Lucka 2: Alexandra de Paoli

Redan som barn intresserade sig Alexandra De Paoli för örternas läkande kraft och utbildade sig sedan till örtterapeut. I vår julkalender ger hon tips på böcker och bokmärken.

Alexandra De Paoli, foto: Carl-Johan Utsi
Alexandra De Paolis intresse för örter startade tidigt i livet. Redan som litet barn upptäckte hon örternas läkande kraft och viljan att förstå och lära sig mer ledde till en utbildning till örtterapeut.

Vid sitt besök på Vännäsby bibliotek i höst lämnades ingen oberörd när hon i stearinljusens sken berättade historier om örter. Folk strömmade till från när och fjärran och borden i salen vi höll till i fick bäras ut för att alla intresserade skulle få plats.

– Man kan sätta många etiketter på en människa. Några av mina är örtterapeut, journalist, friluftsmänniska, dansare och bokslukare.

Vilken slags böcker läser du?
Jag gillar bra historier, och historier som är bra berättade. Vissa böcker läser jag om gång på gång, för de är som att samtala med en god vän.

Kan du nämna någon bok som du blivit berörd av?
Illusioner av Richard Bach har betytt väldigt mycket för mig. Men jag påverkas av allt jag läser, ibland hela historien och ibland bara en rad som påminner mig om något viktigt just då. Till exempel fick jag en väldigt stark upplevelse av en beskrivning av ett rum i Elias Palms Corpus delicti.

Ursprungligen kommer hon från Stockholm, men sedan 2001 bor hon i Bygdeå. Där har Alexandra De Paoli sin bas som hon utgår ifrån när hon via föreläsningar, örtvandringar och TV-program sprider kunskapen om örternas nytta.

Vad använder du som bokmärke?
– Jag älskar bokmärken och skulle aldrig komma på tanken att vika hundöron på en bok! Jag använder sidenband, de där som sitter i tröjor när man köper dem som ska hindra tröjan från att glida av galgen är perfekta, fina pristaggar från kläder, fjädrar och vykort Favoritböckerna har sina egna bokmärken. Harry Potter har till exempel ett svart sammetsband.

Vilken bok skulle du vilja hälsa på i?
– Harry Potter-böckerna och Sagan om ringen. Jag gillar sagor. Och jag skulle gärna följa med undervattensarkeologerna på the International Maritime University, i David Gibbins böcker, ut på en dyktur.

Vilken bok ville du senast försöka övertala alla dina vänner att läsa?
Born to run av Christopher McDougall.

Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö?
– En med blanka sidor, tror jag, så att jag kan skriva en egen berättelse.

Text: Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek
Foto: Carl-Johan Utsi

Vill du veta mer om Alexandra De Paoli och hennes verksamhet kan du titta in på hennes blogg.

1. Corpus delicti

Av: Palm, Elias
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  2. Sista evangeliet

Publiceringsår: 2009
  3. Heligt guld

Publiceringsår: 2007
  4. Atlantis hemlighet

Undertitel: historiens största gåta på väg att lösas
    Publiceringsår: 2006
  5. Born to run

Undertitel: [jakten på löpningens själ]
    Av: McDougall, Christopher
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Allmän idrott, fri idrott
  6. Illusioner

Av: Bach, Richard
    Publiceringsår: 1978
  1. Illusioner

Av: Bach, Richard Tipsat av: Astrid Jonsson

"Allting i denna bok kan vara fel."

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

En introduktion till fantasy

Skrivet av: Örjan Westberg

Fantasy är en av de populäraste genrerna på biblioteket. Men vad utmärker stilen? Här en kort exposé.

Skrivet av: Elenor Lindberg den 2 december 2011