Litteratur om ensamma människor

Ensamhet kan vara så mycket. Efterlängtad, oönskad, påtvingad, eftersökt, konstruerad. Vicky Uhlander skriver om litteratur som utforskar olika typer av ensamhet.

Suddig bild av människor
"Jag tror på den ensamma människan" skriver Gunnar Ekelöf i diktsamlingen Färjesång.

Jag tror på den ensamma människan
på henne som vandrar ensam
som inte hundlikt löper till sin vittring
som inte varglikt flyr för människovittring:
På en gång människa och anti-människa.

Detta är ett tema som återkommer även i andra av hans dikter. Människans ensamhet upphöjd till en sorts frihet från ansvar och förpliktelser. "Ensam för mig" skriver Ekelöf på ett ställe.

Både frihet och gissel

Ensamheten kan vara både en frihet och ett gissel. Många söker ensamhet i perioder av skapande. För att vila från alltför mycket som stressar och driver på. För att kontemplera och hinna ifatt sig själv i en värld som snurrar allt fortare och där man alltid är uppkopplad och kan bli nådd.

Ensamhet kan också vara oändligt smärtsamt. Ofrivillig ensamhet kan ge livet en total meningslöshet när vi inte får spegla våra tankar och känslor mot andra. Den yttersta vittnesbörden om detta är den gamla människan som dör ensam i sin lägenhet utan att vara saknad av någon och trots att livet pågår för fullt utanför.

I Elsie Johanssons roman Kvinnan som mötte en hund får vi möta Vera som efter en sjukskrivning tappar fotfästet och där det ödesdigra mötet med hunden Makken får konsekvenser i detta mörka livsdrama.

Ensam under uppväxten

Ensamheten kan också göra sig påmind när man konfronterar sin uppväxt som i Katja Timgrens berättelse om den unga Julia i Ingenting har hänt. Julia återvänder till sin barndoms by i Norrland och vi får möta henne på två tidsplan. Under 1980-talets uppväxt suddas hennes konturer ut till osynlighet likt det osynliga barnet i Tove Janssons bok med samma namn; vi blir till genom att bli sedda.

I början på 2000-talet återvänder Julia en jul till familjen och till de smärtsamma minnena. Men romanen handlar också om att sakta finna sin egen väg ut i livet och gemenskapen.

Ensamhet och isolering

Ensamhet kan också vara påtvingad av yttre skeenden. Att som Robinson Crusoe i Daniel Defoes roman spolas upp på en öde ö eller att som Henri Charrières Papillon, Räddningens öar på svenska, vistas åratal i isolering på en ö fascinerar. Att vara skeppsbruten och tvingad att utmana naturens begränsningar, att låta uppfinningsrikedom och fantasi vara vägen till överlevnad är en spännande utgångspunkt i flera böcker. Vi verkar fängslas av den ensammes kamp, frivillig eller ofrivillig, i fiktionen.

I Berättelsen om Pi av Yann Martel, lever den unge Piscine efter ett skeppsbrott i över 200 dygn ensam på havet med endast en bengalisk tiger som sällskap. I den fina allåldersboken Kensukes rike av Michael Morpurgo kastas en pojke och hans hund upp på en främmande strand. Liksom i de flesta av dessa berättelser gör huvudpersonen även en inre resa.

Fängslade människor har beskrivit sin ensamhet i isolering från omvärlden i olika former. Från Caryl Chessmans bekännande bok i väntan på döden i romanen Dödscell 2455 till våra dagars biografiska berättelser från fängslade journalister såsom 438 dagar och Idag ska vi inte dö om Johan Persson och Martin Schibbye samt Magnus Falkeheds och Niclas Hammarströms respektive fångenskaper i Etiopen och i Syrien.

Den sökta ensamheten

Bild på en vandrare i fjällvärlden
I den gripande och sanna berättelsen om Christopher McCandless får vi följa en ung man ut i en natur som kan vara både vacker och grym. Efter att ha luffat runt i USA beger han sig till Alaska för att söka ensamheten i den nordamerikanska vildmarken. Hans berättelse skrevs ner av Jon Krakauer i boken In i vildmarken och filmades sedan av Sean Penn med titeln Into the wild.

En kvinna som på ett liknande sätt söker sig ut i naturen är Cheryl Strayeds vandring längs leden Pacific Crest trail i filmen Wild. Efter personliga sorger och ett destruktivt liv företar hon en resa mot självinsikt. Filmen bygger på Cheryl Strayeds bok Vild: En vandring till mig själv.

