Lucka 1: Beate Grimsrud

Den prisbelönta författaren Beate Grimsrud står med en fot i Norge och en i Sverige. Vi lät henne tipsa om en bok i vår julkalender.

Beate Grimsrud
– Jag vill tipsa om Janet Frames En ängel vid mitt bord, den trilogin. För att den är ett modigt sätt att berätta om hur man kommer ur psykisk sjukdom.

Beate Grimsrud senaste roman En dåre fri skildrar också en kvinna som lider av psykisk sjukdom.

– Den handlar om styrka, sårbarhet, sjukdom, kreativitet och kraft, säger hon.

För boken vann hon Sveriges radios romanpris, för andra gången i sin karriär. Både Sverige och Norge hade dessutom nominerat boken till Nordiska rådets litteraturpris. Men eftersom det för juryn inte är tillåtet att rösta på det egna landets bidrag gjorde hennes dubbelnominering att oddsen för en vinst försämrades.

Beate Grimsrud är uppväxt i Norge men har bott i Sverige i många år. Hon har skapat berättelser i hela sitt liv.

– Jag började min författarbana så fort jag kunde prata. Min röst var det sista min tvillingbrorsa hörde i våningssängen innan han somnade och det första han hörde när han vaknade.

Beate Grimsrud brukade även berätta historier för barnen i grannskapet. En gång var det en kvinna som frågade hennes mamma vilka böcker Beates berättelser egentligen kom ifrån. "De tror jag inte har kommit än" svarade mamman.

Tillsammans med en rad andra kända norska författare bidrar Beate Grimsrud med en text i antologin Respons 22/7, en reaktion på terrorattentaten i Norge i somras. Hon skriver där om vardagens små lyckostunder och under.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

1. Till landet Är

Undertitel: en självbiografi I
    Publiceringsår: 1992
  2. En ängel vid mitt bord

Undertitel: en självbiografi II
    Publiceringsår: 1993
  3. Sändebud från Spegelstaden

Undertitel: en självbiografi III
    Publiceringsår: 1993

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

En dåre fri

Av: Grimsrud, Beate Tipsat av: Dehbroa Lindberg

En enastående skriven skildring av livet med schizofreni och psykoser som väcker tankar hos läsaren.

Skrivet av: Anna Sahlén den 1 december 2011