Laos i litteraturen

Det är inte alltid lätt att hitta böcker från landet med de dimmiga bergen och den mystiska Krukslätten. Vi har undersökt vad det finns för litteratur och film från Laos och som utspelar sig där.

Dimmigt berg i Vang Vieng i Laos
Precis som många kanske föreställer sig Laos, så finns det vattenbufflar, elefanter, risfält och dimmiga bergssluttningar där. Det finns också miljontals bomber kvar i marken sedan Vietnamkriget, som släpptes över landet av amerikanska flygplan. Och som i alla andra länder, finns det litteratur.

Svårt att hitta böcker

Länge fick västerländska läsare vända sig till västerländska författare för att få veta något om Sydostasien. Det här håller på att förändras enligt litteraturforskaren Peter Koret, men när det gäller just Laos så ligger social och kulturell forskning efter, jämfört med dess grannländer.

Även om det i Laos har funnits traditionell buddhistisk litteratur i flera hundra år, och ännu mer än så sedan Frankrikes kolonisering 1893, så finns det inte särskilt mycket att läsa på engelska om landet. Det skriver Peter Koret i förordet till Outhine Bounyavongs novellsamling Mother's beloved. Ännu mindre finns det att läsa på svenska.

Deckare och mystiska krukor

Men undantag finns, bland annat på våra hyllor med reseböcker och historieböcker. På deckarhyllan finns Englandsfödde Colin Cotterills serie om rättsläkaren Siri Paiboun. Författaren är bosatt i Thailand och hans första roman om doktor Paiboun kom ut på svenska 2009. Böckerna utspelar sig på 1970-talet i ett kommunistiskt Laos och doktor Paiboun är den ende rättsläkaren i hela landet. Alla mystiska dödsfall hamnar på hans bord.

Karta över Laos
Sådant som det inte finns så mycket av i Laos, är västerländska butikskedjor och asfalterade vägar. Det finns inte heller någon forskare som har kunnat hitta bevis för vem eller vilka som skapade de många kalkstenskärl som finns på den så kallade Krukslätten i den nordvästra delen av landet. I boken Röster från Krukslätten berättar människor från området om sina liv och om hur Vietnamkriget påverkade dem.

Litteratur på vers och i tidningar

Större delen av den skönlitteratur och poesi som publiceras i Laos finns i dagstidningar och litterära tidskrifter. Än idag skrivs en stor del av litteraturen på traditionell vers. Under inbördeskriget var det mesta som publicerades propaganda från någon av de stridande grupperna; kommunistiska Pathet Lao och den kungliga regeringen.

Den moderna litteratur som började dyka upp i Laos efter 1893, skrevs på franska. Den som förstår franska eller engelska kan ha lättare att hitta böcker som utspelar sig i Laos.

Från 1975, när kommunisterna vann inbördeskriget, fram till idag ser Peter Koret tre olika kategorier av författare. Chanthy Deuansavahn och Souvanthone Boupphanouvong var revolutionärer. Sedan finns författare som den tidigare nämnde Outhine Bounyavong, som var en etablerad författare redan under den tidigare kungliga regimen. Till den här gruppen hör även hans änka, som skriver under pseudonymen Dok Ked samt författarna Douang Champa och Seriphap.

Moderna författarskap

I den tredje gruppen finns den yngre generationen, med bland andra Bounthanong Somsaiphon, Saisuwan Phengphong och Viset Savengseuksa, som började sin bana som författare precis vid revolutionen eller efteråt.

Kao Kalia Yang

Några ännu yngre Lao-amerikanska författare och poeter är Kao Kalia Yang, Bryan Thao Worra och Saymoukda Vongsay. För historiska reseskildringar från Laos, kan du vända dig till Christopher Kremmer. Författaren Tom Knox böcker har jämförts med Dan Browns och hans roman The lost goddess utspelar sig i Laos.

Romantiska komedier

För dig som vill, men inte har möjlighet att se Sydostasien på plats, kan Leo Kittikorns roadtrip-film Rao Song Sam Khon vara ett alternativ. Ett gäng ungdomar åker bil genom Thailand, Laos och Vietnam och både romantik och friktion uppstår i sällskapet längs vägen.

En annan romantisk komedi, Sabaidee, Luang Prabang, går att se i sin helhet på internet med engelsk textning. Även detta är en romantisk komedi om en fotograf som reser till Laos för att jobba och upptäcker på köpet sina rötter.

Från samma produktionsbolag kommer även Khophienghak, en kärlekshistoria i lantlig miljö, och skräckfilmen Chanthaly där en ung kvinna börjar få minnen från hur hennes mor dog i barnsäng.

Ge förslag på det du vill låna

Alla böcker och filmer i den här artikeln går inte att låna på Umeåregionens bibliotek, men vi tar gärna emot inköpsförslag om det är något du är särskilt intresserad av. Den 9 oktober 2013 berättar Anna-Greta Johansson om Laos på Vindelns bibliotek.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Bild: Photos.com, Jordenrunt.nu, Kimberly - Little Chute public library

Kao Kalia Yang

Några av krukorna på Krukslätten

Läs mer om Laos litteraturhistoria på engelska i Peter Korets förord till Outhine Bounyavongs novellsamling Mother's beloved. Där finns också fler lästips.

För den som kan läsa lao, isan, thai och andra språk och dialekter i området finns också databasen Digital library of Lao manuscripts (med sökning på engelska eller lao). Där finns allt från skönlitteratur till religiösa och juridiska texter.
Förlagen Silkworm books och Dokked publishing har också böcker från och om Laos.

Sitter du på biblioteket har du tillgång till NE.se:s utförliga fakta om Laos.

På Youtube.com kan du höra Bryan Thao Worra läsa sin poesi och Kao Kalia Yang berätta om och läsa ur sin bok The latehomecoming.

1. Laos & Cambodia

Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Asien
  2. Laos