Lucka 21: Mattias Alkberg

Musikern och poeten Mattias Alkberg är aktuell med poesisamlingen Era svin i början på 2012. I vår julkalender tipsar han från ett brett spann. Från black metal till Svenska akademien till fantasy.

Bild av Mattias Alkberg, fotograf Caroline Andersson
Vilka album i årets skivutgivning tycker du det är synd om man missar?
– Ja, gud det är många. Men om man inte lyssnar på och älskar Terakafts N Azawad och Skriets Det beslutande organet har man fel på öronen, eller mellan dem.

Finns det något album som gjorde dig förvånad bland årets utgivning och i så fall vilket?
– Burzum
. För att den inte var så bra som jag trodde den skulle vara.

Vilken är din mest spännande musikaliska upptäckt 2011?
– Två grejer: Grave Desecrator. Black/Death metal från Chile. Skivan släpptes förra året, med det är nytt för mig. Underbart bra. Men det jag blev mest glad av var Patrik Backlund på Go' Kväll.

Tipsa om en bok att läsa för den som ska vara julledig!
Myggor och tigrar av Maja Lundgren är min favoritbok på senare år, så den tipsar jag om. Eller Horace Engdahls nya, fast den har jag inte läst. Men den är såklart bäst.

Vad ligger på din läslista just nu?
A Dance With Dragons. Extremt motigt, på en hel massa plan, men en bit in i andra boken var jag helt inne i George RR Martins riddarvärld. Fy fan, läsa fantasy på originalspråk är det lägsta av allt. Men men. Nu är jag där, och gör precis det.

Sammanställt av: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Caroline Andersson, pressbild Bonnierförlagen

1. Det beslutande organet

Av: Skriet
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
    Finns som: Musik, CD/LP
  2. Myggor och tigrar

Av: Lundgren, Maja
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  3. Cigaretten efteråt

Av: Engdahl, Horace
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  4. A dance with dragons

Av: Martin, George R. R
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Poet med musiken i hjärtat

Skrivet av: Anna Sahlén

Mattias Alkberg får respekt och uppskattning för sitt skapande hos allt från punkpublik till kulturelit. Han har gjort musik och skrivit texter under större delen av sitt liv och fortsätter vara väldigt produktiv.

Leva, älska, blöda, dö för metal-scenen

Skrivet av: Anna Sahlén

Jon Jefferson Klingberg är en av författarna till Blod, eld, död. Tillsammans med Ika Johannesson har han gått på djupet av en scen med starkt fäste i Sverige och som innehåller både misantropi och energi.

Skrivet av: Anna Sahlén den 21 december 2011