Lucka 18: Bodil Boström

Bodil Boström är konditor och arbetar på Nisses Conditori i Holmsund. Vi frågade 2010 års vinnare i Mack-SM om bok- och godistips.

Konditor Bodil Boström
På Nisses Conditori i Holmsund jobbar Bodil Boström som konditor. Med sin smörgås "Vindelforsen" vann hon guldmedaljen i Mack-SM 2010 och kom tvåa i samma tävling 2008 med en annan smörgås. Minabibliotek bad henne om några baknings-tips.

Riddarbageriets bröd har många bra recept. Inte bara något enstaka som man fastnar för, utan flera stycken riktigt bra recept. Den är enkel, utan krusiduller. Martin Sörberg heter bagaren.

Surdegsbröd och chokladkola

Bodil Boström är bosatt i Holmsund och gillar även skönlitteratur, men nu innan helgerna vid årsslutet är det mycket annat som måste göras.

– På semestern läser jag gärna andra böcker, men annars blir det mest bara recept, berättar hon.

– Hemmabagaren Martin Johansson, som har bloggen "Pain de Martin", har gjort en bra bok som heter Surdegsbröd.

Ett surdegsbröd tar längre tid att jäsa, eftersom vanlig jäst inte används, men det får på så sätt en annan och mer syrlig smak. Martin Johanssons bok Enklare bröd finns också att låna här på Umeåregionens bibliotek.

Har du någon favorit bland sötsaker som passar säsongen?
– Ja, fransk chokladkola är en höjdare! Den har det där lilla extra och kola är ju juligt.

Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek

Läs Martin Johanssons bloggar Pain de Martin och Lite mer bröd
(länkarna öppnas i nytt fönster)

1. Riddarbageriets bröd

Undertitel: Johan Sörbergs bästa recept och råd till dig som vill baka riktigt goda bröd
    Av: Sörberg, Johan
    Publiceringsår: 2002
  2. Surdegsbröd

Undertitel: [recept och tips från en hemmabagare]
    Av: Johansson, Martin
    Publiceringsår: 2013
  3. Enklare bröd

Undertitel: recept på knådfria bröd med och utan surdeg
    Av: Johansson, Martin
    Publiceringsår: 2012

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Pepparkakshus ger stämning

Skrivet av: Åke Samuelsson

Att bygga ett pepparkakshus är för många en viktig del av julförberedelserna. Att tillsammans med barnen eller på egen hand kavla, skära ut bitar, grädda och montera ett mer eller mindre avancerat hus är stämningsskapande, roligt och lite av en utmaning.

Skrivet av: Anna Östman den 18 december 2011