"Långt bort från skval och kommers"

En av rockens stora original, Captain Beefheart, gick bort i december. Lennart Kihlberg skriver om en musikskapare som inte stryker medhårs.

Bild av Captain Beefheart
När jag och mina kompisar brukar träffas hemma hos mig för litet strategispel, går oftast mp3-spelaren på random i bakgrunden. Då och då brukar jag roa mig med att "spetsa" det traditionella utbudet med ett antal låtar från Captain Beefhearts klassiska Trout Mask Replica (1969).

Effekten blir alltid densamma. Mina motspelare blir märkbart störda och tappar genast koncentrationen. När jag förklarar att skivan ifråga räknas som en milstolpe i rockhistorien möts jag alltid av klentrogna blickar. Inte så att detta gett mig några spelmässiga fördelar. En allmän upplysningsanda måhända kryddat med litet sadism har varit den främsta drivkraften.

Ovanstående anekdot ger en tydlig bild av att Captain Beefhearts musik inte är för alla. Undantaget utgörs av några (mindre intressanta) skivor utgivna i mitten av 1970-talet. I övrigt kännetecknas hans utgåvor av att de är lika svårlyssnade som svårbeskrivbara. En vild blandning av fri jazz, blues, rock och dadaistisk poesi är det närmaste jag kommer.

De lindrigt sagt udda texterna och framför allt intonationen av dessa spelar en stor roll. Lyckas man inte komma in på denna våglängd ter sig nog musiken som extremt kantig, ja rentav avvisande.

Med en sådan musikalisk inriktning är det inte särskilt förvånande att Beefheart hade svårt att finna sig tillrätta i musikbranschen med dess krav på hitsinglar och försäljningssiffror. Vid minst två tillfällen lämnade han rockbranschen för att senare återvända.

Efter mästerverket Ice Cream for Crow, som kom ut 1982, drog han sig dock tillbaka för gott från musiken. Han valde att bosätta sig i öknen, långt bort från skval och kommers, och fördjupade sig i sitt måleri. Något som kom att sysselsätta honom fram till hans död.

Förutom de redan nämnda skivorna, rekommenderar jag Lick my Decals off, Baby (1970), Shiny Beast (Bat Chain Puller) (1978) och samlingen The Dust blows Forward. Ett stort musikaliskt äventyr väntar för den icke invigde!

Text: Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek
Foto: jlacpo (flickr.com)

 1. Captain Beefheart

  Av: Barnes, Mike
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 2. Trout mask replica

  Av: Captain Beefheart
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Amerikansk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP
 3. The dust blows forward

  Undertitel: (an anthology)
  Av: Captain Beefheart
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Amerikansk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP


Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Lennart Kihlberg den 11 januari 2011