Laura Trenters skrivtips
Har du författardrömmar? Skriver du redan egna berättelser? Här får du några skrivtips från deckardrottningen Laura Trenter. Det brinner!, Pappa polis och Testamentet är några böcker som hon har skrivit.
Det finns en hel del att tänka på när du skriver en berättelse.
Storyn
Skriv om något som intresserar dig. Någonting som du verkligen bryr dig om. Det kan vara roligt, sorgligt, romantiskt eller hemskt. Det spelar ingen roll så länge det är något du verkligen skulle vilja läsa om själv.
Sedan kan naturligtvis en romantisk eller sorglig berättelse vara rolig också på sina ställen. Till exempel i replikerna. Precis som en rolig berättelse kan ha något sorgligt i sig.
Personerna
Vilka berättar du om? Låna gärna personer du känner och beskriv dem som du ser dem. Om det finns en risk att de känner igen sig själva kan det vara bra att fråga om det är okej först!
Eller skriv om någon du skulle vilja vara. Eller om någon som du absolut inte skulle vilja vara. Också här handlar det om att vara intresserad av sina personer. Vilka är de egentligen? Hur ser de ut? Och kanske framförallt, hur är de som människor?
Genom att beskriva hur de uppför sig och reagerar på olika saker ger du läsaren en bild av dem som verkliga personer.
Exempel:
Oskar tänker göra slut med sin flickvän Carina som sitter och väntar på honom på ett café. Hur går han till väga?
- Han sätter sig ner och tar hennes hand. Med tårar i ögonen förklarar han att de inte kan träffas mer.
- Han ställer sig bredbent framför henne och ber henne dra dit pepparn växer.
- Han lämnar över ett brev som hon får läsa medan han vankar runt i rummet.
- Han stannar utanför, tittar in på henne genom fönstret och skickar ett sms.
Hur reagerar Carina?
- Hon reser sig upp och kastar en tallrik med tårta i huvudet på honom.
- Hon svimmar av.
- Hon börjar gråta hejdlöst.
- Hon går sin väg utan ett ord.
- Hon ber honom sätta sig ner så att de kan försöka reda ut vad det är som hänt.
Presentera personerna
Istället för att bara skriva:
"Carina skulle träffa Oskar på ett café men han var försenad och hon blev orolig", så kan man måla upp en scen.
"Carina sköt upp dörren till Kaffekatten och tittade sig omkring. Hon andades ut. Oskar hade inte kommit än. Semlor, gräddbakelser och chokladbollar trängdes med kanelbullar och wienerbröd bakom glasdisken.
Carina bestämde sig för en gräddbakelse och kaffe. Hon betalade i kassan, tog brickan med sig och hittade ett ledigt bord vid fönstret. Kaffet var varmt. Hon höll om koppen och värmde händerna medan hon tog en klunk. Hon tog en till och tittade ut genom fönstret. Sedan tittade hon på klockan. Plötsligt kände hon sig alldeles kall i mellangärdet. De skulle ha träffats för en halvtimme sedan. Tänk om han varit där men tröttnat på att vänta. Tänk om han gått sin väg..."
Spänning och idéer
Håll läsaren på halster. Avslöja inte allt med en gång. Berätta gärna runtomkring och försök måla upp en stämning. Om idéerna tryter och du inte riktigt vet vad din berättelse ska handla om finns det några knep som kan hjälpa dig.
Tidningsknepet:
Bestäm dig för att du ska hitta grunden till din historia i en tidning. Det kan vara en notis, en artikel eller reklam i vilken tidning som helst: dagstidning, kvällstidning, veckotidning eller faktatidning.
Telefonkatalogknepet:
Slå upp en sida på måfå i en telefonkatalog och låt fingret löpa ner över sidan medan du blundar. Stanna och titta vilket namn fingret hamnat på. Till exempel Tina Nilsson.
Börja fantisera. Vem är hon? Hur gammal? Hur ser hon ut? Vad jobbar hon med? Har hon barn? Har hon hund? Välj ut en eller flera personer till på samma sätt. Låt dem träffas och fundera över vad som händer.
Sno från en författare-knepet:
Om du tycker att det är svårt att komma igång med skrivandet kan du låna en annan författares stil. Ta till exempel en bok av Astrid Lindgren och försök härma hennes sätt att skriva. Det kan göra det lättare att komma igång med språket eftersom man har en mall att hålla sig till.
Lycka till med skrivandet!
Text: Laura Trenter
Foto: NGvozdeva/Bigstockphotos.com