Lucka 14: Nasteho Osman

Spoken word-artisten Nasteho Osman ger oss flera bra tips i sin lucka. Läsning som ger kunskap, musik som gestaltar en känsla men också handfasta råd för att fördjupa läsupplevelsen.

Nasdeho Osman
Spoken word-artisten Nasteho Osman från Umeå har ett komplicerat förhållande till läsning. Hon säger att hon hatar det för att det är så jobbigt för henne. Samtidigt kan litteraturen ge så mycket, och den hjälper henne att varva ner.

– Jag har jättemycket dyslexi, både visuell och fonetisk. Jag har också adhd vilket faktiskt varit till min fördel när det gäller läsning. Hjärnan jobbar intensivt för att avkoda när den läser så jag gör alltid det innan jag ska sova för att varva ner och kunna somna. På det sättet har jag gjort min dyslexi till min vän. Men eftersom det är så jobbigt för mig att läsa väljer jag bara böcker som jag får tips om, säger Nasteho Osman.

Ge ett lästips!
– Paolo Coelhos Zahiren. De flesta säger Alkemisten och Elva minuter och pratar varmt om andliga teman. Men jag gillar hur han klämmer in allmänna fakta. Han lär mig saker i smyg, saker som jag annars inte skulle sökt upp.

–Jag tänker att folk läser för att lära sig fina ord, men de här böckerna är författade med riktig kunskap. Zahiren handlar mycket om öknen, säger hon.

Vilken bok skulle du vilja att alla läste?
Flickan som överlevde av Barbie Probert-Wright och Jean Ritchie. Både min mamma och jag har varit med om krig, men jag började gråta mer av den här boken än av min mammas skildring. Det är en lättläst, medryckande bok som talar till det empatiska inom oss.

–  Jag kollar alltid upp författare innan jag läser dem, inte vad de vunnit för priser och så utan hur deras bakgrund ser ut. Det känns som att jag lär känna författaren och då blir det ännu roligare. Det är ett tips: lär känna författaren. Jag gillar att läsa i encyklopedier och livsbiografier om människor, mycket på Internet men också i böcker.

Ge ett musiktips!
Florence and the machines
låt "The dogs days are over". Den är fin rent musikaliskt men passar också om man är tonåring. Jag brukar säga "När du inte kan sätta ord på dina känslor - låt någon annan göra det". Läs böcker, biografier eller lyssna på musik.

Vad vill du ha för bok i julklapp?
Jag vill i alla fall inte ha Neil Strauss Spelet som jag läser nu. Är den på allvar förresten? Jag skulle vilja ha Anne Franks dagbok. Jag har aldrig läst den men det är en sådan bok som alla borde ha i sin hylla, som Koranen.

Nasteho Osmans blogg öppnas i nytt fönster

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

Klassifikation: Biografi med genealogi

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Anne Franks dagbok

Av: Frank, Anne Tipsat av: Ingrid Magnusson

En av världens mest kända dagböcker skrevs av en ung flicka. Hon hette Anne Frank och levde i Nederländerna under andra världskriget.

Skrivet av: Anna Sahlén den 14 december 2011