Lucka 11: Marcus Biderholt

Mörka thrillers, Lennart Hellsing och gatukonst-film tipsar Marcus Biderholt om i dagens lucka. Han jobbar som bibliotekarie på Tegsbiblioteket i Umeå och tycker att de små detaljerna är viktiga.

Marcus Biderholt är bibliotekarie på Teg

Marcus Biderholt är bibliotekarie och jobbar på Tegsbiblioteket i Umeå. Flera gånger i veckan har han bokprat på biblioteket och ger boktips till låntagare i alla åldrar. I vår julkalender delar han med sig om vad han själv tycker om att läsa.

Mörk jord är Belinda Bauers debutroman. Det är en tät och mörk thriller som har vunnit Gold dagger-priset. Den handlar om en tolvårig kille som heter Steven. Han försöker lappa ihop sin trasiga familj genom att lösa ett gammalt mord och tar kontakt med mördaren.

– Jag gillar mörker och böcker som det märks att det ligger mycket research bakom. Att varje liten detalj grundas på fakta. Många franska thrillers jag har läst är sådana, till exempel Vargarnas rike av Jean-Christophe Grangé.

Fred Vargas är också bra om man gillar sådan litteratur. Det är en pseudonym för Frédérique Audouin-Rouzeau, som är historiker, arkeolog och författare.

– En av mina favoritböcker, oavsett kategori, är ingen vanlig roman utan ett seriealbum – Mats kamp av Mats Jonsson. Både den och hans Hey princess är helt lysande. Man dras in i hans tecknade språk och Mats kamp är politisk men med mycket humor. Han ställer frågor som till exempel hur en medelklassfamilj med hyresrätt och bara ett barn inte kan ha tid att leva.

– Jag kan också tipsa om filmen Exit through the gift shop, en dokumentär av den mytomspunne Banksy. Han är gatukonstnär och politisk aktivist och ingen vet vem han egentligen är.

– En jättebra barnbok är Drillar & draköron av Lennart Hellsing och Ane Gustavsson. Det är en ny bok som handlar om alla instrumenten i en orkester. Texterna är fantastiska och illustrationerna visar ett instrument på varje sida. Det följer också med en CD där man kan höra på ett instrument i taget, i ett utdrag från något klassiskt stycke.

Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek

Läs mer om Dagger-priserna på The Crime writers' associations webbplats (öppnas i nytt fönster)

1. Mörk jord

Av: Bauer, Belinda
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  2. Vargarnas rike

Av: Grangé, Jean-Christophe
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  3. I de eviga skogarna

Av: Vargas, Fred
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  4. Budbäraren

Av: Vargas, Fred
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  5. Drillar & draköron

Undertitel: boken om instrumenten
    Av: Gustavsson, Ane
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  6. Exit through the gift shop

Undertitel: a Banksy film
    Engelska Svenska Finska Norska Danska
    Klassifikation: Konsthistoria
    Finns som: DVD
  7. Mats kamp

Undertitel: [serieroman]
    Av: Jonsson, Mats
    Klassifikation: Tecknade serier
  1. Mats kamp

Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

Engagerande serieroman som öppenhjärtigt skildrar fortsättningen på tecknaren Mats Jonssons liv.

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Skräcken under ytan

Skrivet av: Maja Samuelsson

Deras romaner kallas psykologiska thrillers. Huvudpersonerna är oftast kvinnor som utsätts för krypande hot som så småningom mynnar ut i rena mardrömmen. Nicci French, den psykologiska thrillerns mästare.

Universalnorrlänningen Mats Jonsson

Skrivet av: Anna Östman

Mats Jonsson berättar om hur han använt sitt serieskapande för att bearbeta sin uppväxt och sin relation till Norrland.