Lucka 5: Anna Eliasson

Böcker kan inspirera till mycket. Anna Eliasson, kostymtekniker på Norrlandsoperan i Umeå, ger oss tips på bra fackböcker och kostymfilmer i julkalenderns lucka nummer fem.

Bild av kostymteknikern Anna Eliasson
Hur använder du dig av böcker i ditt arbete?
– Antingen är det jag som söker upp dem eller så söker de upp mig. Om jag har ett uppdrag att göra kostym till kan det pluppa upp en karaktär från en bok som jag tänkt på, medvetet eller undermedvetet. Det klickar till när jag läser manus, säger Anna Eliasson.

– Andra gånger är det ren research. Jag tycker om att kolla i årsböcker. Det finns i hela band och jag har en massa nere i källaren.

Du har sagt att du gillar upplevelsen av böcker.
– Ja, papperet, doften, illustrationer och omslag! Det är en jättestor inspirationskälla. Jag tycker om stämningen på bokhandlar och bibliotek. Jag köper även böcker på nätet. Ofta gamla, begagnade.

Anna Eliasson visar upp några av de titlar hon brukar använda sig av i sitt arbete:

– Hilda Ampletts Hats – a history of fashion in hatwear. Både som inspiratition och ren historia är den ovärderlig.

Moderna broderier av Ike Rosen, köpte jag för fem kronor. Mitt absolut bästa boktips är att gå till bibliotekens utgallringsdisk. Den här gallrades den 2 december 1988 från Malmö stadsbibliotek och jag har använt den massor.

Patterns for theoretical costumes. Den är jättebra om man till exempel lajvar och gillar teater. Det är jätteenkla mönster, till och med barn kan klara dem. Den sträcker sig från det antika Egypten till 1915.

Bild på uppslag ur boken Hats
– Klassiska sömnadsdetaljer av Eva Linderoth och Birgitta Johansson är jättebra när det kommer till detaljer. Hur ska jag klä ett spänne? Här kan jag se det. Jättemycket små detaljer, titta här, avslutningen på ett sprund. Mycket mycket bra och lättförståelig.

– The visual history of costume accesories av Valerie Cummings är mest ögongodis och ren inspiration. Det finns lite historia i den men mest blir man peppad av den.

Underkläder av Britta Hammar och Pernilla Rasmussen är väldigt användbar. Här kan man se hur korsetterna såg ut. Om man ska göra en historisk uppsättning och inte har rätt underkläder blir hela hållningen fel. Nu i Carmen kommer kören att ha lite drag av 1950-talet och för att få till den lite spetsiga bysten köper man 1950-talsunderkläder.

Kan du nämna någon kostymfilm som du tycker är väl utförd?
Orlando, en film med inte bara bra kostymer utan en bra historia också. Marie Antoinette är väldigt rolig för att den exempelvis bryter av kostymerna med ett par Converse. Och filmen om Chanel är fascinerande. Jag kan också tycka att det är skitkul att se en Roy Andersson-film från 1970-talet och inspireras av det.

Finns det någon opera du skulle vilja vara med och sätta upp?
– Jag var inte här när Madame Butterfly sattes upp, men den skulle jag vilja jobba med. Lära mig att sy japanska kimonos.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

Klassifikation: Fransk film och tv

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Marie Antoinette

Tipsat av: Anna Sahlén

En vemodig skildring av två unga regenters öde och ett angenämt frosseri i siden, pudrade frisyrer, kakor och vin.

"Den här gamla trasan?"

Skrivet av: Anna Sahlén

I sitt jobb som journalist snubblade Marie Birde över flera roliga historier om modeikoner. Till slut blev de så många att de lade grunden till en modehistorik och vintageguide.

Skrivet av: Anna Sahlén den 5 december 2011