Det är i naturen människan ofta söker utmana sig själv, vare sig det gäller att ensam segla runt jorden eller bege sig ut i världsrymden. Jenny Diski skriver i Den motvilliga resenären om hur hon beger sig till Nya Zeeland och stänger in sig i en stuga i Doubtful Sound för att möta tystnaden.

Fjällvärlden och naturen

Hon åker även till Lappland för att vistas i vårt midvintermörker. Med humor skriver hon om svårigheten att få vara ensam när man verkligen vill det. Precis som i hennes bok På tunn is – en resa till Antarktis reflekterar hon i det öde landskapet även över sitt eget liv.

Utsatt i fjällvärldens ödslighet är också den unge Erik i Mats Söderlunds debutroman Observatoriet. Vi får ta del av Eriks såriga uppväxt i en norrländsk by och som han konfronteras med under sin ensliga vistelse som väderobservatör.

En fantastisk bok om den självvalda ensamheten är även Henry David Thoreaus Skogsliv vid Walden, eller Walden i senaste utgåvan, som också kan ses som en konsumtions- och samhällskritisk berättelse där han under två år undersöker hur det är att leva nära det vilda, odla och leva enkelt och i respekt för naturen.

Ensamma barn 

Bild på badande barn
Att en dag öppna dörren och frivilligt lämna sitt invanda gamla liv är ett annat perspektiv på ensamhet som vi möter i berättelserna om människans tillvaro. I Främlingsleguanen av Martina Montelius är huvudpersonen blott ett femårigt barn som helt sonika säger upp sig från dagis och går hem. Föräldrarna är bortresta och barnet lever ensam likt den äldre Reine i P C Jersilds Barnens ö.

Martina Montelius skriver med en sorts bisarr humor för en läsare som både får skratta och känna tårarna bränna om utsatthet och ensamhet i en märklig barndomsskildring. Och helt ensam är inte barnet. Där finns också en leguan, som titeln antyder.

Ensamhet med andra

Det finns inget värre än att vara ensam tillsammans med andra brukar man påstå. Kanske är ensamheten som värst när vi trots att vi lever mitt i en pulserande stad inte har någon som möter vår blick, eller om vi lever i en tvåsamhet som isolerar och som vi inte har kraften att lämna.

I Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindström lever två makar sida vid sida, bägge inneslutna i sina hemligheter på ålderns höst där även maken Simons tilltagande demens tränger sig mellan de två. Trovärdigt, smärtsamt men med stor värme skriver Merethe Lindström om två människor som efter ett långt liv tillsammans till slut står ensamma inför varandra.

Den existentiella ensamheten

Jag drömde en gång att jag vaknade och gick fram till mitt fönster och där utanför fanns absolut ingenting. Det var underbart att vakna ur denna mardröm och se allt det vardagliga omge mig igen. Den största och kanske mest fruktade ensamheten är den då vi står ensamma i en utplånad värld. Ett tacksamt tema i litterär science fiction och i filmer som Christopher Nolans Interstellar eller Gravity i regi av Alfonso Cuarón. Den absoluta tomheten vid existensens slutgräns.

I Vägen av Cormac McCarthy får vi följa en far och hans sons vandring genom en förödd värld och ett öde landskap på väg mot något som man knappt kan kalla framtid. Där finns andra strövare men världen som vi känner den är borta efter en global katastrof. Det är en förtätad roman med ett reducerat språk. 

Redan i början av 1800-talet skrev Mary Shelley Den sista människan, där pesten till slut tar död på mänskligheten och där den sista människan är berättaren Lionel. Dessa två ligger i tid och självklart i stil

Astronaut i rymden ovanför jorden
och språk långt från varandra men den dystopiska undergångsvisionen att allt hopp är ute och den totala ensamheten är allt som återstår visar att tanken på Bibelns Harmagedon är mänsklighetens största fasa oavsett tid.

I ungdomslitteraturen kommer det dystopiska romanerna också tätare nu i efterföljd av Suzanne Collins Hungerspelen om hjältinnan Katniss där det gäller att bli just ensam kvar i en brutal kamp för överlevnad. Sofia Nordin inleder en serie böcker om Hedvig som tror sig vara ensam kvar i ett tomt och utplånat Sverige i boken En sekund i taget.

