Lars Lerin förblir sig själv

Han är en av Sveriges mest kända målare, har givit ut många böcker och medverkat i både film och tv. I Lars Lerins böcker får vi möta både akvareller och människor.

Porträttfoto av Lars Lerin
Foto: Lena Berg-Nordenberg/Albert Bonniers förlag
Lars Lerin är känd som en av Sveriges bästa akvarellmålare. Känd för en bredare allmänhet blev han säkert efter dokumentären För dig naken, som hade premiär 2012 och sedan visades av Sveriges television. Hans guddotter har följt med och visar hur det gick till när Lars Lerin träffade Manoel Marques, mannen som så småningom blev hans make.

Efter det har han synts och hörts en hel del både i radio och tv. Nu senast med en programserie kallad Vänligen Lars Lerin, där han träffar olika kända personer.

Konsthall i Värmland

2012 öppnades konsthallen "Sandgrund Lars Lerin" i Karlstad. Om du åker till Värmland någon gång kan jag varmt rekommendera ett besök. Om du har tur, som jag hade när jag var där, kanske du träffar på konstnären själv bland tavlorna.

Boken Det tysta köket kom ut 2002. Här varvas Lars Lerins fantastiska akvareller med berättelsen om hans grannar, Arvid och Astrid. Ett häfte med några av målningarna i miniformat följer med ljudboken, men det är naturligtvis bättre att se dem i större format. Det kan du göra i pappersboken.

Som bonusmaterial till ljudboken följer det även med en cd där Kerstin Wixe samtalar med Lars Lerin. Där framgår det tycker jag, att han aldrig förställer sig utan är den han är, något som jag också tycker kommer fram i de många framträdanden som han har haft i tv. 

Drömde om Lofoten

Lars Lerin pratar öppet om hur han under en tid i sitt liv missbrukade både alkohol och lugnande tabletter. Det kommer också fram i hans bok Mellan husen. Han bodde och verkade som konstnär på Lofoten i tolv år. Där levde han tillsammans med en norsk konstnär. Redan i tonåren drömde han om att komma till Lofoten och måla.

I boken får vi se många dramatiska bilder av naturen på Lofoten och av fisket, husen, fjällen, mörkret och annat. Vädret växlar otroligt mycket och Lars Lerin nämner minst 20 olika typer av väder på norska. Ibland skriver han korta meningar, spränger in norska ord i texten och några gånger blir det poesi.

”Höstens blick.
Gräset dör kring trappstegen, moster Hansines
ringblomster redan ödelagda av frosten.
Vinterns allvar bortom oktober.
Mörkt mellan hus, långt mellan stjärnor.”

Populär tv- personlighet med mycket humor

Synneva Byrkjeland och Lars Lerin
Synneva Byrkjeland och Lars Lerin. Foto: Björn Myrstener (Privat)
Jag tycker så mycket om Lars Lerins målningar och jag gillar hans sätt att skriva. Humorn är närvarande, både i hans texter och när han pratar. Tänk att han som kände sig utanför under uppväxten, kände sig socialt hämmad och som tyckte att det var så jobbigt första gången han var med i tv, nu har gjort en egen tv-serie och är älskad och omtyckt av så många.

Det är synd att dokumentären "Mot kvällen uppklarnande", om hans tid på Lofoten, inte längre kan ses på Svt play, men har vi tur kommer den kanske tillbaka. Där tycker jag att jag fick veta mer om hans konstnärskap än i andra program och intervjuer som jag har sett med honom.

Många böcker att låna

2014 vann Lars Lerin Augustpriset för bästa fackbok, för Naturlära, en samling akvareller som kompletteras med hans egna texter och citat från berömda personer.

Lars Lerin har gett ut många böcker under åren och du kan låna många av dem på biblioteket. I slutet av april 2017 kom en ny bok som heter Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur. I den möts Lars Lerin och den berömde konstnären Carl Larsson genom brev och bilder. 

Länkar

Om filmen För dig naken på svt.se
Vänligen Lars Lerin på SVT play
Konsthallen "Sandgrund Lars Lerin"

 1. För dig naken

  Undertitel: en film
  Språk:
  Svenska Engelska Tyska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: DVD
 2. Det tysta köket

  Av: Lerin, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 3. Mellan husen

  Undertitel: bilder från Lofoten
  Av: Lerin, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 4. Naturlära

  Undertitel: limes norrlandicus
  Av: Lerin, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk målarkonst, . . .
  Finns som: Bok

För fler titlar av Lars Lerin, gör en sökning i vår katalog

Våra texter

 1. Det tysta köket

  Tips Av: Lerin, Lars Tipsat av: Synneva Byrkjeland

  Ett varmt porträtt av två människor i konstnärens liv, inläst med en sympatisk värmländska. Fina akvareller ackompanjerar berättelsen.

 2. Allt utom regn

  Tips Av: Lerin, Lars Tipsat av: Fariba Bezaghian

  Allt utom regn är en fantastisk bok av akvarellmålaren Lars Lerin. Boken handlar om hans resa till Iran. Som betraktare går man in i hans målningar och kan nästan känna hur varmt det är där. Hur gör han?

 3. Målande romaner om konstverk

  Artikel Skrivet av: Jenny Berggren

  Du behöver inte åka till ett konstmuseum för att uppleva konst – på biblioteket finns böcker som tar dig på en guidad tur hemma i soffan.

 4. Ruth Wållberg målade vardagen

  Artikel Skrivet av: Ing-Britt Olofsson

  Ruth Wållberg har gestaltat livet i Västerbotten i sina tavlor. Med sina naiva målningar skildras vardagslivet i hembygden på ett känsloväckande sätt.

 5. Ingrid Vang Nyman 100 år

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Ingrid Vang Nyman skapade en oförglömlig Pippi och förde in modernismen i den svenska barnboken. Hon var en framstående illustratör med stor potential, men också en rotlös människa som präglades av sjukdom.

 6. Skapar för familjens överlevnad

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  I mer än 40 år har Anders Sunnas familj varit i konflikt med myndigheter om hur och var de bedriver renskötsel. Med konsten som vapen kämpar han för att familjen ska behandlas rättvist och kunna överleva.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Synneva Byrkjeland den 6 juni 2017