Lär dig något nytt med crowdsourcing

Hjälp forskarna spana på rymden eller bidra till ett engelskt lexikon. För den som har tröttnat på pussel- och ordspel kan det vara lönt att kolla upp de många crowdsourcing-projekt som pågår på internet.

Skärmbild från Ancient lives
Crowdsourcing kan för den vetgirige vara ett bra alternativ till pusselspel. Det är en metod där delar av ett projekt läggs ut på en sorts volontär-entreprenad. Den som är intresserad av till exempel språk, musik eller konst får därmed en unik insyn i projektet, samtidigt som forskare och andra får hjälp med sitt arbete. Det innebär att du själv kan sitta hemma i en bekväm fåtölj medan du utforskar rymden eller livet i en egyptisk by under antiken. Dessa saker kan inte ens dagens superdatorer göra, utan de kräver mänsklig handpåläggning.

Tyda skört papyrus

Ancient lives är ett samarbete mellan bland annat universitetet i Oxford och Egypt exploration society. Crowdsourcing-delen går ut på att tyda gamla skrifter hittade i en antik stad söder om Memfis i Egypten. En digitaliserad papyrus med text presenteras för användaren, som först markerar var på bilden bokstaven finns och sedan anger vilken bokstav det rör sig om.

Eftersom det är handskrivet är det inte helt lätt att komplettera en hel papyrusbit utan att dra till med några gissningar, men eftersom flera användare märker samma bild, så minimeras felmarginalen. Tecknet markeras alltså i slutänden med det tecken som flest har valt. Varje bit ska också mätas i marginaler och radavstånd med ett särskilt verktyg.

Djupdykning i universum

Papyrus-projektet är sprunget ur projektet Galaxy zoo. Där fick astronomi-intresserade identifiera galaxer utifrån bland annat form och färg, men också tala om ifall bilden innehöll andra fenomen eller störningar från kameralinsen.

En galax sedd "uppifrån"
En bilddatabas med en hel miljon galaxer kunde på så sätt systematiseras på 18 månader istället för flera decennier, som det hade tagit för forskarna att göra jobbet själva. Efter Galaxy zoo kom Galaxy zoo 2 och sedan det nu pågående projektet Galaxy zoo: Hubble. Här kan du själv delta i utforskandet av foton av rymden tagna med Hubble-teleskopet.

Svensk-engelskt lexikon

När Språkrådet beslutade att begränsa tillgängligheten för delar av deras Lexin, startade ett företag Folkets lexikon med hjälp av bland annat Internetfonden. Sedan ett par år har företaget Algoritmica också förstärkt lexikonet med gratisresurserna Folkets synonymlexikon och Svenskt associationslexikon.

Numera fylls Folkets lexikon på av användarna. Det finns möjlighet att gradvis hålla med tidigare förslag och det går alltid att föreslå egna översättningar. Det ställs också frågor om andra parametrar, inom bland annat svensk grammatik.

Mikroblogg lokalanpassas

Folkets lexikon
Ryktet om att Twitter skulle översättas till svenska nådde många användare i deras Twitter-flöden, precis som allt annat på mikrobloggen. Till en början skrevs översättningsförslagen in manuellt och sedan blev dessa ord och fraser valbara och gav möjlighet för andra användare att hålla med eller skriva ett eget förslag. Hela Twitter inklusive användaravtalet har nu översatts till svenska, men det går fortfarande att logga in och föreslå alternativa översättningar.

Delar med sig av äran

För att delta i crowdsourcing-projekt krävs oftast någon form av inloggning, eftersom de data du bidrar med behöver knytas till en identitet av olika anledningar. Du kan exempelvis i vissa av projekten få ditt namn publicerat i rapporter och avhandlingar där det arbete du bidragit med har använts. Det kan också vara skönt att slippa göra samma del av jobbet flera gånger.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com och skärmbilder från projektens webbsidor

 

Titta in på webbplatserna som nämns i artikeln:
Ancient lives Galaxy zoo: Hubble Folkets lexikon Twitter translate
(Länkarna öppnas i nytt fönster)

Andra crowdsourcing-projekt för vidare läsning:
Tagging BBC
Oilpaintings UK
Old weather
Herbaria at home
What's the score?
SETI at home

Zooniverse

Tipsat av: Anna Östman

Som webbplatsens namn antyder så handlar den om allt från djur till rymden, och det är du som gör forskningen.

Bara fantasin begränsar QR-koder

Skrivet av: Annika Winning

Har du sett de där konstiga rutorna som har börjat dyka upp lite varstans nu för tiden? I annonser, på affischer och förpackningar syns de. De här rutorna kallas för QR-koder.

Wikipedia – ta en titt bakom artiklarna

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Svaren på många frågor finns bara några klick bort. Men kan vi lita på Wikipedia? Lär dig om hur webbplatsen fungerar och om vikten av källkritik.

Så fungerar sökmotorer

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.