Lucka 15: Gellert Tamas

Journalisten och författaren Gellert Tamas är aktuell med en reportagebok som samlar texter från hans drygt 20 år som journalist. I vår julkalender lyfter han ett par reportageböcker, men tipsar också om annan läsning.

Bild på Gellert Tamas
Kan du tipsa om en bra reportagebok?
– Då tycker jag man ska läsa Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar. Det är den reportagebok som jag läst senast och som berört mig. Inte bara mig förresten, den fick ju Augustpriset, men den kan jag varmt rekommendera. Jag tycker att Elisabeth ägnar sig åt viktig, grundläggande journalistik och klär den i en litterär dräkt som gör den till en njutning att läsa. Hon sabbade en hel natt för mig, jag kunde inte sluta läsa.

Kan du tipsa om någon annan som skriver om samma slags europeiska frågor som du?
– Ryszard Kapuscinski
håller fortfarande. Och Carsten Jensen skriver spännande. Man kan egentligen välja vilken som helst av hans böcker.

Och i Sverige?
– Då handlar det snarare om romanformen. Jonas Hassen Khemiris båda böcker. Och sen på sitt sätt David Lagercrantz bok om Zlatan. Den är riktigt intressant även om man inte är intresserad av fotboll. Man läser den kanske inte för den litterära kvaliteten men det är inte heller det det handlar om. Det är en slags sagobetonad socialrealism.

Vad skulle du själv vilja ha för bok i julklapp?
– Nyöversättningen av Thomas Manns Bergtagen. Den verkar otroligt spännande. Det är väl första översättningen som gjort sedan den kom ut 1929? Den är jag väldigt nyfiken på. Sedan har jag läst Roberto Bolaños 2666 och hade jag inte redan haft den hade jag önskat mig den. Den griper tag.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

1. Och i Wienerwald står träden kvar

Av: Åsbrink, Elisabeth
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Historia, geografi och historiska hjälpvetenskaper
  2. Fotbollskriget

Undertitel: min historia
    Av: Ibrahimovic, Zlatan
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Sport, skolidrott, elitidrott, doping inom idrott, mm.
  7. Bergtagen

Av: Mann, Thomas
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch

Av: Bolaño, Roberto
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Att bära med sig världen

Skrivet av: Anna Sahlén

Riktigt bra reportageböcker fängslar läsaren från början till slut och sprider kunskap om omvärlden. Inom reportagejournalistiken arbetar litterära tungviktare såväl som reportrar med livet som insats.

Dramatiker och språkkonstnär

Skrivet av: Örjan Westberg

Livet är inte alltid flash bazzazz ens för en så populär författare som Jonas Hassen Khemiri. Men visst trivs han när han får sitta framför en andäktig publik och läsa noveller.

Skrivet av: Anna Sahlén den 15 december 2011