Leonard Cohen öppnade ett rum för oss och skänkte oss sin poesi

Hans Millgård skriver en krönika om en skapande person som berörde över generationsgränserna med sin poesi och sin musik. Leonard Cohen gick bort i november 2016.

Bild på Leonard Cohen från 2008
Han kom in på scenen småspringande och tog ett och annat danssteg, en gentleman i kostym och hatt ute på sin första större turné på 15 år. En artist som åldrats med värdighet och som nu skulle lyckliggöra Göteborgspubliken med tre timmars samlat vemod: Leonard Cohen. Förväntningarna var högt ställda. Några bekanta hade sett honom några månader tidigare på Sofiero och var helt hänförda.

Uppbackad av några fullblodsmusiker och tre himmelskt skönsjungande ladies gör han ett utsnitt av sitt livsverk. Och han gör det med intensitet och känsla. Det finns en sällsam värme och entusiasm i publiken och jag tycker mig ana vad det är som berör oss.

Han öppnar ett rum för oss. Ett rum för våra besvikelser och motgångar. Ett som har förmågan att försona oss med det sorgesamma och svåra. Kanske till och med göra det vackert eller åtminstone meningsfullt.

Vad är en diktare? En olycklig människa, som gömmer kval i djupet av sitt hjärta, men vars läppar formats så, att det låter som skön musik, när han suckar och skriker.
 
Bild på leonard Cohen från 2008
Visst passar filosofen Sören Kierkegaards ord in på Leonard Cohen som började som en lovordad poet för de få men växlade spår, tonsatte sina dikter och blev en sjungande poet för många fler.

Han ger sina musiker och sångerskor plats och betygar oss i publiken sin tacksamhet över att vi låter hans sånger leva. Ödmjukhet är ordet. Kanske har det att göra med hans sex år i ett zenbuddhistiskt kloster. Att han tillstår sitt beroende av oss som lyssnare och att hans musik självdör om ingen tar den till sitt hjärta.

Eller är det kanske som Po Tidholm i sin recension i DN smått sarkastiskt sammanfattar:
"Poeterna arbetar för dem som vill skänka lite tyngd åt livet, som vill ha det besvärligt på ett lite mer märkvärdigt sätt. Leonard står till tjänst."

Bild på ett ödehus i Jämtland
När jag surfar runt på nätet i Leonard Cohens fotspår stöter jag på Suzanne, hon som träder fram i en av de klassiska texterna på debutskivan från 1967. Hon som är halvt galen, bor nära floden och bjuder på te och apelsiner ända från Kina. En fri människa som lever på att göra kläder och smycken av återbrukat material; hon bär fjädrar, hon bär trasor från Små Smulors lagerbodar.
 När jag satt där på Scandinavium med min äldsta dotter och lyssnade på den sång som jag en gång i slutet av sextiotalet hört i ett studentrum doftsatt med rökelse och med Che Guevaras uppfordrande porträtt som ikon på väggen slog mig tanken att jag då var lika gammal som min dotter var i detta ögonblick. Vi fick dela en upplevelse och blev för ett ögonblick lika gamla.

Somliga textrader blir legendariska, föder personliga tolkningar och ger upphov till nya skapelser. Många känner sig kallade, men få har något att tillföra. I de mest oväntade sammanhang kan vi stöta på hans texter. Som här på ett ödsligt hus som väntar på nya ägare och ett nytt liv.

Bild på ett citat av Leonard Cohen målat på ett hus
Många trodde att det här skulle bli hans tack- och avskedsföreställning. Tittar vi på omslagsbilden till den DVD som gjordes på material från turnén 2008 kan vi mycket väl luras att tro det. I den elegantaste av överrockar vänder han ryggen till och lämnar oss i största hast. Nu var det här inte första gången Leonard Cohen flaggade för att det var slut på turnerandet. Redan 1972 hade han fått nog om man får tro Göran Tunström i förordet till Dikter från ett rum.

Nu blev den här turnén inte den sista ändå. Redan 2010 kom han tillbaka. Tyvärr hann han inte göra det ännu en gång, trots att han var spådd att leva tills han blev 90 år.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Rama/Wikimedia Commons
Kalligrafi på hus: Margareta Hafstad

 1. Songs from the road

  Undertitel: world tour 2008-2009
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Singers/songwriters (visrocksångare)
  Finns som: DVD
 2. Puckelryggens sånger

  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1974
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Various positions

  Undertitel: a life of Leonard Cohen
  Av: Nadel, Ira Bruce
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 4. Leonard Cohen

  Undertitel: I'm your man : motion picture soundtrack : recorded live at performances of Hal Willner's "Came so far for beauty: an evening of Leonard Cohen songs
  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Filmmusik
  Finns som: Musik, CD/LP
 5. Cohen live

  Undertitel: Leonard Cohen live in concert
  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  Finns som: Musik, CD/LP
 6. Älsklingsleken

  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1965
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Ten new songs

  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: 70-talets rock och framåt
  Finns som: Musik, CD/LP
 8. Beautiful losers

  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1966
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Songs of love and hate

  Av: Cohen, Leonard
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Singers/songwriters (visrocksångare)
  Finns som: Musik, CD/LP

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 5 april 2011