Lucka 23: Vesna Busic

Vesna Busic jobbar med språkundervisning, men fyller sin fritid med musik. I vår julkalender delar hon med sig av sina bästa album och låtar, allt från galen Balkanmusik till soul, svensk rock och jazz.

Vesna Busic
Vesna Busic jobbar som universitetsadjunkt i svenska som andraspråk på en utbildning för utländska studenter. Studenterna läser svenska under tre terminer, från nybörjarnivå till den som krävs för att läsa universitetskurser på svenska.

– Det är ett roligt och spännande jobb. Jag lär mig något nytt varje dag både om mig själv och det svenska språket och hoppas att mina studenter känner likadant!

Förutom litteratur och språk, är musik en stor del av hennes vardag. Den står ofta på i bakgrunden och varierar ibland med humöret.

Galen Balkan-konsert

– Balkanmusik är en del av mig, den kan jag lyssna på oavsett hur jag mår. I november var mina barn och jag på en konsert med Goran Bregovic and his weddings and funerals orchestra. Galen musik, speciella rytmer, mycket blåsinstrument. Inte så dåligt att börja sin morgon med sådan musik, speciellt nu på vintern. Man får lite energi och blir glad. Hans album Alkohol rekommenderar jag till alla.

Boban Markovic Orkester och Gogol Bordello är andra favoriter när det gäller Balkan.

Ett absolut måste för språkmänniskan Vesna Busic är att lösa korsord varje dag. Svenska dagbladets är roligast, men hon gillar alla korsord.

– Annars läser jag, mest på svenska, och min favorit är Torgny Lindgren.

Som många andra Umeåbor cyklar hon året om och går gärna till Iksu några gånger i veckan. Då går det också bra att lyssna på musik.

Tonårsidol som håller

– En musiker som också har följt med sedan jag var 14 tror jag, är Leonard Cohen. Här är det svårt att välja ut något album eller någon låt, men för sköna lata dagar med någon man älskar kan det vara vackert med Cohen i bakgrunden. I'm your man, Various positions och Songs of love and hate är alltid bra bakgrundsmusik. Lou Reeds Perfect day vill jag också rekommendera.

– Sedan kommer Aretha Franklin, jag vet inte hur folk överlever utan hennes röst! "I say a little prayer" och "Angel" är fantastiska låtar.

– När det gäller svenska musiker är jag lite förtjust i Stefan Sundström och hans "Sabinas sjätte sång". Av Bo Kaspers orkesters låtar, till exempel "Undantag", brukar jag göra hörförståelseövningar för mina studenter.

Text: Anna Östman, Minabibliotek
Foto: Lars Persson

1. Devla

Av: Marković, Boban
    Serbokratiska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Musikinspelningar: västerländsk folkmusik
  2. Go Marko go!

Undertitel: brass madness
    Av: Marković, Boban
    Serbokratiska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Musikinspelningar: västerländsk folkmusik
  3. Awards for world music 2007

Undertitel: a celebration of music from around the world
    Flerspråkigt verk
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Musikinspelningar: icke-västerländska kulturers musik
  4. Songs of love and hate

Av: Cohen, Leonard
    Publiceringsår: 1988
    Klassifikation: Singers/songwriters (visrocksångare)
  5. The essential Leonard Cohen

Av: Cohen, Leonard
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: Singers/songwriters (visrocksångare)
  6. Respect

Undertitel: the very best of Aretha Franklin
    Av: Franklin, Aretha
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Soul, funk, hip-hop och rap
  7. Babyland

Av: Sundström, Stefan
    Publiceringsår: 1997
    Klassifikation: Musikinspelningar: visor
  8. Samling

Av: Bo Kaspers orkester
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  9. Transformer

Av: Reed, Lou
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Skrivet av: Anna Östman den 23 december 2011