Manlig och kvinnlig ensamhet

Det finns så klart ett genusperspektiv på ensamhet också. Har manlig ensamhet ett mer romantiskt skimmer än kvinnlig? Författaren Märta Fohlins bok Jag duger inte åt lycka hyllar den kvinnliga ensamheten medan Lena Anderssons Ester i Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar problematiserar ensamheten och längtan efter kärlek.

Virginia Woolfs essä Ett eget rum är nog en text som varit en drivkraft för många författande kvinnors rätt till ensamhet för ett eget skapande utrymme. Edith Södergran skriver i inledningen till dikten "Ensamhet" i Framtidens skugga:

De äro så få bland sanden i havet som förstå det.
Ensam har jag kommit, ensam skall jag gå
Mitt fria hjärta har ingen broder.

Är det något som litteraturen lär oss så är det i vart fall att ensamhet är ett komplext tillstånd. "Ensamheten är världens största gemenskap" skriver Göran Tunström i sin bok Tjuven. Kanske har han rätt.

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Foto: malija/Bigstock, maridav/Bigstock, viewapart/Bigstock, Andrey Armyagov/Bigstock (och NASA)

 

 1. Färjesång

  Av: Ekelöf, Gunnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1961
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 2. Kvinnan som mötte en hund

  Undertitel: roman
  Av: Johansson, Elsie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Ingenting har hänt

  Av: Timgren, Katja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Robinson Crusoe

  Av: Bylock, Maj
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Räddningens öar

  Av: Charrière, Henri
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1980
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 6. Kensukes rike

  Av: Morpurgo, Michael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Dödscell 2455

  Undertitel: en dödsdömds berättelse
  Av: Chessman, Caryl
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1954
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 8. 438 dagar

  Undertitel: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
  Av: Persson, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 9. Idag ska vi inte dö

  Undertitel: fångar i krigets Syrien
  Av: Falkehed, Magnus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 10. In i vildmarken

  Av: Krakauer, Jon
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 11. Into the wild

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 12. Vild

  Undertitel: en vandring till mig själv : [memoar]
  Av: Strayed, Cheryl
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 13. Wild

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 14. Den motvilliga resenären

  Av: Diski, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 15. På tunn is

  Undertitel: en resa till Antarktis
  Av: Diski, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Polarländerna
  Finns som: Bok
 16. Observatoriet

  Undertitel: roman
  Av: Söderlund, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 17. Walden

  Av: Thoreau, Henry David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 18. Främlingsleguanen

  Av: Montelius, Martina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 19. Barnens Ö

  Av: Jersild, Per Christian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1976
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 20. Dagar i tystnadens historia

  Av: Lindstrøm, Merethe
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 21. Interstellar

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 22. Gravity

  Språk:
  Engelska Spanska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 23. Vägen

  Av: McCarthy, Cormac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 24. The road

  Undertitel: Vägen
  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska Isländska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 25. Hungerspelen

  Undertitel: [24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds]
  Av: Collins, Suzanne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 26. The Hunger Games

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 27. En sekund i taget

  Av: Nordin, Sofia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 28. Jag duger inte åt lycka

  Av: Fohlin, Märta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 2000-
  Finns som: Bok
 29. Egenmäktigt förfarande

  Undertitel: en roman om kärlek
  Av: Andersson, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 30. Utan personligt ansvar

  Av: Andersson, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 31. Ett eget rum

  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Conrad, Joseph
  Finns som: Bok
 32. Framtidens skugga

  Av: Södergran, Edith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Finns som: E-bok
 33. Samlade dikter

  Av: Södergran, Edith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 34. Tjuven

  Undertitel: roman
  Av: Tunström, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Skarpsynt skildrare av ensamhet

Skrivet av: Anna Sahlén

Curtis Sittenfeld skriver detaljerade och levande berättelser som präglas av ensamhet. The New York Times listades hennes debutbok som ett av de fem bästa skönlitterära verken som skrevs det året.

Kärlek, vänskap och livet

Skrivet av: Åsa Zetterström

Ungdomsböcker om livet: vardag, vänner, ensamhet, kärlek, ångest, skratt och allt det andra.

Doktor Glas

Av: Söderberg, Hjalmar Tipsat av: Anna Sahlén

En lättillgänglig svensk klassiker som tar upp tidlösa dilemman. Vackert och träffande om ensamhet, utanförskap och existentiella frågeställningar.

Astronauten som inte fick landa

Av: Uusma, Bea Tipsat av: Anna Sahlén

Michael Collins var den tredje astronauten ombord på Apollo 11, den som inte fick landa på månen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 17 september 2015