Löständer och rymdkapslar i Stian Holes böcker

Hans Millgård känner igen sig i författaren och illustratören Stian Holes bilderböcker och förtjusas av svindlande surrealistiska bilder.

Omslaget till Hermans sommar av Stian Hole
Framför mig har jag en bild. På bilden ser jag ett stort glas på ett bord. I ögonhöjd med bordsskivan en pojke som stirrar som förhäxad på det som finns i glaset: en lösgom.

Pojken är nog lika förvånad som jag blev den gången jag som åttaåring fick pilka torsk från en båt på Tronheimsfjorden tillsammans med Tryggve, en av min mammas norska kusiner. Måsarna skriade och jag väntade spänt på att det skulle börja rycka i linan. Plötsligt började släktingen trixa med tungan och i nästa ögonblick stod hans löständer på tvären. Jag förstod ingenting men blev på samma gång skräckslagen och imponerad.

Bilden som fick mig att minnas fann jag i den innovativa bilderboken Hermans sommar, skapad av norske Stian Hole, ett för mig nytt stjärnskott på bilderboksmakarhimlen. Under sina besök, på Bokcafé Pilgatan och 2014 års Littfest, berättade han om hur han arbetar fram sina böcker.

Det handlar om att klippa och klistra, men inte på det gamla handgripliga sättet utan med digitala redskap i en dator. Sömlösa montage kallar han resultatet och påstår om sig själv att han aldrig kunnat teckna. Redan som barn gjorde han i stället collage av material som han klippt ur veckotidningar. Idag hämtar han vad han behöver från internet, eller det egna digitala arkivet.

Stian Hole
Han jobbar med bilder i flera lager, skärper och luddar till, förstorar det som är viktigt och gör annat pyttelitet. Genom oväntade möten och hissnande perspektiv gör han bilderna både verkliga och surrealistiska.

I Hermans sommar finns tre tanter med fjärilsvingar som krymper i solen och snart knappt når upp över gräset. En av dem är rädd för att bli rullatorberoende och får i fantasin låna Hermans rullbräda. Med den flyger hon lycklig och fri högt över skyskrapor och zeppelinarformade moln med handväskan i högsta hugg.

I Herman och eldsvådan får gatans kung, Roy, stort utrymme. Han skjuter småfåglar med slangbella och med sin kaxiga attityd, sin tjusiga Elvis-frilla och 26-växlade cykel får han de fnitterglada tvillingarna Hanna och Johanna att trilla ner från staketet i ren förtjusning. Han är smådryg och manipulativ och får Herman att begå ett stort misstag som kunde ha fått ödesdigra konsekvenser.

Omslaget till Hermans hemlighet av Stian Hole
Johanna blir den som Herman delar skogens hemligheter med och och får första kyssen av i Hermans hemlighet. En stor skrotmackapär blir till en kraschad rymdkapsel. Den repareras och blir till en fantasins farkost både i drömska bilder och i vakenlekar. På en vacker bild som sträcker sig över ett helt uppslag välver sig himlavalvet som en antik stjärnkarta runt de bägge barnen, som sitter högt uppflugna i ett träd. Johanna funderar på om Gud finns där ute och Herman som låtsas vara astronaut Gagarin meddelar jorden att han inte ser någon Gud. Frågan om Guds existens förblir öppen. Kanske har han semester.

På ett annat uppslag svävar Herman och Johanna i en dröm i sina röda rymddräkter. En sällsam kosmisk dans i ett oändligt rymdhav fyllt av maneter och kometer, fåglar, rymdkapslar, stjärnor, planeter och blommor. Bilden har en finurlig djupverkan som kan göra tittaren rent yr. En pensionerad brevbärare och hängiven frimärkssamlare blir Hermans egensinnige guide i i en värld som pockar på att bli upptäckt.

Helt otippat dyker Elvis Presley upp i flera av Stian Holes böcker. Ibland som busspassagerare, vid ett tillfälle som som melankolisk lövblåsare, eller så badar han tillsammans med Pablo Picasso, Charles Darwin och en hoper andra storheter i ett tätbefolkat hav, eller är det kanske en upp- och nervänd himmel.

Omslaget till Herman och eldsvådan av Stian Hole
Och stegen som kommer igen på de mest oväntade ställen, vad står den för?

Helt säker kan man aldrig vara i Stian Holes värld. Någon kritiker har tyckt att hans texter inte har samma klass som hans bilder. Att de är lite för enkla och vardagsgrå. Själv är jag ganska nöjd med att att få stå med en fot i det alldagliga och låta den andra sväva fritt. Bildberusad och på gott humör blir jag hur som helst.

Text: Hans Millgård, Minabibliotek.se
Foto: Jo Michael

Stina Zaethraeus: Stian Holes drömcollage nyskapar bilderboken (Opsis barnkultur 2009:3)

1. Annas himmel

Publiceringsår: 2013
  2. Den gamle mannen och valen

Publiceringsår: 2013
  3. Hermans sommar

Publiceringsår: 2008
  4. Herman och eldsvådan

Publiceringsår: 2009
  5. Hermans hemlighet

Publiceringsår: 2011
  6. Garmanns hemmelighet

Norska
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  7. Jārmin wa-al-ṣayf

Arabiska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Arabisk skönlitteratur

Hermans hemlighet

Av: Hole, Stian Tipsat av: Annika Edlund

Alla har hemligheter. Herman delar sin med Johanna, den av tvillingarna som är snällast. Hemligheten är en rymdkapsel i skogen. Som bara de vet om.

Annas himmel

Av: Hole, Stian Tipsat av: Annika Edlund

En magiskt vacker bok om den svåra sorgen hos flickan Anna och hennes pappa när mamman har dött. En bok att finna tröst i.

En lekfull bilderboksmakare

Skrivet av: Åsa Zetterström

Bilderbokskonstnären Anna Höglund använder leken som arbetsmetod. Egen livserfarenhet finns ofta med i hennes bilder och böcker, som hon har skapat vid köksbordet omgiven av barn och vardagsliv.

Berättar med kontraster

Skrivet av: Hans Millgård

I Eva Lindströms böcker gäller det att ha ögonen med sig, då bilden kan berätta oändligt mycket mer än texten. Men även för denna framgångsrika illustratör och författare var vägvalen inte alltid solklara.

Skrivet av: Hans Millgård den 16 februari 2015