Lucka 3: Magnus Hägglund

I lucka nummer tre i vår julkalender delar musikern och skivbolagsägaren Magnus Hägglund med sig av några musikfavoriter. Allt från dokumentärfilm till klassiska album.

Magnus Hägglund
Bakom skivbolaget Spring Cherry Records står Magnus Hägglund, även basist i Umeåbandet Wolfman Jack. När de inte är ute och spelar någonstans i Sverige guidar han nya, oerfarna band i den djungel som skivproduktion ofta kan vara. Minabibliotek bad Magnus Hägglund dela med sig av sina bästa musiktips.

Runnin' down a dream, om Tom Petty och hans karriär, är den mest seriösa musikdokumentären jag har sett i hela mitt liv. Den är fyra timmar lång och är inte så smaskig som andra musikdokumentärer kan vara. Mycket mer välgjord än andra musikdokumentärer jag har sett. De är ofta lite fåniga och dumma.

Blues- och rockbandet Wolfman Jack föddes 2007. Magnus Hägglund är uppvuxen på Böleäng i Umeå. Han har alltid gillat genren och spelade blues redan i högstadiet.

Jerry Lee Lewis demoner

– Biografin om Jerry Lee Lewis, Hellfire, är väldigt läsvärd. Den är utlämnande men inte på ett kvällstidnings-vältrande sätt. Den fokuserar mycket på honom och hans demoner och inte på hans vilda rock'n'roll-liv.

Nick Toshes Hellfire gavs ut första gången 1982 och översattes till svenska 2008 med titeln Skärseld.

Les Pauls soldränkta arv

– Det absolut nördigaste man kan läsa är boken The beauty of the burst, som enbart handlar om Gibson Les Paul sunburst-gitarrer tillverkade åren 1958-1960. Det är 200 sidor med bilder på gitarrer, deras exakta mått och andra produktionsfakta.

– Tre bra skäl att smita från julbordet är också The Who, Fleetwood Mac och Jimi Hendrix.

Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek.se

1. Skärseld

Undertitel: berättelsen om Jerry Lee Lewis
    Av: Tosches, Nick
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Musik
  2. Rumours

Av: Fleetwood Mac
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  3. Quadrophenia

Av: Who
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  4. Electric Ladyland

Av: Hendrix, Jimi
    Publiceringsår: 1997
    Klassifikation: Amerikansk pop och rock

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Rockens svarta månad

Skrivet av: Olle Öhman

Med musikhistorien i åtanke var hösten 1970 en mörk tid. Inte mindre än tre inflytelserika artister dog inom en månad. Jimi Hendrix, Janis Joplin och Alan Wilson blev alla bara 27 år.

"Ojojoj – detta är starkt!"

Skrivet av: Örjan Westberg

Musiken har följt honom livet igenom. Vi bad rutinerade kritikern Staffan Westfal välja favoritlåtar ur bibliotekets cd-utbud.

The Allman Brothers Band

Av: Allman Brothers Band Tipsat av: Olle Öhman

Ångande sydstatsblues som inbjuder till allt annat än stillasittande avlyssning i favoritfåtöljen.

Skrivet av: Anna Östman den 3 december 2011