Lucka 10: Bruce Sterling

Utan Bruce Sterling kanske inte cyberpunken hade funnits. Science fiction-författaren och futuristen föreläste på Umeå universitet i december 2011 och delade gärna med sig av några lästips.

Författaren och framtidsvisionären Bruce Sterling
I egenskap av science fiction-författare och framtidsvisionär var Bruce Sterling en av talarna under konferensen "Critically making the internet of things" på Humlab, Umeå universitet.

– Jag får många nya idéer under konferenser och jag får också chans att testa mina idéer, säger han.

Publicerar tankar på webben

På sitt Flickr-konto delar Bruce Sterling med sig av sina tankar om bland annat design och där finns många av både hans egna och andras tankekartor och diagram. Hans lästips är inte särskilt konventionella. De andas innovation.

Next nature är en blogg som nu finns publicerad som bok. Den presenterar nya former av natur skapad av människor och provocerar med nya tankesätt och har en stor ämnesbredd.

Régine Debatty, med flera, satte på en vecka ihop en bok med titeln New art/sciences affinities. Jag är kritiker inom det här området och till och med jag gillar den verkligen.

Cyberpunk och steampunk

Bruce Sterling var tillsammans med bland annat William Gibson en av författarna bakom cyberpunken och de skrev tillsammans romanen The difference engine. Boken handlar om ett 1800-talets Storbritannien där någon har uppfunnit en dator och den har betytt mycket för steampunk-kulturen.

Geoff Manaughs BLDG blog book är också baserad på hans blogg. Han är arkitektur-kritiker och curator och skriver mycket om spekulativ arkitektur och fiktion. Den vidgar sinnet.

Blogg från 1300-talet

– Jag gillar också Decamerone, eftersom den är så blogg-liknande. Historierna hänger ihop, men varierar i ämne. Det är ett antal skruvade historier från 1300-talet om fräcka, inte så gravallvarliga karaktärer med dåligt rykte. Men jag tycker att det är en del av charmen. De diskuterar personliga erfarenheter och den är inte tidlös, men den är ändå en sådan bok som man gärna kan läsa om. Man kan läsa den vid 20, 40 års ålder och så vidare, och få ut något nytt av den varje gång.

Här kan du läsa mer om "Next nature" och deras idéer
Du kan ladda hem "New art/sciences affinities" gratis som pdf här
Läs mer om Geoff Manaughs arbete och tankar i hans "Bldg blog"
Ta del av Bruce Sterlings Flickr-bilder här
Bruce Sterlings blogg "Beyond the beyond" hittar du på Wired.com
(länkarna öppnas i ett nytt fönster)


Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek

 1. Decamerone

  Av: Boccaccio, Giovanni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från italienska
  Finns som: Bok
 2. Decamerone

  Av: Boccaccio, Giovanni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från italienska
  Finns som: Bok

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

The Fourth Realm-trilogin

Skrivet av: Sonja Viklund

John Twelve Hawks skriver science fiction om en värld som är förvillande lik vår egen. Hans trilogi om Vandraren avslutades nyss med boken The Golden City. Missa inte litteraturens svar på The Matrix!