på temat "Människor som...", till exempel Människor som gått till överdrift och Människor det varit synd om.

Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek.se

Läs Kalle Linds blogg "En man med ett skägg" (öppnas i nytt fönster)
Hej domstol! kan du lyssna på i Sveriges radios arkiv (öppnas i nytt fönster)
Här hittar du Tystnadensom på Twitter (öppnas i nytt fönster)

1. En öppen vinter

Av: Lundell, Ulf
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
    Finns som: Paket
  2. Människor det varit synd om

Undertitel: en bok
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Biografiska samlingar
  3. Människor som gått till överdrift

Undertitel: en bok : [om folk som gått längre än efterfrågat]
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Biografiska samlingar
  4. Best of Kalle Lind

Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Ljudbok CD
  5. Det

Av: King, Stephen
    Publiceringsår: 1987
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  1. Människor som gått till överdrift

Av: Lind, Kalle Tipsat av: Sonja Viklund

Är det att gå till överdrift att samla på sig 36 000 VHS-kassetter? Att ägna sitt liv åt att försöka bekämpa rockmusik eller att dricka sig till döds genom ett överintag av kaffe?

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Julhälsning från böckernas värld

Skrivet av: Anna Holmström Degerman

I böckernas värld finns en hel del julskildringar. Vi bjuder på några litterära hälsningar från Harald Blåtand, Gösta Berling och Ulf Lundells Cosmo.

Violinbyggmästaren Micha Mattiasson

Skrivet av: Carl Axel Gyllenram

På Holmbergs gård i Tegsnäset, med utsikt över Umeälven, bor en violinbyggmästare från Tyskland och hans familj. Han heter Micha Mattiasson och är också filialföreståndare på biblioteket i Granö.

Skrivet av: Anna Östman den 6 december 2011