Lucka 13: Annelie Bränström-Öhman

Luciadagen firar vi med att uppmärksamma två skarpa blondiner. Bakom dessa tips står Annelie Bränström-Öhman, lektor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet.

Annelie Bränström-Öhman
Eftersom det är Lucia idag går mina boktips i de smarta blondinernas tecken. Två av de skarpaste i årets bokutgivning är utan tvekan Marilyn Monroes Fragment. Dikter, dagboksanteckningar, brev och Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen

Marilyn Monroes egen röst

Marilyn Monroe, född Norma Jeane Baker, blev redan under sin alltför korta livstid den ikoniska blondinen – så brunett hon från början var. Hennes leende och hår, hennes kropp och kläder ägnas än idag en nästan kultmässig dyrkan. Samtidigt föll hon (och faller fortfarande) gång på gång offer för det trista schablontänkandet om "all beauty and no brains".

I Fragment får Marilyn Monroe själv komma till tals, via brev, dagboksanteckningar och korta utkast till dikter. Här tonar en helt annan bild fram – av en lika ung och sårbar som konstnärligt och litterärt ambitiös kvinna. Tillsammans med det rika och bitvis originella bildmaterialet får man en stark känsla av närvaro, en smärtsam innerlighet men också en ömsint humor som sällan brukar få utrymme i den Hollywood-retuscherade versionen av Marilyn Monroes liv och död – möjligen med undantag av Joyce Carol Oates mästerverk Blonde.

Rövarhistoria på Lucia-tema

Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen
En klassisk blondinhistoria ryms också i Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen. Här har nämligen Kerstin Ekman valt att dra en riktig rövarhistoria om en författare som i själva verket är två. Den utåt synliga är den svala, klassiskt vackra blondinen Lillemor Troj – vars anletsdrag, garderob och liv har åtskilligt gemensamt med Ekmans egna. Den som samlar idéer och material, skriver och ger röster åt berättelserna är Babba – lika mörk, otymplig och tvär som Lillemor är ljus, smal och vän.

Samspelet och grälen mellan dem är en historia om det ömsesidiga beroendet mellan yta och djup; mellan munterhet och allvar. Och naturligtvis spelar en luciahistoria en avgörande roll! Lucia är nämligen ämnet och huvudpersonen för den prisvinnande deckarnovell som är startskottet för den litterära succéblondinens karriär.

"Att det blev ett förstapris berodde inte bara på att jag skriver bra. Istället för att låta Lucian bli offer hade jag låtit henne mörda i tävlingskonkurrensen. Det var fränt och det gillade gubbarna i juryn lika mycket som de gillade det insända fotografiet av Lillemor Troj. Mordmetoden var förstås diskutabel. Man blir nog bara illamående av att dricka ett glas vatten i vilket det stått liljekonvaljer några timmar. Men det gick vägen." (Kerstin Ekman, Grand final i skojarbranschen, 2011, s. 15)


Text: Annelie Bränström-Öhman, Umeå universitet
Foto: Mattias Pettersson

 1. Fragment

  Undertitel: dikter, dagboksanteckningar, brev
  Av: Monroe, Marilyn
  Språk:
  Svenska Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 2. Grand final i skojarbranschen

  Undertitel: roman
  Av: Ekman, Kerstin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Marilyn Monroe – en tragisk ikon

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Marilyn Monroe är mer än ett namn. Det är ett kultförklarat fenomen. Ett namn som väger tungt av ord som sex, blondin, gudinna, filmstjärna, objekt, gåta, tragedi och död.

Se skogen

Skrivet av: Robert Jansson

Har du svårt att se videörten för alla träd? Passa då på att lära dig mer om naturen – ta med dig en bok om skogen på din skogspromenad.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: ADM\annost02 den 13 december 2011