Läsningen blir en dubbel upplevelse

Ann Sigfridsson är läsare av födsel och ohejdad vana. Som sådan är det fantastiskt att möta andra läsare för att prata om böcker.

Bild på bokomslaget till Den röda lyktan
Läsecirklar fyller en särskild
funktion i mitt liv. Som ivrig läsare av födsel och ohejdad vana är det fantastiskt att möta andra läsare för att prata om böcker.
 
Så länge jag kan minnas har jag burit omkring böcker, var jag än gått. Alltid högar med böcker hemma att välja ifrån och alltid en bok i väskan. Man vet ju aldrig när det blir några minuter över någonstans, då är det underbart att stoppa näsan i en bok!
 
Tänk så mycket man kan uppleva genom att läsa, det gäller allt; romaner, noveller eller faktaböcker. Själv blandar jag i en salig röra och har för det mesta minst två (och då menar jag verkligen minst) böcker på gång samtidigt. Det fantastiska är att det blir en dubbel upplevelse att också prata med andra om deras tankar.
 
Temat för den cirkel jag deltar i under hösten Kina, ett stort och fascinerande land. Veckan före start var det också dags för annan en stor händelse; en fjällvandring. Efter att ha legat hemma på soffan några år skulle det nu bli av. Jämtlands fjällvärld skulle besökas.
 
Något ringrostig och med boken Den röda lyktan av Su Tong tryggt nedpackad bar det av i isande regn och kraftig motvind. Fortsatt hård blåst och snö ändrade färdrutten och gav en extra dag på en varm och skön fjällstation. Där var det dags att plocka fram boken ur packningen.
 
Det var en alldeles speciell känsla att läsa om en ung kinesisk flicka som gifts bort som fjärde hustru till en man i 50-årsåldern, när man ligger inne med snö och blåst utanför fönstret mitt i de svenska fjällen. Upplevelsen av skilda världar blev total och läsupplevelsen fick en extra dimension. Tänk att få komma hem och träffa vännerna i cirkel och att kunna återge den känslan!
 
Väl hemkommen med boken utläst möts vi så i det begynnande höstmörkret. Alla cirkeldeltagare är redo för prat och fika! Fler har varit med ett tag och stämningen blir snabbt hög, det pratas för fullt och på en gång! Vi har som vanligt olika tankar och känslor och uppmärksamheten blir fäst på många fler saker än vad det är möjligt att se själv. Härligt!
 
Vi har också börjat läsa Jung Changs Vilda svanar, som är en fantastisk berättelse. Tidigare i år har jag läst Rött damm av Ma Jian, den boken har kallats en ny Vilda svanar. En fascinerande läsupplevelse om den resa genom Kina Ma Jian ger sig iväg på i början av 1980-talet, ofta till fots och till avlägsna och oländiga trakter.
 
Förutom det trevliga och spännande att möta både sina egna och andras upplevelser ger cirkeln möjlighet att möta böcker som man själv inte skulle ta sig igenom av egen kraft. Så boken som någon inte tyckte om måste jag bara ta mig igenom till nästa gång!
 
Tänk om vi delar vår erfarenhet eller tänk om jag har en helt annan upplevelse. Livet blir allt bra rikare av att läsa, men ännu rikare av att delta i läsecirkel.
 
 
En krönika av Ann Sigfridsson, låntagare
 
  1. Vilda svanar

    Av: Chang, Jung Tipsat av: Catarina Henfridsson

    Tycker du om historia, biografier och en bra berättelse, är Vilda svanar något för dig.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Ann Sigfridsson den 29 oktober 2007