Läs böckerna som kan vinna

Fem böcker tävlar om att vinna Barnradions bokpris 2021. Juryn som ska utse vinnaren går i sexan. På läslovet i november blir det radioprogram där de pratar om böckerna och väljer en vinnare.

De fem böcker som är nominerade till barnradions bokpris står uppställda. Böckerna heter Min storslagna död, Fula tjejer, Nåt trassligt inuti, Den riktiga solen och Donny. Foto: Haben Solomon, Utbildningsradion

De här böckerna tävlar om Barnradions bokpris 2021:

• Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
  • Nåt trassligt inuti av Cina Friedner
  • Donny av Thomas Halling
  • Min storslagna död av Jenny Jägerfeld
  • Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi

Du kan låna böckerna på biblioteken. Några av dem finns både som vanlig bok och som e-bok. Alla fem böckerna finns som talbok med text på Legimus.se, eller i Legimus-appen.

Juryn pratar om böckerna med Manuel Cubas

Årets jury går i sjätte klass. Just nu håller de säkert på för fullt med att läsa böckerna. På höstlovet ska de träffa programledaren Manuel Cubas, och prata om böckerna.

Radioprogrammen sänds i Sveriges radio P4 under lovet, från måndag 1 november till fredag 5 november. Varje dag är det ett nytt avsnitt klockan 10.03. Söndag 7 november klockan 12.03 avslöjar juryn vilken bok som har vunnit.

Boksamtalen kommer du kunna höra via Sveriges radios webbplats, eller i appen Sveriges radio play. Redan nu kan du lyssna på samtal från förra årets tävling.

Läs mer och lyssna på programmen på webbsidan för Barnradions bokpris.

Om Barnradions bokpris

Barnradions bokpris hette förut Barnens romanpris. Det är nu tolfte året i rad som priset delas ut till den bästa boken för barn från 9 till 12 år. De böcker som är med gavs ut mellan juni 2020 och juni 2021. Tävlingen anordnas av Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Foto: Haben Solomon/Sveriges radio

Låna och läs böckerna som kan vinna

1. Fula tjejer

Av: Bjärbo, Lisa
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  2. Nåt trassligt inuti

Av: Friedner, Cina
  3. Donny

Av: Halling, Thomas
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  4. Min storslagna död

Av: Jägerfeld, Jenny
    Publiceringsår: 2021
  5. Den riktiga solen

Av: Mollazehi, Peimaneh

Tidigare vinnare

1. "En självklar vinnare"

Skrivet av: Åsa Zetterström

Mitt storslagna liv vinner Barnradions bokpris 2020. De fem barnen i juryn ringde upp författaren Jenny Jägerfeld som blev överraskad och mycket hedrad. Det är andra gången en av hennes böcker vinner.

2. F som i sämst - är bäst

Skrivet av: Åsa Zetterström

Jonna och Miriam. En är alltid sämst. En är alltid bäst. Boken om de två systrarna vann Barnradions bokpris 2019. Författaren Cilla Jackert blev överraskad och jätteglad.

Fler lästips

1. För barn

Vi tipsar om böcker och ljudböcker för dig som är barn. I olika format och på många språk. Bibliotekens program för barn finns här också, och filmer med pyssel och sagor.

Skrivet av: Åsa Zetterström den 6 september 2021