Läs högt tillsammans

En av de vanligaste frågorna vi får på biblioteket handlar om tips på böcker att läsa högt. Svaret är alltid "Självklart har vi det!"

Två barn och en vuxen skrattar. Den vuxna håller i en bok. Foto: zenstock/Bigstock
På biblioteket i Sävar får vi ofta tipsa om högläsningsböcker. Någon vill ha tips för en mysig stund med sitt barn och någon annan behöver tips för att läsa med sitt barn, som egentligen inte vill läsa. Någon vill ha tips som fungerar för hela familjen, kanske till semestern, eller ska börja läsa kapitelböcker med sitt barn. Andra har lång vana av att läsa tillsammans, men vill ändå få tips och ny inspiration.

Gör läsningen mysig

Oavsett varför, så är ett givet tips från oss att försöka göra läsning tillsammans till en mysig vana. Ni kan tända ett ljus, kanske ha en kopp te eller choklad att smutta på, som också luktar gott. Eller äta en frukt. Ni kan bygga en koja och krypa in tillsammans, ordna en läs-picknick inomhus. Att göra ett avbrott i den vanliga vardagen kan vara ett sätt att få barn nyfikna på en bra berättelse.

När barn kan läsa själva slutar många vuxna att läsa högt för dem. Gör inte det! Släpp inte högläsningen, utan fortsätt med den så länge det bara går. Att läsa tillsammans är ett utmärkt sätt att vara nära varandra, och ofta kan det leda till samtal om allt mellan himmel och jord.

För yngre barn

1. Högläsningsböcker för lågstadiet

Skrivet av: Malin Granberg, Anna Öhman, Monica Pettersson

Vill du läsa högt för dina barn eller barnbarn? Är du lärare och vill ha en bok att läsa för dina elever? Här är en lista med böcker som passar bra att läsa högt för yngre barn.

För äldre barn

1. Högläsningsböcker för mellanstadiet

Skrivet av: Malin Granberg, Monica Pettersson, Anna Öhman

Vill du hitta en bok att läsa högt tillsammans med din elvaåring innan hen somnar? Eller letar du efter böcker att läsa för din klass 6? Här är listor med perfekta högläsningsböcker på olika teman.

Mer om högläsning

1. Bokstart i Nordmaling

Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

I Nordmaling erbjuder biblioteket hembesök till alla kommunens sexmånaders bebisar. En ypperlig chans att ge alla barn en bra bokstart i livet.

2. Räven Tango hjälper till med små barns språkutveckling

Artikel Skrivet av: Jenny Sandells

Tack vare satsningen "Stärkta bibliotek" har räven Tango flyttat in på biblioteken i Vännäs. Där sysselsätter hen sig bland annat med att gå på yoga och lyssna på småbarnsböcker och ramsor.