Lucka 16: Mattias Fransson

Mattias Fransson är en del av Klungan. Han är musik- och cykelfrälst och bosatt i Gravmark. Vi lät honom tipsa om musik och berätta om en minnesvärd läsupplevelse.

Mattias Fransson
Finns det något i musikutgivningen 2011 som du inte tycker man ska missa?
– Oj, då har vi mycket att välja och vraka bland men om jag ska lyfta fram några skivor så får det bli Matti Alkbergs Anarkist, Papers Mischmasch, Magnus Ekelund & Stålets Svart Flagg, Slöa knivars Ingen klass ingen stil, Thurston Moores Demolished thoughts och Skriets Det beslutande organet.

Vad har du lyssnat på med störst behållning under året?
– Jag hade sparat min premiärlyssning av A heavy Feather till ett av de sista landsvägscykel-passen en klar oktoberdag. Det monotona trampandet de elva milen mellan Gravmark, Botsmark och Vindeln kombinerat med A Heavy feathers avaktande och dimmiga framåtrörelse i hörlurarna visade sig bli den bästa västerbottniska sportelektronika-upplevelse jag haft hittills.

Berätta om en läsupplevelse du bär med dig!
– För några år sen läste jag Michael Chabons Kavaliers & Clays fantastiska äventyr. Den gav mig en oerhörd massa pepp på många olika plan. Jag hade inte läst nått riktigt bra på länge och hade på nått sätt glömt bort hur långt in i en berättelse man kan få åka med när det är riktigt bra. Genom den här fantastiskt fint vävda berättelsen så var jag helt uppslukad av en hel massa olika historiska, religösa och populärkulturella fenomen som jag annars aldrig hade kommit i kontakt med.  Och som alltid när jag läser något som jag verkligen tycker om så blev jag också väldigt peppad på att skriva själv.

Bild på exklusiv kassett

Vad vill du ha för musik i julklapp?
– Den här unika kassetten med musik av geniet Niklas Rudolfsson. Gavs nyligen ut i fyrtio exemplar. Om bibloteket är snabbt kanske ni hinner lägga vantarna på ett.

Sammanställt av: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Mattias Fransson

1. Anarkist

Av: Alkberg, Mattias
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Paket
  2. Det beslutande organet

Av: Skriet
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
    Finns som: Musik, CD/LP

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Klungans Sven Björklund om läsning

Skrivet av: Anna Sahlén

I sommar visar SVT humor- och teatergruppen Klungans tv-serie "Ingen bor i skogen". Klungans Sven Björklund berättar om sina läsvanor.

Skrivet av: Anna Sahlén den 16 december 2011