Läs-löfte

Nyårstid är löftestid. Varför inte lova sig själv mer egen lästid. Tid att läsa de där böckerna som väntar på dig.

I nyårstider sätter man sig ofta ned och funderar över löften att ge sig själv. Allt som oftast handlar löftena om att ta tag i sin hälsa på ett eller annat sätt. Äta mer eller mindre fett, springa x antal motionsrundor i skogen, festa mer eller festa mindre osv. Och om tolv månader sitter de flesta av oss där och tänker att nästa år så….

Läslöfte?

Läsare
Kanske skulle ett alternativt nyårslöfte kunna vara att äntligen läsa den där boken man alltid velat läsa, men som aldrig liksom blir av? Den där boken som man vet kommer att vara ett äventyr, kanske blir man aldrig sig lik efteråt, kanske blir man drabbad av skönhet eller berikad med nya existentiella insikter. Den där boken som ligger som en personlig gåva från en författare till just mig. Den där boken som bidar sin tid… 

Jag ställde frågan om olästa önskningar till några av mina kolleger. För det är ju så, att vi som jobbar på bibliotek, vi lever och andas böcker, vi bär hem och bär tillbaka, plockar i och ut ur hyllor, vi som har all världens litteratur under näsan, vi är ena välsignade stackare som hela tiden måste välja bort för att hinna välja till.

Ett löfte vet jag med bestämdhet att ge mig själv, den dag jag går i pension, då ska jag läsa, och läsa av lust och längtan, inspiration och nyfikenhet, nätter och dagar igenom. Yes! Ser fram emot allt av Charles Dickens, Shakespeares sonetter och att någon gång stifta bekantskap med Röde Orm av Frans G Bengtsson.

 

Agneta Öberg
Agnetha Öberg, Ersbodabiblioteket: Någon gång skulle jag verkligen vilja fördjupa mig i frågan om människans ursprung och jordens tillblivelse. Att läsa mer om de sydafrikanska grottorna med dess 5000 år gamla målningar är enormt lockande. För övrigt läste jag Afrikanen av Le Clezio, och den var så fantastiskt bra, så att ta del av hela hans författarskap är också ett framtida läsprojekt.


Maja S.jpg
Maja Samelsson, Obbolabiblioteket: Jag är oerhört förtjust i Joyce Carol Oates böcker, och en som ligger på väntelistan är Blonde. Men den är ju så himla tjock.


Olle.jpg
Olle Öhman, Tegsbiblioteket: En titel  som nästan blivit ett begrepp är 1984 av George Orwell. Ärvde ett exemplar av min far, som nu stått i min bokhylla flera år och pockat på uppmärksamhet. Känns som att den borde vara aktuellare än nånsin i dag.
Kopia av PICT0004.JPG
Lenita Brodin Berggren, Holmsundbiblioteket: En bok som är så intressant och som jag lånat hem och burit tillbaka ett x antal gånger är Sveriges historia. Nu ligger den återigen på nattduksbordet och väntar på mig..


Annika Edlund
Annika Edlund, Grubbebiblioteket: Ett av mina läsprojekt i livet är att läsa alla sju delarna i Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Jag äger hela verket men har hittills bara läst de tre första delarna, och det börjar bli ett tag sedan – så jag måste nog börja om från början. Det är fantastisk litteratur så någon gång ska jag ägna mig helt åt den läsupplevelsen. När det gäller nyare populär skönlitteratur så väntar fortfarande Martin Zusacs Boktjuven på upptäckt.

 

 1. Röde Orm

  Av: Bengtsson, Frans G
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1941
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Sonetter

  Av: Shakespeare, William
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1964
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Afrikanen

  Undertitel: [porträtt av en far]
  Av: Le Clézio, Jean-Marie Gustave
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 4. Blonde

  Undertitel: a novel
  Av: Oates, Joyce Carol
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. 1984

  Undertitel: tughyan al-sultah
  Av: Orwell, George
  Språk:
  Arabiska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Arabisk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Boktjuven

  Undertitel: [när döden berättar en historia måste du lyssna]
  Av: Zusak, Markus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Sveriges historia

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Sveriges historia
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Cecilia Flodström den 29 december 2009