Läsning ger Stefan Spjut inspiration

En gemensam nämnare i Stefan Spjuts romaner är djur och varelser av olika slag. Men för författaren bakom Fiskarens garn och Stallo är det böcker som ger den största inspirationen.

Stefan Spjut
Ovanliga och overkliga varelser dväljs tillsammans med människorna i de två romaner som hittills utgör Stefan Spjuts utgivning. Men även om det går att koppla Fiskarens garn och Stallo till varandra på det sättet, så är varken djur eller mytologi några av hans större intressen, säger Stefan Spjut. Det som inspirerar honom är böcker.

– Varje gång jag läser en god bok får jag omedelbart lust att skriva. Böcker föder böcker.

Stefan Spjut visar omsorg om de människor han skapar. Även personer som inte skulle vara särkilt trevliga att möta, beskrivs inte som om de besitter någon djup och oförklarlig ondska. De handlar som de gör för att det finns ett måste, som jag som läsare också får en chans att uppfatta.

Eftertanke och action

Språket i de två romanerna skiljer sig från varandra. Fiskarens garn är stilla och poetisk medan han i Stallo ofta låter personernas handlingar och händelserna i berättelsen tala.

– Till viss del beror det förstås på innehållet. Fiskarens garn är ju en kontemplativ sak medan Stallo i stora stycken uppför sig som en spänningsroman och då blir språket därefter. Men det är också en fråga om mognad. Man går igenom olika faser som författare och för min del har det inneburit att antalet metaforer per tusen tecken har sjunkit. Att hitta fram till sitt språk tar tid. Lager läggs till lager, somligt faller i glömska, annat städas undan. Fram förresten, det kommer man nog aldrig.

Flera skrivande yrken

Stallo av Stefan Spjut
Efter sin journalistutbildning har Stefan Spjut jobbat både som kulturkritiker och kulturredaktör på dagstidningar i olika delar av landet. Han ser både fördelar och nackdelar med att ha en journalistisk bakgrund som romanförfattare.

– Den stora fördelen är väl att arbetsdagarna på en redaktion gör skrivandet till en rutin. Att sitta och suga på gåspennan går inte, man måste gå loss på tangenterna. Och det är det som kan bli en nackdel också, om man vänjer sig att skriva utan eftertanke. Detta generellt sagt. Personligen tror jag inte att jag är särskilt påverkad av journalistyrket i vare sig positiv eller negativ bemärkelse. Jag har så svårt för att skriva.

Första romanförsöket

Prosaskrivandet började han med innan journalistiken men som för många andra författare var det inte helt enkelt.

– Jag var runt tjugo och befann mig i ett postgymnasialt vakuum. Det är väl i den åldern det brukar bryta fram. På den tiden läste jag ofantligt mycket, betydligt mer än jag gör idag, och jag tänkte att jag skulle skriva något djupt och stillsamt, typ i Pär

Fiskarens garn av Stefan Spjut
Lagerkvists anda. Det ställde till det för mig och jag fick hålla på i många år innan det blev något. Så här i efterhand inser jag att jag borde ha ägnat mig åt poesi istället, det passar bättre i den åldern när man står i sav men saknar livserfarenhet att tala om.

Egna favoriter

I en intervju på Boktipset.se berättar Stefan Spjut att en av hans största idol är Kerstin Ekman och att han ser upp till Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren och Maria Gripe. Under den senaste tiden har Anders Sparring och Jonna Björnstjernas samarbete fångat hans intresse.

– Jag och ungarna har nyss läst ut en riktigt skojig kapitelbok som heter Karla brottare. Den handlar om en flicka som är fenomenal på att brottas. Den kan jag varmt rekommendera.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Sofia Runarsdotter

1. Fiskarens garn

Undertitel: skärgårdsberättelse
    Av: Spjut, Stefan
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  2. Karla Brottare

Av: Sparring, Anders
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 2000-
  1. Stallo

Av: Spjut, Stefan Tipsat av: Anna Östman

Susso är på jakt efter en mystisk liten varelse, som hennes morfar råkade fotografera för länge sedan. Hennes kall påverkar alla i hennes omgivning och snart är både familj och vänner engagerade i sökandet, mer eller mindre frivilligt.

Se skogen

Skrivet av: Robert Jansson

Har du svårt att se videörten för alla träd? Passa då på att lära dig mer om naturen – ta med dig en bok om skogen på din skogspromenad.

Spöklikt och övernaturligt i Maria Gripes värld

Skrivet av: Karolina Nyström

Det finns få författare som berört mig så starkt som Maria Gripe. Det jag älskar mest är den spöklika mystiken i hennes mer övernaturliga böcker, skriver Karolina Nyström.

Jakten på en skiftande sanning

Skrivet av: Torbjörn Rolandsson

I många människor finns en längtan efter det okända och övermäktiga. Gränsen mellan konspiration och verklighet är flytande, beroende på vem du är.

Skrivet av: Anna Östman den 10 maj 2013